home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

ZUID WEST-VLAANDEREN: LEVEN AAN DE LEIE EN NOG VEEL MEER LEUKE LOCATIES

De Leie, alias de “gouden rivier”, vloeit niet alleen dichtbij de monding in Gent plechtstatig in vaak spectaculaire meanders. Het hele traject, tot aan de Franse grens, mag landschappelijk gezien worden. Ongetwijfeld bekleedt de strook doorheen Zuid West-Vlaanderen hierbij een vooraanstaande plaats.

 

Natuurlijk zijn de romantische bladzijden van het rotende vlas in de Leie definitief omgedraaid. Toch handhaaft Texture, of het geheel vernieuwde Vlasmuseum in Kortrijk, de faam ervan op hartveroverende wijze. Om het nog niet te hebben over Het Lijsternest, de legendarische verblijfplaats in Ingooigem (deelgemeente van Anzegem) van Stijn Streuvels, auteur van De Vlasschaard.

De redenen waarom genoemde regio – op vastgoedgebied - St.-Martens-Latem, hogerop aan de Leie, niet naar de kroon steekt, zijn divers van aard. Het feit dat de rivier heel actief voor de binnenscheepvaart aangewend wordt, is daar één van. Nochtans is het recreatief element wel degelijk sterk aanwezig. Het knapste voorbeeld is wellicht de jachthaven van Kuurne.

Het klopt dat al heel wat werk verricht werd om de bevaarheid van de Leie te verbeteren. De Doortocht van Kortrijk is zelfs al zo lang aan de gang dat de lokale overheid dit jaar (van mei tot september) festival De Grote Verleieding gaat organiseren. Niet enkel hier worden de handen uit de mouwen gestoken. Op het programma staat onder meer ook de bouw van een aantal nieuwe bruggen tussen Waregem en de Franse grens. De finaliteit is een ssentieel onderdeel te zijn van de Seine-Scheldeverbinding in wording.

De regio Kortrijk-Waregem staat hoe dan ook bekend voor de ondernemingszin van zijn inwoners en de frequente bedrijventerreinen. In de imagovorming wil zoiets al eens doorwegen. Toch biedt deze streek zowel cultuur als natuur, met resp. bijvoorbeeld het platform voor actuele kunst Be Part en de Gaverbeekse Meersen in Waregem. Kortrijk en Waregem hebben beiden uitstraling met een echte voetbaltopclub. Waregem en Kuurne herbergen alle twee een fameuze hippodroom. Minder gekend is het ruim arsenaal andel- en fietspade , vaak over oude jaagpade en spoorwegbeddingen.

Historische antecedenten zijn daarbij nooit ver weg. De Vlaamse identiteit vandaag wortelt goeddeels in de Guldensporenslag. Een ideaal uitgangspunt is alvast het beleefmuseum Kortrijk 1302 in het Begijnhofpark. De tijd is wel niet blijven stilstaan, want in de 21ste eeuw vormt Kortrijk ook een essentiële schakel van de Eurometropool samen met Rijsel en Doornik.

Al deze dynamiek leidt op vandaag in belangrijke mate tot werk in eigen streek. Er zijn m.a.w. relatief weinig pendelaars, en mede door de over het algemeen beheerste vastgoedprijzen – met regelbevestigende uitzonderingen zoals de Kortrijkse villawijk Rodenburg - maakt dit het wonen in Zuid West-Vlaanderen bepaald interessant. Vooral nieuwbouwprojecten met zicht op de Leie hebben niet te klagen aan belangstelling. Aan de andere kant heeft wie hier eerder in vastgoed geïnvesteerd heeft, de waarde ervan zowat zien verdubbelen over het jongste decennium, zoals elders in het land.

Ter illustratie een kleine cijferdans. De bedragen (bron: FOD Economie) zijn gemiddelde verkoopprijzen van woonhuizen in 2013 (cijfers 2014 nog niet klaar, maar echt veel verschil is niet te verwachten). Frappant zijn de geringe onderlinge verschillen in onze steekproef bij acht verschillende gemeenten. De top-3 wordt gevormd door Waregem: €188.959, Anzegem: €181.833 en Kuurne: €179.551. Verder volgen Zwevegem: €179.321, Deerlijk: €179.310, Kortrijk: €176.853, Harelbek : €165.292 en Avelgem: €156.386.

Die homogeniteit geldt wat minder uitgesproken voor appartementen. Anzegem, met gemiddeld €234.329, haalt het nipt voor Waregem met €232.601. Daarna komen Kuurne (€199.268), Zwevegem (€190.747), Harelbeke (€184.828), Kortrijk (€182.101), Deerlijk (€187.696) en Avelgem (€169.001).

Inzake (gemiddelde) prijzen van bouwgronden stond Avelgem in 2013 dan weer aan de top met €187 per m2, gevolgd door Kuurne met €181 en Deerlijk met €174. Het lijstje wordt vervolledigd met Kortrijk (€161), Zwevegem (€157), Harelbeke (€142), Waregem (€137) en Anzegem (€101).



Deel dit artikel!