home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

APPS ZORGEN VOOR BADKAMERCOMFORT ALS NOOIT TEVOREN

Indien voor iedereen duidelijk is dat de jongste jaren de keuken als onderdeel van het huis globaal aan een fikse opwaardering toe was – ongetwijfeld mede door de aanhoudende kookescapades op televisie en in de andere media – dan bleek tijdens de jongste Batibouw dat de badkamer bij velen wel eens de volgende huisruimte zou kunnen zijn om ten gronde aan te pakken.

 

Of daar een tastbare reden voor bestaat, ligt op het eerste gezicht minder voor de hand. Eeuwenoude beschavingen hanteerden al een hoogstaande badcultuur, al was dat doorgaans niet thuis. De aan gang zijnde technologische revolutie faciliteert dit aanzienlijk en heeft daar dus gegarandeerd uitstaans mee. De smartphones, tablets en andere mobiele apparaten zijn intussen zowat gemeengoed geworden: ze laten toepassingen (apps) toe die van het digitale huis en in het bijzonder de badkamer allang geen toekomstmuziek meer maken.

Je bad laten vollopen vanop afstand, de temperatuur van het water maar ook van de badkamer regelen, onderwijl je rolluiken laten zakken, de lichten instellen boven je douche, de muziek programmeren tijdens je wasbeurt,…: het realiseren van al die handelingen kan voortaan met een paar eenvoudige vingertoetsen. De mogelijkheid om draadloos te handelen, heeft de ontwikkeling van de domotica in een geweldige stroomversnelling gebracht.

Eén van de grote blikvangers op Batibouw 2015 was de digitale douche F-digital Deluxe van Grohe die werkt via de Apple iPod Touch 4G. Deze douche heeft als finaliteit om alle zintuigen tegelijk te stimuleren. Het is genieten van een heerlijke zuiverende – en per definitie stomende - stoomsessie, met lichten op de gewenste sterkte en kleur en muziek à gogo in stereo. Een momentum om alles rondom zich te vergeten en dat voor veel herhaling vatbaar is

Ongetwijfeld zit hier ook een van de grote redenen van het succes in besloten: de douche oefent vooral een revitaliserende kracht uit. De klassieke badkuip – waarvan er ook steeds meer modieuzer en gesofistikeerder versies aangeboden worden - verschaft in de eerste plaats ontspanning aan de gebruiker ervan. De een sluit de ander niet uit, ze zijn gewoon complementair. Beiden staan haaks op de sleur en de rushtoestanden die het westerse leven ergens kenmerken.

Voor de badkamerinrichting luidt de grote trend: personalisering. Een echte privéspa op maat is vandaag perfect realiseerbaar geworden. Volgens de bevragingen van producenten zou de luxe van zo’n maatwerk vooral bij dertigers bijzonder goed in de smaak vallen. Vaak hebben deze mensen naast hun drukke job ook de bekommernis over een jong gezin. Het zengevoel van even alleen in de badkamer heeft een duidelijk heilzame invloed op de mentale energie.

Een andere leeftijdscategorie die zeer openstaat voor de wellnessbadkamer, is die van de vijftigers en zestigers. Als ze kinderen hadden, zijn die meestal al het huis uit. Zodus hebben ze de ruimte (en vaak ook de financiële middelen) om te badkamer tot hun paradijs om te bouwen. Waarom geen sauna erbij? Hun fysieke conditie kan er slechts wel bij varen.

Los daarvan zit de verfijning van de badkamer uiteraard ook in de uitrusting en de accessoires. Vooral de kranen hebben de jongste tijd een serieuze transformatie ondergaan. Er zijn al modellen die opgevat werden als joystick: ze laten de gebruikers heel makkelijk tot de ideale mengverhouding komen en zijn ook eenvoudig manipuleerbaar om de straalrichting te bepalen. Bovendien maken ze gebruik van een waterbesparende technologie en vermijden ze kalkaanslag, wat die kranen heel duurzaam maakt.

Laat ons wel wezen: aan alles hangt een prijskaartje vast. Indien één van de thema’s van de recente Batibouw kostenoptimalisatie was, dan bestaan ook heel plausibele opportuniteiten voor wie het minder breed heeft en/of voor wie minder ruimte ter beschikking heeft. In dit laatste geval kan de plaats waar de immense ketel van de centrale verwarming staat of gestaan heeft, vaak een oplossing bieden. Vroeg of laat verdwijnen – zo dit al niet gebeurd is - die lawaaierige toestanden uit het huishouden ten voordele van hedendaagse en kleine units.

De markt biedt ook heel rationele modules voor badkamers met een beperkt aantal m2 oppervlakte. Deze modules bestaan uit componenten met een zeer functionele design, zoals toilet en douche die toch nog voldoende bewegingsruimte laten en zoals meubelen met polyvalente opbergmogelijkheden. Kortom, alles is ook hier heel netjes bestudeerd in functie van een optimaal badkamercomfort dat bovendien best betaalbaar is.Deel dit artikel!