home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

HOME sweet HOME luidt de slogan van BATIBOUW 2014

Origineel klinkt “Home Sweet Home” niet echt, maar het is wel een rake omschrijving van hoe we met z’n (ongeveer) allen tegenover het wonen staan.

De cliché baksteen in onze maag is duidelijk erfelijk, zit zelfs in ons DNA-materiaal. Maar, zoals zovele andere dingen, blijft de aanschaf of het (ver)bouwen van een woning een kwestie van behoorlijk wat centen. Wat zijn de trends op de vooravond van een aangekondigde algemene economische heropleving? Daar wil Batibouw 2014 op inspelen.

 

Hout als alternatief 

Die baksteen waarvan sprake, hoeft niet noodzakelijk letterlijk begrepen te worden. Met name complete houtwoningen zijn in opkomst: huizen waarvan het skelet in hout is. Het lijkt wel een terugkeer naar heel vroeger. Dat blijkt, in dit digitaal tijdperk, in eerste instantie vooral te zien te hebben met het zoeken naar echtheid, terug naar de natuur. Hout straalt inderdaad authenticiteit uit, benevens warmte, maar ook eenvoud (geen technologische toestanden) en uiteraard ecologie en duurzaamheid.

 

Populaire buitentoepassingen

Dat wil daarom niet zeggen dat we straks in het stadsbeeld een pak chalets zullen gaan aantreffen zoals in Tirol. Dat worden daar wellicht eerder eenzame experimenten die wellicht ‘the talk of the town’ zullen moeten trotseren. Deze vintage hype slaat in landelijke contreien wél aan. Het gebruik van hout in buitentoepassingen zoals carports, terrassen, tuinpoorten, veranda’s en pergola’s is trouwens in alle woningen met enige beschikbare ruimte errond, al een eind aan de gang.

 

De ‘look’ van het Scandinavisch platteland

Binnen krijgt vooral de Scandinavische stijl (en betaalbaarheid) steeds meer burgerrecht in de algemene keuze van meubelen. De praktische bezwaren die bestonden voor houten vloeren en werkbladen in keukens zijn allang opgelost. Door gepaste watervaste behandelingen is ieder gevaar op verrotting of schimmels uit den boze, badkamer inbegrepen. Zelfs een kunstmatige laag patine op het hout is perfect mogelijk. Hout is hoe dan ook één van de drie thema’s van Batibouw 2014.

 

Bijna energieneutraal wonen

Het tweede grote thema, bijna energieneutraal wonen (BEN), heeft ook te zien met de natuur en meer bepaald met de klimaatwijzigingen. Alleen is dit geen spontane trend, maar wordt de uitvoering opgelegd door Europa. De 20-20-20 doelstelling betekent dat tegen 2020 20 % van alle energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. Als daar onder meer zijn: warmtepompen, zonneboilers en/of fotovoltaïsche zonnepanelen. BEN doet daar nog een schep bovenop, want deze woningen mogen slechts een minimum verbruiken.

 

Elk gewest met eigen strategie

We zitten vanaf dit jaar aan de E60 norm voor nieuwbouw. Geleidelijk worden de criteria verder verstrengd, zodat we tegen 2020 aan E35 zouden moeten zitten. ‘We’ betekent in dit geval Vlaanderen. Het Brusselse en het Waalse Gewest houden er allebei andere (en onderling verschillende) criteria op na. Daar is in principe niks mis mee, al is dat weer eens typisch Belgisch. Grote buren als Duitsland en Frankrijk hanteren elk maar één norm voor iedereen. Maar goed, het belangrijkste voor Europa is dat het resultaat er komt.

 

Luchtdichtheid, ventilatie en zonwering

Hoe vertalen we dat allemaal in de praktijk? Door naast die hernieuwbare energie ook heel performant te isoleren, tegelijk te zorgen voor een goede luchtdichtheid, een energie-efficiënte ventilatie plus een zonwering om oververhitting te vermijden. Dat is in een notendop. In Batibouw zijn verschillende paleizen gewijd aan al deze items van de toekomst. Maar wat met de woningen van het verleden gebouwd ‘in tempore non suspecto’? Worden oudere huizen en appartementen mettertijd ook dwingende maatregelen opgelegd? Daaromtrent is het voorlopig ijselijk stil.

 

Energie besparen kost ook geld

Vaak horen we in radio- en tv-spots: “Pas op, lenen kost ook geld”, maar wie zo energie wil/moet besparen, dient op zijn beurt uit te kijken om al die duurzame ingrepen te financieren. En om dat op (middel)lange termijn wel terug uit te winnen, ja. Betaalbaar wonen is meteen het derde grote thema in deze Batibouw editie 2014. Dat is niet louter een bankenkwestie, maar ook een zaak met de overheid, die moet zorgen voor fiscale stimuli. Welke overheid? Goeie vraag, ook de woonbonus wordt medio 2014 gewestelijke materie.

 

Hoe betaalbaar is wonen nog?

Vanzelfsprekend zijn er nog andere manieren om de kostprijs in toom te houden. Kleiner bouwen bijvoorbeeld of ergens collectief gaan wonen in een appartement. Het hoeft dus niet altijd een ferme lap grond te zijn met een kast van een huis erop en een riante tuin. Een andere opportuniteit kan een bestaande woning kopen zijn, en indien die niet instapklaar is, een renovatie uitvoeren. Vernieuwbouw kan vaak ook in fases uitgevoerd worden of op een moment dat zoiets de portemonnee beter vermag.

 

Openingstijden

Batibouw loopt van 20 februari tot en met 2 maart 2014. Het is een organisatie van de grote beursspecialist FISA nv. De expositieruimte ligt verspreid over alle twaalf paleizen van Brussels Expo. Donderdag 20 februari en vrijdag 21 februari zijn voorbehouden aan de professionals, vanaf 22 februari zwaaien de poorten open voor Jan en alleman. Batibouw zal dan dagelijks open zijn van 10 tot 18u30, en op donderdag 27 februari zelfs tot 23 u. De algemene entree bedraagt normaal 12 euro. Info: http://batibouw.be.

 

Innovation Lounge

Een nieuw element op deze 55e editie is de Innovation Lounge (in een speciaal opgebouwde ruimte tussen paleizen 11 en 12), waarin de belangrijkste productinnovaties worden opgesteld. Ook is er de mogelijkheid om binnen Batibouw thematisch te werk te gaan. Er is keuze tussen een Innovatieparcours, een Designparcours en een ECO-parcours. Voor elk van de drie zijn er speciale aanduidingen die opgesteld staan bij de producten van de deelnemende exposanten.

 

Hoe lang nog deze lage rentetarieven?

In de rand van Batibouw grijpen zoals steeds een resem nevenactiviteiten plaats, zoals prijsuitreikingen voor de schoonst vernieuwde voorgevel en voordrachten over premies en subsidies (per gewest). Het is best daarvoor www.premiesessies.be te raadplegen, want er dient gereserveerd te worden. Last nut not least: er wordt extra veel volk verwacht op deze Batibouw, want als er één ding duidelijk is, dan is het dat de lage rentetarieven niet gemetseld, laat staan gebetonneerd zijn op het peil van de jongste jaren.Deel dit artikel!