home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

OP BEZOEK BIJ BELGEN IN MARBELLA

De Spaanse stad Marbella spreekt tot ieders verbeelding. Stralende zon het hele jaar door, spectaculaire golfbanen, betoverende stranden, trendy boetieks, sterrenrestaurants en nog veel meer. En dit op slechts 2,5 uur vliegen vanuit België. Wij gingen voor u naar Marbella, bezochten er de beste adresjes waar Belgen thuis zijn en spraken met de eigenaars.

 

Ontspannen in een van de vele beach clubs Het strand van Marbella - het mooiste aan de Costa del Sol - is maar liefst 27 kilometer lang. U kan er in een van de 23 beach clubs genieten van de luxueuze omgeving, hippe drankjes en heerlijke gerechten. Ook Nikki Beach, een van de meest bekende en trendy beach club ketens, heeft een vestiging in Marbella.

Dicht bij Puerto Banús, de mondaine jachthaven van Marbella waar de Europese elite kind aan huis is, kan u de Ocean Club vinden. Deze exclusieve beach club met Belgische uitbaters is voor bezoekers het toppunt van elegantie, luxe en stijl. Alles wat u verwacht van een beach club in Marbella.

Belgische sfeer

Heeft u genoeg van de uitbundigheid en wilt u zich liever ontspannen in een beach club met een gezellige Belgische sfeer, dan kan u terecht bij Macaao Beach, eigendom van Michel en Christine Dhondt. Hun cosy beach restaurant met heerlijke Franse en Belgische gerechten in een stijlvol Polynesisch decor is een absolute must tijdens uw bezoek aan Marbella.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen? Michel: “Na mijn opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde deed ik ervaring op in verschillende Michelinzaken in Zuid-Frankrijk. Opnieuw in België leerde ik mijn vrouw Christine kennen. Samen openden we onze eerste French bistro, La Bohème, dat een groot succes werd. Meerdere zaken volgden waaronder het Zoutestrand, een van de bekende beach bars in Knokke.”

“Toch bleven we hunkeren naar een zonniger omgeving. Daarom verhuisden we, samen met onze twee dochters, naar Marbella. Al snel ontdekten we een prachtige locatie tussen San Pedro de Alcantara en Guadalmina waar we op 15 mei 2013 onze Macaao Beach Club openden.”

 

 

Vlaamse klassiekers op het menu

Terraza Aguadulce is dé place to be voor Vlamingen in Marbella. De vol-au-vent hier is onklopbaar en de Luc is een van die mensen die Puerto Banús voor de Vlamingen op de kaart zet.

Wanneer zijn jullie naar Marbella getrokken? Luc: “Zo’n 15 jaar geleden besloot ik met mijn vrouw Eveline het kille België in te ruilen voor een toekomst in Spanje. Vandaag zijn we de trotse eigenaars van Terraza Aguadulce, dé ontmoetingsplaats voor alle Nederlandstaligen in Puerto Banús. Met een internationale keuken, een ultramodern gezellig terras en een immer gemoedelijke sfeer, heten we iedereen van harte welkom en dit 365 dagen per jaar.”

 

 

Zalig overnachten

In 2013 opende de Belgische Caroline Heylen haar B&B Casa Luna Verde in Marbella. Ze verliet België al op haar 25ste en trok naar Zuid-Amerika. Enkele jaren later verhuisde ze naar Marbella.

Waarom koos u voor Marbella? Caroline: “Mijn ouders hadden hier een appartement, dus ik kende deze regio. Plus, ik kende de taal en kon dus gemakkelijk integreren en werk vinden. Ik leerde de knepen van het vak in een exclusief 5 sterren hotel met een hoge kwaliteitsstandaard.”

De B&B met vier kamers, zwembad, loungehoek, grote tuin en gezellige veranda kreeg ondertussen al de nodige erkenning. Hoe doet u dit? “Ik werk met een geweldig team, dat me op alle fronten goed ondersteunt en oog heeft voor detail. Ook mijn Nederlandse partner helpt me en combineert dit met een eigen business in Nederland. De Excellence Award die we dit jaar hebben ontvangen met een review score van 9.8 is een kroon op al het harde werk. Daar zijn we dan ook ontzettend blij mee.”

 

Vastgoed kopen in uw eigen taal

Wie regelmatig naar Marbella gaat, komt wel eens in de verleiding een eigen stekje ter plaatse aan te kopen. Zorg er wel voor dat u zich uitgebreid informeert als u dit van plan bent. Er kan immers heel wat misgaan als u vastgoed aankoopt in een land waar u de taal niet kent.

Droomt u ervan vastgoed te kopen in Marbella en wilt u bediend worden in uw eigen taal? Dan kan u aankloppen bij Bert van vastgoedkantoor Vamoz.

Waarom zijn jullie naar Marbella gekomen? Bert: “Enkele jaren geleden hebben we onze zaak in België verkocht. We waren de rat race beu en wilden wat meer van het leven genieten. We zijn naar Marbella gekomen omdat je hier het beste klimaat van Europa hebt en er hier het hele jaar door, zowel zomer als winter, iets te doen is. Maar ik heb geen zittend gat zoals ze zeggen en zo zijn we hier met vastgoed begonnen, dat was vier jaar geleden.

” Welk soort vastgoed bieden jullie aan? “We zijn gespecialiseerd in het betere vastgoed. We selecteren onze panden zorgvuldig, we zoeken naar goede locaties en panden waarvan we weten dat ze van betrouwbare bouwheren komen.

” Wie zijn jullie klanten? “We verkopen vooral aan Belgen en Nederlanders. We zijn ook de enige makelaar die na de verkoop nog events organiseert voor de klanten: een boottocht, een golf- of padelinitiatie, speciale locaties bezoeken, lokale restaurantjes ontdekken, samen pizza bakken,… Zo leert iedereen elkaar kennen.”

 

Juridische bijstand in het Nederlands

Koopt u vastgoed, laat u dan juridisch bijstaan door een advocaat die u kan vertrouwen, zeker als u werkt met plaatselijke Spaanse vastgoedkantoren. Vastgoed kopen in Spanje is net iets anders dan in België. Meester Ana Mendoza is geboren in Brugge maar werkt in Marbella.

Hoe bent u hier beland? Ana: “Ik heb een een Spaanse vader en een Vlaamse moeder waardoor ik vloeiend Spaans, Nederlands, Engels en Frans spreek. Na mijn opleiding rechten aan de Universiteit van Malaga heb ik carrière gemaakt bij verschillende internationale advocatenkantoren in Marbella. Nu ben ik met een eigen kantoor begonnen.”

Wat zijn de verschillen met België? “De notaris komt in Spanje enkel tussen op de dag van het verlijden van de koopakte en doet geen enkele opzoeking of wettelijke controle met betrekking tot het onroerend goed. Een ander verschil met België is dat Spanje verdeeld is in regionale ministaten (Comunidades Autonomas) met elk een eigen wetgeving. Afhankelijk van waar je koopt zal er dus een verschillende wetgeving van toepassing zijn.”

Wat houdt een correcte vastgoedconsultancy in? “Vastgoedconsultancy bestaat uit verschillende aspecten. Ik voer de opzoekingen en wettelijke controles met betrekking tot het eigendom volgens het eigendomsregister, kadaster en stedenbouwkundige situatie uit, stel een juridisch rapport op met betrekking tot het eigendom en stel een kostenoverzicht op van de vastgoedaankoop. Daarnaast geef ik advies op fiscaal gebied en doe ik de aanvraag en betaling van inkomstenbelasting, ik onderhandel en bereid de privé-overeenkomsten en de notariële akte voor en stel de volmacht op in beide talen. Ik lever bijstand bij de notaris op de dag van het verlijden van de koopakte, betaal de bijhorende kosten bij de aankoop, registreer de koopakte in het eigendomsregister en vraag NIE-nummers (fiscale identificatienummers voor buitenlanders) aan. Als laatste vraag ik de nutsvoorzienigen aan, open een bankrekening en regel de domiciliëring. Klanten kunnen bij mij ook terecht voor juridisch advies met betrekking tot erfrecht.”

Als u vastgoed in het buitenland koopt, is het altijd interessant om juridische bijstand te krijgen in uw eigen taal. Heeft u juridische vragen over vastgoed in Marbella, dan kan u contact opnemen met Meester Ana Mendoza via Ana.Mendoza@amiuris.es of +34 660801458. De eerste consulatie is gratis.

 

Kortom, Marbella heeft een rustige en een uitbundige kant, voor ieder wat wils. Met 320 dagen zon per jaar is het een topbestemming voor iedereen die op zoek is naar zon het hele jaar door. Wilt u een bezoekje brengen aan Marbella of wilt u er voor langere tijd verblijven, dan kan u steeds terecht bij enkele Belgen die u met plezier zullen helpen uw weg te vinden.

 Deel dit artikel!