home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

Waarop letten bij het kopen van een woning?

De vraag stellen is ze ook beantwoorden, maar dat is verre van simpel, want de checklist kan behoorlijk lang uitgerokken worden. Daar zullen zowel plusjes als minnetjes op komen. U zal dus ergens een lijn moeten trekken, en die hangt grotendeels af van hoe u het bekijkt, m.a.w. wat u zelf het belangrijkst vindt.

Het is zoals met een huwelijk (of samenlevingscontract): marriage d’amour of marriage de raison? Koopt u een bestaand huis omdat u er stapel op bent of doet u dat omdat u dat vooral als uitstekende investering ziet? 

De kans om de combinatie van beide te vinden is duidelijk groter bij woningen. Gewoon omdat de waarde van goed onderhouden woningen groeit met de jaren. Waag dus vooral niet een woning te kopen waarvan de waarde dreigt te kelderen. Zo zou althans één van de allereerste vuistregels van “Een huis kopen voor dummies” moeten luiden. Koop bijvoorbeeld geen vervallen pand dat op het punt staat onbewoonbaar verklaard te worden, zelfs wanneer de prijs (misschien verdacht) laag is. Tenzij u aannemer van renovatiewerken bent.

Wikken en wegen

Mogelijks belangrijker nog dan de staat waarin het pand zich bevindt, is de locatie. U koopt beter geen huis in Limburg wanneer u uw brood in Plopsaland verdient. Het komt er op aan een afweging van rationeel tijdsgebruik te maken voor de dingen van alledag zoals werken en winkelen, de kinderen naar de opvang of de school brengen voor wie er heeft, de faciliteiten voor het vrijetijdsleven, enz. Als u uw familie of vrienden niet kunt missen, moet u ook niet al te ver gaan wonen. Hoewel dit zeker geen pleidooi is om onder de kerktoren geplakt te blijven.

Houd zeker ook rekening met de ligging. Probeer vooral niet in een overstromingsgebied terecht te komen, want dat kan dikke miserie betekenen wanneer de hemelsluizen blijven openstaan. Indien daarentegen het belangrijkste gedeelte van uw beoogde woning zuidgericht is, zal dat uw energierekening ten goede komen, zeker in de winter.

Maar als u een terras en/of tuin hebt en in de zomer wil u daar graag zonnen of barbecuen, door hoeveel buren riskeert u dan aangegaapt te worden? Met andere woorden: hoe groot is uw privacy? Hoe zijn de omgevingsfactoren: wonen vlak aan een drukke verkeersader zorgt voor lawaai en is ook niet altijd even veilig. Kan de auto rustig geparkeerd worden of is het elke dag opnieuw stressen ’s avonds om dat vehikel kwijt te raken en ’s morgens om te zien of het niet beschadigd of wie weet zelfs spoorloos is?

Waarde van vakprofessionals

Dé perfecte woning bestaat allicht niet, maar alleszins dient er een correlatie te zijn tussen het aantal gezinsleden en het aantal kamers dat ze (zullen) nodig hebben. Het komt er voorts op aan goed uit de doppen te kijken naar de conditie van het dak: is het waterdicht, zijn de goten in orde, zit er geen houtworm of ongedierte in de gebinten? Andere duidelijke aandachtspunten zijn de diverse nutsleidingen (elektriciteit, gas, mazout, water,…) qua efficiëntie en brandveiligheid, maar ook de isolatie, de winddichtheid, de mogelijke vochtinsijpeling en de verluchting. Hulp bij de analyse van de verplichte keuringsrapporten zoals voor de energieprestatie en de elektriciteit, de gasaansluiting, de geluidsisolatie, het bodemattest…

Hebt u nog plaats op uw checklijstje? Dan bent u er nog steeds niet, want er dient nog nagegaan of er verborgen gebreken zijn. Zoals erfdienstbaarheden (bijv. een recht van doorgang en gedeelde beerput), mogelijke bouwovertredingen, eventuele bodemverontreiniging, het feit of het te koop gestelde goed vrij en onbezwaard is. Allemaal veel te veel voor één, twee of meer goedmenende “dummies”. Daarom is het beter u te laten omringen met vaklui. Een degelijke vastgoedmakelaar maar ook een vastgoedcoach (aankoopmakelaar) bewijzen constant zichzelf in  het meervoud.

De uiteindelijke beslissing, t.t.z. de ultieme prijs-kwaliteit vergelijking waarin naast objectieve ook subjectieve elementen gewis een rol spelen, ligt uiteindelijk bij u. Vermits het om wat meer dan een kilo pluimen gaat, is ook de keuze van de financier cruciaal.

Het Home & Trends team wenst u veel succes!


Deel dit artikel!