home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

Goed jaar voor woningmarkt Zuid-Afrika

De woningmarkt in Zuid-Afrika kende een prima jaar. De huizenprijzen namen toe en het aantal verstrekte hypotheken steeg wederom ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de laatste cijfers van Ooba, Zuid-Afrika’s grootste hypotheekverstrekker.
De gemiddelde prijs voor een verkochte woning steeg 7,9% en kwam uit op 933.528 RAND (+/- 73.000 euro). Daarnaast nam ook de gemiddelde aankoopprijs onder de first-time buyers met 6,6% toe, waardoor deze ligt op 708.989 RAND (+/- 55.000 euro).

Het wordt steeds eenvoudiger om in Zuid-Afrika een woning te kopen. Eén van de redenen vindt zijn oorzaak in het feit dat het bedrag dat kopers zelf moeten inbrengen steeds minder wordt. In 2013 dienden kopers gemiddeld 15% eigen geld in te brengen, terwijl dit in 2012 nog 15,8% was.

De verbetering van de financiële markten in Zuid-Afrika, is waarschijnlijk één van de redenen die ten grondslag ligt aan deze groeicijfers. Particulieren kunnen eenvoudiger een hypotheek krijgen en zullen daardoor eerder geneigd zijn een huis te kopen. De gemiddelde prijs van een woning is voor Westerse begrippen nog laag. Secondhomeguide voorziet in Zuid-Afrika een groeimarkt en verwacht dat de vraag zal blijven toenemen en de prijzen de komende jaren zullen blijven stijgen.


Deel dit artikel!