home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

Burgemeester Koen Loete: “Eeklo is groot in de kleine dingen“

Het is precies 775 jaar geleden dat Eeklo – met de e van energiek, eigenzinnig en echt - zijn stadsrechten ontving, en dat wordt anno 2015 uitgebreid gevierd in de centrumstad van het Meetjesland. Aan het hoofd van Eeklo staat burgemeester Koen Loete. Hij werd geboren in Waarschoot, als zoon van een Kaprijkse moeder en woont al nagenoeg heel zijn leven in Eeklo. Een echte Meetjeslander dus.

 

De landschappelijke context van het Meetjesland beschrijven we in een afzonderlijk artikel, maar hoe zit het economisch? Zoals in de meeste locaties is de plaatselijke tewerkstelling een stuk kleiner dan de actieve bevolking. Toch stijgt het bewonersaantal van Eeklo traag, maar gestaag.

 

Komen ze dan erbij omwille van de natuur, burgemeester?

Koen Loete: “Ik denk dat ze naar Eeklo komen omdat je er van alles in het klein hebt. We zijn groot in de kleine dingen. Zo pakt Eeklo uit met een aanzienlijk commercieel aanbod: een aantrekkelijk centrum met veel detailhandels en een shoppingcentrum, nl. het Krügercentrum, een voormalige brouwerij die omgevormd werd.

We hebben een groot aanbod van scholen, met 8500 kinderen die hier naar school gaan. Met ook bijzondere omkadering: buitenschoolse kinderopvang, sportaccommodatie, en een heel aantrekkelijk cultuuraanbod, met academieën, bibliotheek en cultuurcentrum.

Voorts is er de zorgfunctie van de stad, met twee grote ziekenhuizen en alle regionale welzijnsinstellingen die hier aanwezig zijn. De combinatie van de aanwezigheid van heel wat basisfuncties in dit stadje, in aansluiting met een vrij groene omgeving, maakt dat tal van jonge gezinnen en ook senioren richting Eeklo komen om zich te vestigen.

Plus: de kostprijs van een stuk grond of een huis in Gent en rondom Gent geraakt op een dermate niveau dat men begint af te zakken. Eerst zat men in Lochristi, Wetteren, dan Lovendegem,… Men komt dichter richting Eeklo…” …

 

Waar de prijzen toch ook stijgend zijn? Koen Loete:

“Ook voor deze streek beginnen de prijzen inderdaad te stijgen, maar je kan hier toch nog wel een huis kopen voor 200.000 euro, een appartement voor 180.000 en een stuk grond tussen de 180 en de 220 euro per m2. Het is hier dus nog interessant.”

 

De contouren van het nieuwe Alma-ziekenhuis zijn reeds aardig zichtbaar. Zonder twijfel is dit het grootste openbaar project dat momenteel loopt in Eeklo?

Koen Loete: “Het is het grootste project van het laatste decennium. Het is de fusie van de ziekenhuizen van Sijsele met Eeklo. Dit gaat over een 520 bedden, over 1200 personeelsleden, 125 artsen-specialisten. Dat zal voor de gezondheidszorg en voor het aanbod van zorg in het algemeen een ongelooflijke boost geven voor een flink deel van Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen. Daar zijn we fier op.

 

Een ander ziekenhuis, dat wat minder goed gekend is maar dat ook enorm goed presteert, is het Psychiatrisch Ziekenhuis St.-Jan. Achter de gevels van een oud neogotisch gebouw ligt een dorp met units waar men mensen met alle soorten geestesaandoeningen helpt.”

 

Welke andere grote projecten zijn nog aan de gang of zitten in de pipeline? Koen Loete:

“Wij hebben een hele reeks serviceflats gebouwd in het kader van de Melkweg. De Melkweg is een project dat we gerealiseerd hebben tussen het station en de binnenstad van Eeklo. Op de oude spoorwegbedding en aan de rand ervan in de natuur kwam een complex met woningen en diensten. De oude Stassano-fabriek aan die spoorweg hebben we betrokken in een reconversieproject met nieuwbouw. Van de oude Stassano-vleugel werd een deel administratief centrum van de CM gemaakt, heeft men een sociaal huisvestingsproject uitgevoerd en een nieuw stuk gebouwd met de vermaarde architect Stefaan Beel. Hij tekende het Klimop revalidatiecentrum uit. Belim Bouwteam heeft als privé investeerder appartementen gebouwd. Daarnaast heeft een privé investeerder 60 seniorenflats gebouwd, en die zijn nu af. Het zijn 4 blokken van 15 appartementen die ook heel mooi zijn.

Een ander belangrijk bouwproject noemt De Fonteine op het Jan-Frans Willemsplein. Het gaat om een nieuw flatgebouw dat tussen vier bestaande appartementsgebouwen staat en onmiddellijk uitverkocht was. Als men buitenkomt zit men in een groene corridor, vlakbij een dienstencentrum en op twee minuten loopafstand van het centrum.”

 

Zijn er ook belangrijke verkavelingen op komst?

Koen Loete: “De firma Bostoen is gangmaker bij de creatie van een eco-wijk, aan het station. De wijk Sogeta (genoemd naar de voormalige vellenfabriek aldaar) moet CO-neutraal zijn en zelf in zijn waterhuishouding voorzien. Het innovatief project omvat ook dynamisch licht in het stratenpatroon: de lichten branden er ’s avonds en ‘s nachts niet permanent; op het moment dat men aankomt met de auto, de fiets of te voet, wordt het aangestraald en wanneer men opnieuw uit de sensoren komt, vermindert het licht. Het gaat om een proefproject waar veel van de collega’s naar komen kijken.

Ter hoogte van de school O.L.V.-ten-Doorn hebben we – eveneens met Bostoen - een heel groot bouwproject van appartementen. Het eerste blok is nu in opbouw en er komen nog vier andere blokken.

Huysentruyt realiseert op zijn beurt een hele wijk. We spreken van het Broeders van Liefde project, omdat daar vroeger de school van de Broeders van Liefde was. Het is volledig uitverkocht. En ook in de Raverschootstraat hebben we een wijk in opbouw. Die omvat 200 huizen.

Huysman Bouw is momenteel in Eeklo vooral actief met inbreidingsprojecten, onder meer tussen Raverschootstraat en Tieltsesteenweg. De EIM (Eeklose Investeringsmaatschappij) investeert daar ook, maar dat is nog in planfase. En dan zijn er nog heel veel appartementsbouwen.

 

U heeft uw kantoor in de Industrielaan. Er zijn me geen andere stadhuizen bekend die ingeplant zijn op een bedrijventerrein.

Koen Loete: “Het historische Stadhuis, helemaal in het centrum, functioneert nog steeds. Op de benedenverdieping hebben we de dienst van de burgerlijke stand en boven is het ceremonieel gedeelte voor de huwelijken. Ik heb daar mijn kabinet, dat nog voor een deeltje in gebruik is.

Hier in de Industrielaan is het Stadskantoor operationeel. Al onze diensten van personeel, ruimtelijke ordening, milieu, financiën, enz. zitten hier samen met het beleidsniveau, waarbij alle schepenen, de stadssecretaris en het secretariaat hun functie hebben. Achteraan hebben we dan onze technische dienst, ook met een bureel en met hangars voor materiaal en voertuigen.

Ja, het Stadskantoor ligt een beetje buiten de ‘urbis’, maar het is goed dat het beleid aanwezig is waar zijn ambtenaren aan het werk zijn. Net zoals de ambtenaren zien dat ook het beleid af en toe eens werkt (lacht de burgemeester die zich naar zijn volgende afspraak rept).”

 

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie17-2015/#44Deel dit artikel!