home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

ARCHETYPE BIJ FERMOB: DE BISTRO-STOEL ANNO 1889!

Vorige zomer wist een opmerkelijk bouwwerk op de Champ-de-Mars in Parijs de verwondering van de toeristen te trekken: een mini-Eiffeltoren gebouwd met BISTRO-stoelen.

 

Enkele cijfers: de mini-Eiffeltoren werd opgetrokken uit 324 Bistro-stoelen (de echte Eiffeltoren is 324m. hoog). De toren is 13 meter hoog en weegt 9 ton. Er waren zo’n 3.888 laspunten en 5.184 rivetten nodig om alles aan elkaar te zetten. De finale opbouw op de Champ-de-Mars werd gerealiseerd in 12 uur. Fermob is houder van het originele Bistro-brevet uit 1889. Het stoeltje werd toen initieel in hout gemaakt en was geliefd bij de “limonadiers” (limonadeverkopers) omdat het enerzijds makkelijk was weg te bergen en anderzijds hun kon laten ontsnappen aan de belasting die geheven werd op vaste terrassen. Sinds de jaren 1950 wordt het door Fermob op een industriële manier geproduceerd in metaal. Aan het design werd evenwel niets gewijzigd!

Kan u zo’n tweede “archetype”-meubel bedenken met een grondslag van 125 jaar? Dus was de verleiding groot om dit te vieren met een initiatief dat wereldwijd weerklank zou vinden. Ruim 220 zenders schonken er media-aandacht aan (zie reportagefilmpjes You Tube).

De BISTRO-Eiffeltoren was een idee dat opkwam bij de fabrikant (Fermob) om zo de universaliteit van de Bistro-stoel in de verf te zetten. Er staan er inderdaad zo’n 12.000 in New York op diverse openbare ruimtes zoals Bryant Park, Times Square, Union Square, The High Line, …, maar evenzo in Japan en Australië. Fermob wou ook de visie van Gustave Eiffel in herinnering brengen: “le fer, matière à idées”.

Bij Fermob citeren ze trouwens ook graag de Franse schrijver Anatole France met “c’est avec le passé qu’on construit l’avenir”. Fermob is inderdaad één van de weinige Europese outdoor-fabrikanten die beschikt over een eigen productie-infrastructuur in combinatie met een echte “savoir-faire” en anderzijds de vaste wil om steeds vooruit te denken en te innoveren met authentieke designs en vernieuwende productiemethodes.

Van de Bistro-stoel worden er elk jaar zo’n 100.000 stuks verkocht en Fermob heeft het ondertussen onder de knie om er 1.500 per dag te kunnen maken. Het was trouwens ook met de Bistro-stoel dat Fermob begin deze eeuw “Joie de Vivre” en “Kleur” in onze tuinen introduceerde. Het leek destijds misschien in eerste instantie gewaagd, maar zie nu: een trend die de laatste jaren ook opgang kent voor onze interieurs.

Weinige meubelen kunnen het predicaat van “archetype” claimen; een oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Fermob zorgde zelf voor een aantal afgeleiden, zoals een barkruk, een ligzetel, …

Op You Tube vindt u reportagefilmpjes over de Bistro-Eiffeltoren. U tikt dan best in • Bistro chair company builds mini-Eiffeltower for anniversary • 125 ans Bistro fermob • Fermob Eiffel Tower Het volledige assortiment van Fermob bestaat uit een 200-tal referenties en is in zijn totaliteit te ontdekken en uit te proberen in de showrooms van Vandella te Lochristi en te Maldegem. U kan er terecht voor heel wat advies en begeleiding in uw kleurkeuze.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie14-2015/#70Deel dit artikel!