home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

WAT ZIJN DE EXTRA KOSTEN ALS JE EEN HUIS KOOPT?

“NAAST DE AANKOOPPRIJS OOK REKENING HOUDEN MET EEN AANTAL BIJKOMSTIGE KOSTEN”

Wie op het punt staat om een huis of een appartement te kopen, doet een slimme zet. Vastgoed kopen is namelijk een uitstekende investering voor later, en misschien wel dé veiligste manier om aan pensioensparen te doen. Maar wie een woning, bouwgrond of appartement koopt, moet naast de aankoopprijs ook rekening houden met een aantal extra kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken. Houd er bij het bepalen van je financiële mogelijkheden dus zeker rekening mee dat je ook hiervoor wat geld zal moeten reserveren. Een verwittigd man is er twee waard.

 

Registratierechten Wie een bestaande woning koopt, moet verplicht bij de notaris aankloppen. Voor het waarnemen van de verkoop is een vergoeding verschuldigd en dat afhankelijk van de ligging en het type huis. Gezien elk gewest over een fiscale autonomie beschikt, verschillen deze tarieven naargelang je in Vlaanderen, Brussel of Wallonië koopt. Zo zijn de registratierechten in Vlaanderen 10 procent, in Brussel en Wallonië 12,5 procent.

Btw op nieuwbouw Voor wie een nieuwe woning bouwt, geldt dat principe van de registratierechten doorgaans niet. Op een nieuwbouwwoning is echter wel 21 procent btw verschuldigd. In sommige gevallen worden registratierechten aangerekend op de aankoop van de grond, en btw op de aankoop van het gebouw.

Notariskosten Om een geldige verkoopakte te laten opmaken, moet je verplicht bij de notaris langs. Ook hieraan zijn kosten verbonden. Bij de registratierechten is het honorarium van de notaris dus niet inbegrepen. De honoraria van de notaris zijn vastgelegd per Koninklijk Besluit en worden berekend als een percentage van de aankoopprijs. Hoe hoog dit percentage is, hangt af van de precieze prijs. Sinds 2012 zijn notarissen ook btw-plichtig.

Kosten verbonden aan uw hypothecaire lening Deze eenmalige kosten, bij het openen van uw krediet, zijn afhankelijk van welk bedrag je leent. Het gaat hierbij om dossierkosten, aktekosten, hypothecaire inschrijving,… Zo is het inschrijvingsbedrag van de hypotheek bijvoorbeeld verplicht te betalen als je een hypotheek neemt. Dit percentage ligt vast op 0,30 %. Eens je lening in orde is, betaal je maandelijks interesten op het geleende bedrag.

Extra aankoopkosten, aansluitkosten,… Om de verkoop tot stand te laten komen, is het soms nodig om experten in te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn om de grootte van een perceel precies op te meten. Deze kosten zijn meestal niet inbegrepen. Bij oude woningen en op nieuwbouwpercelen zijn in sommige gevallen ook niet alle voorzieningen in orde. Zo kan het dat je nog moet zorgen voor een kabelaansluiting. Dit zijn meestal wel kleinere kosten, maar u doet er goed aan om op voorhand in te schatten wat voor werken er daar nog moeten gebeuren.

Bron: immoproxio.be

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie14-2015/#16Deel dit artikel!