home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

BatiBouw 2015 zet het digitale huis in de kijker

Van 26 februari tot en met 8 maart 2015 loopt de 56e editie van Batibouw over alle twaalf de paleizen van Brussels expo (op de heizel). daarmee bevestigt Batibouw eens te meer zijn status van België’s grootste bouw- en verbouwbeurs. door de thematische indeling is in feite sprake van twaalf beurzen op zich. ook deze keer zijn er wat interne verschuivingen, maar dat is enkel om zo nauw mogelijk aan te sluiten op de actualiteit van het bouwen en wonen.

 

 

Doelgerichte bezoekers

Dat komt het merendeel van de bezoekers heel goed uit. Blijkt immers dat de grote meerderheid daarvan heel doelgericht komt. Zowat 6 op de 10 bezoekers zijn actief als professionals in de sector en weten dus absoluut wat ze willen. Bij bevragingen is bovendien gebleken dat van alle consumenten, zo’n 80 % in het perspectief van een bepaald project naar Batibouw afzakt. Wie pakweg een keuken wil, vindt ruim 100 verschillende prototypes en alle nieuwe snufjes samen onder één dak verzameld. Het aantal bezoekers dat gewoon voor een leuk dagje vrijetijdsbesteding komt, is m.a.w. beperkt. Hoewel deze categorie vanzelfsprekend net zo goed welkom is.

 

Straks ook verwarmingstoestellen met energielabels

Zoals bij voorgaande edities lopen ook nu drie rode draden doorheen heel Batibouw. De eerste kreeg als titel “Start to renovate”. Het aandeel van renovaties t.o.v. nieuwbouw is steeds belangrijker gaan worden. Eén van de grote voordelen is dat renovatiewerken kunnen worden gespreid over de tijd. Daardoor kan bovendien goed uitkomen in functie van het financiële plaatje. In deze context, gestimuleerd door wetgevingen en reglementeringen op diverse bestuursniveaus, past ook de algemene tendens om energiezuiniger te worden. Per 26 september 2015 voert Europa de Ecodesign-richtlijn in. Deze richtlijn strekt tot betere informatie van de consument en komt in de praktijk neer op een veralgemening van het concept van energielabels zoals we dat al bij koelkasten en diepvriezers kennen, net als bij wasmachines, wasdrogers en afwasmachines. Dit keer gaat het over verwarmingstoestellen, en dan vooral warmtepompen. Op die manier zal de consument telkens in één oogopslag de energiescore kunnen zien. Paleizen 10 en 12 op Batibouw zijn de places to be wat dat betreft.

 

Kostenoptimaal bouwen

Het tweede thema van deze 56e editie sluit daar ergens bij aan. Het komt er op aan voor de bouwer (of verbouwer) een kosten-baten analyse te maken van diens investeringen inzake energiebesparing. Over het algemeen wordt een periode van 30 jaar als referentiekader genomen. Daarbij worden zowel de reële bouwkost als de kosten en uitgaven voor energieverbruik, eventuele premies en belastingverminderingen in aanmerking genomen. Eén van de grote doelstellingen is het vinden van het perfecte evenwicht tussen isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en verwarming. Het aanbrengen van isolatie doet het energieverbruik dalen, maar slechts tot op een bepaald punt; bij overschrijding ervan wordt de meerkost van de isolatie niet meer gecompenseerd. Zaak is dat hier geen algemene regels voor bestaan. Voor iedere woning ligt dat anders. Een architect of aannemer is de aangewezen persoon voor de becijfering. Meer info en tips over kostenoptimaal bouwen kunnen bekomen worden in paleis 8 en in het Adviespaleis (ruimte tussen paleizen 8 en 9).

 

Intelligente revolutie in het huis

De technologie zal de eerstvolgende jaren een steeds nadrukkelijker impact krijgen in onze huizen. Volgens kenners staan we op de drempel van een “intelligente revolutie”. Daarmee wil in eerste instantie gezegd zijn dat we steeds meer zullen gebruik maken van allerhande apps en digitaal verbonden toestellen. Een goed voorbeeld is een koelkast die zelf aangeeft welke producten hun houdbaarheidsdatum naderen en van welke flessen de voorraad bijna op is. Een andere toepassing is de warmteregelaar, die na een aantal keer handmatig regelen van de thermostaat door de bewoners, hun gedragingen terzake opgestoken heeft en die zelfstandig voortzet. De HomeKit van Apple laat dan weer toe “slimme” apparaten (verlichting, verwarming,…) te bedienen via de iPhone of de iPad.

 

Online registreren

Nu we het toch over apps hebben: er bestaat een handige Batibouw App voor tablet en smartphone. Deze app bevat onder meer het beursplan en de catalogus. Helemaal los daarvan worden bezoekers van Batibouw vriendelijk verzocht om zich vooraf online te registreren. Zo vermijden ze de soms lange wachtrijen. Na registratie krijgen ze een PDF met barcode. Aan de ingang hoeven ze eenvoudig die code te laten scannen. Er liggen badgehouders ter beschikking waar het documentje kan ingestopt worden. Dit geeft als bijkomend voordeel dat exposanten op hun beurt de barcode van de bezoekers kunnen scannen, waardoor deze laatsten hun visitekaartjes kunnen op zak houden. Registreren kan op www.batibouw.com. Op dezelfde site staan onder de rubriek Home Deals de antwoorden op vaak gestelde vragen. Via hetzelfde kanaal kunnen belangstellenden diverse folders van exposanten downloaden.

 

Praktisch

De professionele dagen van Batibouw zijn er op donderdag 26 (van 10 tot 18u30) en vrijdag 27 februari (van 10 tot 21 uur). Het grote publiek komt ana zijn trekken van zaterdag 28 februari tot en met zondag 8 maart (telkens van 10 tot 18u30, behalve op 5 maart: tot 23 u.). Tickets kosten €12,50 per dag voor volwassenen of online €10,50 per dag. Combitickets zijn verkrijgbaar met de B-Dagtrips van de NMBS vanuit eender welk Belgisch station. In de rand van de beurs staat traditiegetrouw een waslijst evenementen op het getouw. Op de publieksdagen is er bijvoorbeeld dagelijks een praktisch gerichte sessie over betaalbaar (ver)bouwen. Inschrijven vooraf via www.livios.be/batibouw. De Batibouw Dreamfactory is specifiek gericht op verbouwers die inspiratie willen opdoen of hun ideeën willen aftoetsen bij architecten. Deelname: €50 en voorafgaande inschrijving via www.dreamfactory.be. Op 4 maart wordt de mooist gerenoveerde gevel van het land bekend gemaakt. Gegadigden konden hun project downloaden op www.batifacade.be. Niet te vergeten is een bezoekje aan de Innovation Gallery, die deel uitmaakt van het Adviespaleis, met een selectie van de belangrijkste productinnovaties.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie14-2015/#64Deel dit artikel!