home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

VASTGOEDBELEGGING BLIJFT BESTE INVESTERING

Wat kan je het best verrichten met de som geld die je voorlopig op overschot hebt, kwestie van dat kapitaal te laten opbrengen? Anders kan je net zo goed de aloude oppotformule hanteren. Een onfeilbare handleiding voor de perfecte belegging bestaat niet. De methode dient vooral in functie te staan van wat de bezitter op het oog heeft. Diens doelstellingen zijn per definitie individueel gericht: een reis rond de wereld, juwelen, een paard, een luxe-auto, een huis,…

 

In alle gevallen kunnen zich goed informeren, vergelijken en nuttige lessen trekken uit het verleden nooit kwaad. Statistieken vertellen heel wat, maar weet dan wel dat situaties nooit krek dezelfde zijn. In de sporen van Warren Buffett lopen mag als superambitieus gelden, maar of je net altijd op het gepaste moment de nodige portie meeval zal hebben, is zeer de vraag. Een zo groot mogelijke mate van zekerheid is m.a.w. het belangrijkste criterium. Het komt er op aan de juiste balans te vinden met een zo hoog mogelijk rendement.

Wie grote risico’s neemt, kan hoog vliegen, maar net zo goed een onzachte landing maken. Dat je je spaargeld, erfenis, schenking of wat dan ook beter niet op een roulettespel waagt of in een slotmachine duwt, is publiek gekend. Beurseffecten zijn evenmin zonder gevaar. De tijd dat de aandelen ‘van de goede huisvader’ bijna blindelings voor succes stonden, ligt helaas achter de rug. De drama’s met Lernout & Hauspie en recenter met Fortis en Dexia zeggen voldoende. De beurskoersen vertonen nog altijd het profiel van woelige wateren.

Niet toevallig zijn beide laatste voorbeelden banken. Het zijn instellingen van bij ons, maar ze zijn staan zeker niet alleen, want internationaal is een hele waslijst gekapseisd. Het waren trouwens Amerikaanse banken die aan de basis lagen van de financiële crisis in 2008, die nota bene nog steeds niet voorbij is, want recent werd nog gevreesd voor een ‘triple dip’.

Mensen zijn er zich ook steeds meer van bewust dat spaarrekeningen vandaag een operatie van luttele meerwaarde geworden zijn, als die meerwaarde er überhaupt is. Zelfs tak-21 verzekeringen betekenen geen spijkerharde garantie, want in- en uitstapkosten, beheerskosten en premiebelastingen dienen ingecalculeerd. Goud, petroleum, wijn, antiek, kunst,… dan maar? Ook daar staan ferme vraagtekens naast, maar het kan natuurlijk altijd.

Blijft beleggen in een woning over. Dat kan een nieuw huis bouwen zijn, maar net zo goed een bestaand pand renoveren. In dit opzicht worden duurzaamheid en indammen van de energiekost almaar belangrijker factoren. Ondanks alle commotie rond de lagere woonbonus zal de waarde van het vastgoed in de toekomst verder blijven stijgen. Met horten en stoten, niet lineair, maar je kunt ervan op aan. De baksteen in onze maag kan soms wel eens zwaar doorwegen, maar echt onverteerbaar is hij nog steeds niet!Deel dit artikel!