home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

MEETJESLAND: PRACHTIG PLATTELAND EN WAARDEN VAN TOEN

In z’n evergreen ‘Marieke’ belijdt Jacques Brel zijn liefde voor het meisje “entre les tours de Bruges et Gand” (…) “en schuurt het zand over mijn land, mijn platteland, mijn Vlaanderland”. Deze unieke sfeerschepping is zonder moeite toepasselijk op het Meetjesland. Deze regio zit wel geografisch dichter bij Gent dan bij de West-Vlaamse hoofdplaats. Maldegem, Knesselare en Aalter liggen nog net aan de Oost-Vlaamse kant van de provinciegrens, terwijl Nevele, Lovendegem, Evergem en Zelzate allemaal buurgemeenten van Gent zijn.

 

Het Meetjesland vormt een landschappelijke eenheid, wat niet belet dat een en ander onderling verschilt. Zo frapperen vooral de kreken in het noordelijk gedeelte, en dan vooral in St.-Laureins en Assenede, waar de natuur naadloos overloopt in Zeeuws-Vlaanderen. Die virtuele naad kan enkel de landsgrens met Nederland zijn. Het hart van het Meetjesland klopt in de stad Eeklo. Met Kaprijke, Waarschoot en Zomergem errond zijn meteen alle gemeenten vernoemd.

Echte grootschalige toestanden zijn niet aan deze regio besteed. Geen grote steden en amper storende hoogbouw. Het landelijke leven heeft ergens nog de overhand, en bij uitbreiding is dat het geval voor de natuur die bestaat uit behoorlijk veel bossen en ander groen. Voorbeelden zijn landschapspark Drongengoed, de Lembeekse bossen en provinciaal domein Het Leen.

Navenant is de landbouw grotendeels overeind gebleven. Getuige het succes van de kleurrijke markten, vooral in Eeklo en Zelzate. Op vergelijkbare wijze floreert de horecasector, met nog vrij veel volkscafés en restaurants die de streekproducten koesteren: paling uit de eigen kreken, garnalen van Boekhoute, vlees en zuivel aangemaakt volgens de beproefde hoevemethode, maar ook jenever, speculoos en cuberdons.

Verblijfstoeristen en dagjesmensen wachten vooral vormen van zachte recreatie, zoals wandelen, fietsen en watersport. Wie op zoek is naar authenticiteit, zal er nog een portie vinden. Een overkoepelende Erfgoedcel is trouwens bezig met het inventariseren en bewaren van waarden uit het verleden.

Als groene long valt het Meetjesland buiten het industriële centrum in Vlaanderen, maar de afstand is best doenbaar. Aalter, met z’n ligging aan de E40 en met belangrijk spoorwegstation, wordt vaak opgedist als schoolvoorbeeld van gemeente met hoog pendelaarsgehalte. De jongste jaren werd er vooral veel actieradius ontwikkeld in deelgemeente Lotenhulle. Niet alleen een stevig gedeelte van het openbaar domein kreeg een face-lift, maar er kwamen ook diverse verkavelingen en nieuwbouwprojecten bij.

Maldegem meet zich een heel dynamisch imago aan, en dat wordt bevestigd door een kersvers stedelijk logo. In oppervlakte is dit de grootste gemeente van het Meetjesland (bijna 9.500 ha) en het bevolkingsaantal is duidelijk stijgend (ruim 23.000). Vermits het merendeel van de nieuwkomers zijn huisvesting in de kerngemeente kiest, situeren zich hier ook de meeste nieuwbouwprojecten en iets minder in Adegem.

Het pittoreske Lovendegem is dan weer één van de expansieve gemeenten in de periferie van hoofdplaats Gent. De snel uitbreidende verdichting maakt dat de vastgoedprijzen de jongste tijd hier bij uitstek een boost kregen; in het algemeen gesproken dan, want meestal zijn mensen op zoek naar één goed koopje. De centraal gelegen Verkortingsweg is het terrein voor een 30-tal nieuwe woningen. Een aantal verkavelingen, zoals ’t Waalken, houden het meer bij natuuromgeving en vandaar snelle rit naar tewerkstellingspool Gent.

Ook Evergem is aan een onmiskenbare schaalvergroting bezig. Dat leidde tot diverse verkavelingen zoals Oostveld-Korenveld in deelgemeente Sleidinge en Hovenierstraat in Evergem zelf. De geplande verkaveling tussen Droogte en Maagdekensstraat werd voorlopig op een lager pitje gedraaid. Merkwaardige nieuwbouwprojecten situeren zich onder meer in de Hofbilkstraat, Doornzele-Dries en vooral Wippelgem Dorp.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie17-2015/#43/z

 Deel dit artikel!