home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

De Vlaamse arDennen betekenen Vooral genieten

De Vlaamse ardennen worden vaak vereenzelvigd met de muur van geraardsbergen, met de koppenberg, die zich op het grondgebied van oudenaarde bevindt, en met een trits andere bonkige kasseihellingen in een glorieus golvend landschap. Dat beeld klopt natuurlijk, met dien verstande dat deze regio ontzettend meer biedt dan het beslissend parcours in de ronde van Vlaanderen en andere Vlaamse wielerklassiekers. 

 

Deze  Vlaamse ardennen betekenen in de eerste plaats genieten, 365 dagen lang. rust en relax domineren de overwegend groen ingevulde lappendekens van bossen, struiken,
heggen en weilanden, waartussen kabbelende beekjes en landelijke wegen kronkelen.
ook voor wandelaars en andere vormen van actieve recreatie is dit een gedroomd
decor.

Dit geldt net zo goed voor amateurs van een gemotoriseerd uitstapje, want de vergezichten zijn ronduit prachtig. sterke bijkomende troef is al het goede van het plaatselijke terroir. bovenaan de restaurantpiramide staat het vermaarde Hof van Cleve in kruishoutem, maar ook Piet Huysentruyt opende hier destijds zijn eerste restaurant, meerbepaald in Wortegem-Petegem.

Echt grote stedelijke entiteiten zijn er eigenlijk niet in de Vlaamse ardennen, net zo min als storende fabrieksschouwen. Het accent ligt op het dorpsleven dat vaak heel kleurrijk is en dat naast authenticiteit bovendien proportioneel vrij veel cultuurhistorisch erfgoed biedt. in die heel fraaie context ligt het bijna voor de hand dat heel wat kunstenaars zich in deze contreien gesetteld hebben.

Toch is er geen sprake van een (groene) oase. De bereikbaarheid van dit zuidelijk gedeelte van de provincie oost-Vlaanderen is meer dan voortreffelijk. Dat maakt dat de Vlaamse ardennen heel wat pendelaars onder hun inwoners tellen. Daarentegen reikt de internationale inktvlek van mensen die voor europese instellingen in brussel werken,
ogenschijnlijk nog niet zo ver.

Al deze factoren hebben tot gevolg dat de vastgoedmarkt in de Vlaamse ardennen nog echt aantrekkelijke prijzen biedt, zeker in vergelijking met de prijskaartjes die vaak aan panden in provinciehoofdplaats gent en ommeland hangen. gelijklopend is dan weer dat wie eerder geïnvesteerd heeft in immobiliën, een prima beslissing nam. De waarde van het vastgoed is ook in de Vlaamse ardennen zowat verdubbeld over het voorbije decennium.

Gemiddeld toch, want de historisch belangrijke stad ronse, die ook voor eeuwig gegrift staat in het collectief geheugen van de wielerliefhebbers waar we het inleidend over hadden, is de regelbevestigende uitzondering. De statistieken van de eerste jaarhelft 2014 geven een gemiddelde van amper 118.080 euro aan als verkoopprijs van woonhuizen in ronse. Villa’s, die – het laat zich raden – wel eens aan een opknapbeurt toe waren, kostten er amper 204.833 euro en bouwgrond nog geen 75 euro per m2. De verkoopprijs van (overwegend nieuwbouw)appartementen viel iets minder goedkoop uit: gem. 225.996
euro.

Zelfs in oudenaarde, op z’n beurt een stad met memorabele historische antecedenten, is het kopen van een bestaand woonhuis een nog best haalbare operatie. gemiddeld 183.710 euro kostte een woonhuis er tijdens de periode januari t/m juni 2014. De verkoopprijs van een appartement of meergezinswoning bedroeg in diezelfde periode 264.849 euro. De bouwgrond in oudenaarde werd gemiddeld verkocht aan 162,37 euro.

Om er geen echte cijferdans van te maken, beperken we verder tot de prijzen van woonhuizen. Deze kostten begin dit jaar in de drie middelgrote steden geraardsbergen, Zottegem en brakel resp. 153.804 euro, 198.412 euro en 190.851 euro. Voor echt landelijk gelegen optrekjes werden grotere verschillen genoteerd: de gemiddelden bedroegen bijvoorbeeld 159.708 euro voor Herzele, 160.509 euro voor st.-lievens-Houtem en 192.867 euro voor Zingem, tegenover 231.259 euro voor Zwalm, 250.536 euro voor maarkedal en 296.496 euro voor Horebeke (gegevens FoD economie).

Goed uit de doppen kijken luidt dus de boodschap, maar dat geldt vanzelfsprekend altijd en overal. er blijven onmiskenbaar heel wat opportuniteiten in de Vlaamse ardennen. bovenal is wonen er aangenaam, speciaal én (meestal) heel betaalbaar. Deel dit artikel!