home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

VERHOOG DE WAARDE VAN UW HUIS MET EEN RIETEN DAK

Of u nu houdt van een landelijke of moderne stijl, rieten daken passen in elke omgeving en geven uw huis net dat beetje extra.

Wist u dat het perfect mogelijk is om een rieten dak te plaatsen op een bestaand huis? Wanneer uw dak aan vervanging toe is of bijkomend geïsoleerd moet worden, wanneer u een nieuw huis koopt dat u wil verbouwen of wanneer u de waarde en de uitstraling van uw huidige woning wil verhogen voor u het op de markt brengt: het zijn de ideale momenten om voor een rieten dak te kiezen.

Tim Vanden Berghe van Casarit: “Vaak zijn mensen onwetend over rieten daken. Nochtans is het een eeuwenoud ambacht dat vandaag nog steeds veel toegepast wordt. Bij onze klanten plaatsen we zowel volledige daken in riet als combinaties van riet met pannen. Ook het vervangen van een bestaand pannendak door een rieten dak komt meer en meer voor. Als een dak toch moet worden vervangen, dan is het slechts evenveel werk om een rieten dak te plaatsen als een pannendak. Technisch is dat zeker mogelijk. De enige voorwaarde voor een rieten dak is dat er voldoende dakhelling aanwezig moet zijn. Hoe steiler hoe beter: 45° is ideaal. Minder dan 30° raden we af.”

Ecologisch materiaal met hoge isolatiewaarde.
Riet is een natuurlijk materiaal dat in het begin een gele kleur heeft en na verloop van tijd naar een meer grijze tint evolueert, te vergelijken met de charme van teak meubelen. Het rietpakket is gemiddeld 30cm dik en is daardoor op zich volledig waterdicht. De binnenkant van een nieuw rieten dak wordt tegenwoordig ook geïsoleerd, net zoals bij een pannendak. Met één groot bijkomend voordeel: riet heeft van nature een heel hoge isolatiewaarde, dus kan de dakisolatie minder dik zijn dan bij andere daken.

Uw huis krijgt een bijzondere uitstraling en stijgt in waarde.
Met een rieten dak ziet uw huis er helemaal anders uit. Door de typische plaatsingstechniek van een rieten dak in combinatie met het natuurlijk karakter van het materiaal krijgen zelfs de meest hoekige woningen een zachtere uitstraling. Bovendien kan het materiaal ook gebruikt worden in combinatie met dakpannen of voor carports en terrasoverkappingen.

Tim Vanden Berghe: “Riet is een materiaal waar je heel creatief mee kan omgaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een klassiek vrijstaand huis met een gevel uit rode baksteen en een schaliën dak. Vervang dat door een rieten dak, schilder de gevel in het wit en je krijgt onmiddellijk een heel andere villa! En het kan evengoed bij een moderne woning. Dit kan trouwens handig zijn bij een verkoop: een rieten dak doet een huis doorgaans meer stijgen in waarde dan het kost om het te plaatsen.”

Brandverzekering.
Statistieken wijzen uit dat rieten daken even veilig zijn als pannendaken. Daardoor is er geen hogere risicopremie meer bij de brandverzekering. Voor de meeste verzekeraars maakt het dus geen verschil uit of u kiest voor riet of voor pannen.

Onderhoudsvriendelijk
In tegenstelling tot wat velen denken, is een rieten dak heel eenvoudig te onderhouden. Eén onderhoudsbeurt om de tien jaar waarbij het riet gekamd wordt, volstaat. Een rieten dak gaat bovendien gemiddeld 45 jaar mee, wat meer dan dubbel zo lang is als een roofing dak.

Meer weten?
Een rieten dak kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan bepaalde dakpannen. Wilt u weten wat de prijs is van een rieten dak op maat van uw woning of wilt u meer weten over rieten daken in het algemeen, neem dan een kijkje op www.casarit.be, stuur een mailtje naar contact@casarit.be of bel 051 26 32 33.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie19-2015/#4Deel dit artikel!