home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

LENTEKRIEBELS BOTVIEREN DOOR EEN MAXIMAAL TUINGENOT

Krokussen en narcissen kleuren de tuin en alle groene vingers beginnen te jeuken. Dat is voor velen de tijd om nieuwe ideeën op te doen, plannen te smeden en tuindromen in vervulling te zien gaan. Twaalf trends en tips.

 

1. De mens heeft in deze jachtige wereld meer dan ooit behoefte aan rust. Daarom wordt de rol van de tuin steeds groter. Genieten wordt het werkwoord van de toekomst. De tuin wordt de ultieme plek om in te ontspannen, te rusten, te spelen, vrienden te ontvangen,…

2. De tuin van morgen zal multifunctioneel zijn en strakke lijnen zullen er de bovenhand nemen. Omdat die tuin in het teken van genot, rust en plezier staat, behoort het harde labeur tot het verleden. De nieuwe tuin is daarom zeer onderhoudsvriendelijk, de beplanting vraagt weinig verzorging en de tuin wordt uitgerust met alle comfort.

3. Door de proportioneel krimpende bouwgronden wordt de tuin navenant steeds kleiner. De succesformule om van je tuin een groenparadijs te maken, speelt in op een doordacht gebruik van de ruimte. Breng in kaart wat je precies wil en stem het ontwerp daarop af.

4. Voor kleine tuinen zijn zogenaamde ‘tuinkamers’ interessant. Met de juiste beplanting, materialen en verlichting kan je verschillende sferen creëeren. Rust in een kleine tuin bereik je door met een beperkt aantal plantensoorten, met sobere vormen en met kleur te werken. Beperk zeker het aantal planten met opvallende kleuren; anders gaat je tuin schreeuwerig overkomen.

5. Water brengt rust en heeft een spiegelend effect. Zelfs een klein waterelement kan een grote meerwaarde betekenen. Water trekt ook vogels aan. Het verhoogt de belevingswaarde van je tuin.

6. Het terras is de ultieme plaats om van de tuin te genieten, maar ook van elkaars gezelschap, een goed boek, de krant, een lekkere maaltijd of gewoon een kopje koffie. Een terras bestond vroeger doorgaans uit klinkers. Tegenwoordig willen we grote, strakke tegels. Terrastegels bepalen in grote mate de sfeer van de tuin. Monotone terrassen zijn verleden tijd. Ga voor combinaties en koppel de materialen en sferen.

7. Meer en meer willen we de heerlijke zuiderse vakantiesfeer thuis gewoon verder zetten. Een nieuwe trend is dan ook om je tuin op een bijzondere manier in te richten, zodat je er een spontaan vakantiegevoel krijgt. Dat kan met variëteiten van exotische planten die de winter probleemloos overleven. In combinatie met zuiderse maar toch vorstbestendige potterie, kan je je eigen tuin omtoveren tot een zuiderse oase.

8. De tuin evolueert steeds nadrukkelijker naar een echte buitenkamer en maakt dus van langsom meer deel uit van ons dagelijks leven. Dat verklaart het succes van buitensalons, van makkelijke sofa’s in weerbestendig materiaal om lekker in te loungen.

9. Wil je ’s avonds lang buiten kunnen zitten met een sfeervol vlammenspel? Vuur brengt sfeer en warmte op je terras, ongeacht het seizoen. Buiten eten en lang tafelen is heerlijk. Dat kan met een vuurhaard ook wanneer het wat frisser wordt in de avonduren: met één druk op de knop wordt een kille avond weer aangenaam. Zo wordt het terras echt een verlengstuk van je keuken of huiskamer.

10.Er is een groot scala aan producten van buitenverwarming op de markt: buitenhaarden op gas, vuurtafel, vuursalontafel, vuurzuilen, vuurwijnton, enz. De opstelling is op zijn beurt aanpasbaar volgens de gewenste materialen, afmetingen en kleuren. Een buitenhaard op gas behoeft alvast geen rookkanaal en is daarom gemakkelijk te installeren. Bovendien moet zoiets optisch niet onderdoen voor een echt knappend vuurtje met houtblokken.

11.Een zwemvijver geeft je tuin een extra dimensie. De tuin wordt dan helemaal een oase van rust, waarin alle zintuigen verwend worden. Biologische zwemvijvers vormen de perfecte symbiose tussen een zwembad en natuurlijk zwemwater. Een zwemvijver is een levend geheel met een rijke fauna en flora.

12.Kunst geeft een extra dimensie in uw tuin. Mooie ornamenten of fascinerende objecten tussen het groen zijn zowel in steen, keramiek, hout, brons, roestvrij staal als kunststof geschikt voor tuinkunst. Zeker wanneer de tuin nog aangelegd moet worden, kan je het tuinontwerp, de objecten en de materialen prachtig op elkaar afstemmen. In bestaande tuinen kan een kunstig object dan weer net die ‘finishing touch’ zijn die nog ontbrak.

Bron: www.groen.net / www.detuinbeurs.beDeel dit artikel!