home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

WONEN AAN DE LEIE IN OOST-VLAANDEREN

Wonen aan de Leie. De kans is groot dat u nu aan Sint-Martens-Latem denkt. Maar de Leiestreek is zoveel meer. Vanaf haar bron in Noord-Frankrijk kronkelt de Leie 200 kilometer lang door West- en Oost-Vlaanderen tot het in Gent samenvloeit met de Schelde. De streek is gekend voor zijn prachtige natuurgebieden, aantrekkelijke fietsroutes en heerlijke restaurants en bistro’s met zicht op de Leie. Wonen aan de Leie staat synoniem voor rust, ruimte en natuur.

 

In Oost-Vlaanderen behoren Gent, Drongen, Deurle, Deinze, Astene, Afsnee en Sint-Martens-Latem tot de Leiestreek. Het vastgoed is er enorm gegeerd en het aanbod is dan ook meestal in een mum van tijd weg.

Michael Deroose, oprichter van luxevastgoed.be, is een expert op het gebied van luxevastgoed in Oost-Vlaanderen en kent als geen ander het reilen en zeilen in de Leiestreek. Speciaal voor Home & Trends Magazine geeft hij een overzicht over de vastgoedmarkt in deze regio.

 

Welke factoren bepalen de prijs van het vastgoed in de Leiestreek?

“Aan de Leie is Sint-Martems-Latem de duurste regio, omwille van het residentieel groene karakter en de beschermde natuurgebieden daar. Drongen en Afsnee hebben dan weer het voordeel dat ze dicht bij alle belangrijke invalswegen. Dat verklaart de hogere prijs in die gebieden.”

“Bij de villa’s die aan het water liggen is er dan weer verschil tussen het uitzicht, stukken die aan beide kanten bebouwd zijn en percelen die uitzien op het natuurgebied. Die laatste zijn vanzelfsprekend iets duurder.”

“Wat ook belangrijk is voor de prijsbepaling is het aantal lopende meters aan de Leie. Een grond van bijvoorbeeld 2000m2 met 10 meter aan de Leie is minder waard dan een grond van 1500m2 waar er 20 meter aan de Leie grenst. Het aantal meter aan de Leie bepaalt de prijs.” Ook de ligging van de villa speelt een belangrijke rol. Staat de villa redelijk diep zodat je een mooi zicht op de Leie hebt of kan je de Leie niet zien? Algemeen kan je stellen dat het luxevastgoed in de Leiestreek gemiddeld begint vanaf 750,000 euro en je kan zo duur gaan als je zelf wil.”

 

Zijn de prijzen fel veranderd de laatste 10 jaar?

“Het vastgoed aan de Leie is veel minder prijsgevoelig dan daarbuiten. Het heeft een unieke ligging waardoor de prijzen eigenlijk redelijk stabiel gebleven zijn de laatste jaren. Wat we het laatste jaar wel gezien hebben, is dat de vraag naar luxevastgoed opnieuw gestegen is. De cijfers bevestigen dit.

 

” Wie zijn de mensen die nu interesse hebben in het vastgoed aan de Leie?

“De meeste mensen die vastgoed aan de Leie kopen zijn ondernemers en vrije beroepen uit de leeftijdscategorie 40 tot 45 jaar, voornamelijk met een liefde voor boten. Vaak mensen die nog thuiswonende kinderen hebben en die op zoek zijn naar een gezinswoning voor de eerstkomende 10 à 15 jaar. Aan de Leie staan immers meestal grotere eigendommen die ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Het uitzicht op het water geeft ook een bepaalde rust, na een stressvolle dag werken.”

 

Waar moeten kandidaat-kopers op letten als ze vastgoed aan de Leie willen kopen?

“Nu is het heel goed geïnventariseerd welke gronden in zeel gevoelig overstromingsgebied liggen, daar moet je zeker naar kijken. Alhoewel tegenwoordig de kans op overstroming bijna nihil is, is het toch aan te raden dit na te gaan. Sommige villa’s staan ook iets hoger gepositioneerd boven het waterniveau, het kan ook interessant zijn daarnaar op zoek te gaan.”

“De oriëntatie is iets waar je bij elke woning op moet letten. Een zuidgerichte woning en tuin is gewoon veel aangenamer.”

“Specifiek voor het vastgoed aan de Leie kan je daarnaast kijken of er een aanlegsteiger aanwezig is. Zo kunnen de kopers hun boot bij het huis aanmeren in plaats van eerst nog op de wachtlijst te moeten staan van een bootclub. Hier speelt het aantal lopende meters aan de Leie opnieuw een grote rol.”

“Wie vastgoed zoekt via onze website luxevastgoed.be kan hier zelfs speciaal op zoeken. Alle makelaars in de hogere prijsklasse zijn vertegenwoordigd op de website. Zo verzamelen we alle beschikbare eigendommen in Oost-Vlaanderen. Op die manier moeten mensen maar op één enkele website kijken om het volledige aanbod te zien in plaats van op verschillende sites te moeten zoeken. Eén van de zoekcriteria is bijvoorbeeld de “aanlegsteiger”. Op die manier kunnen geïnteresseerden die panden aan de Leie er direct uithalen.”

 

Welke toekomst ziet u voor het vastgoed aan de Leiestreek?

“Het voordeel van de Leiestreek is dat de percelen er zijn en dat er geen meer bijkomen. Grote stukken in de regio zijn beschermd natuurgebied. Dus de regio zal uniek blijven, met een beperkt aantal villa’s. De prijzen blijven er stabiel. Vastgoed daar is een goede investering.”

 

Op zoek naar vastgoed aan de Leie?

Wij raden alvast de volgende vastgoedmakelaars aan die actief zijn in deze regio’s: Thebae Fine Estates te Sint-Martens-Latem (p9), Essentimmo te Sint-Martens-Latem (p33), Engel & Völkers te Sint-Martens-Latem (p25 t.e.m. p29), Unimmo te Sint-Martens- Latem (p23), IRRES vastgoed met styling te Sint-Denijs-Westrem (p2 en p3), Van Welden Vastgoed te Drongen (p10 en p11), Infinimo Bachte te Sint-Martens-Leerne (p16 en p17).

 

Eens proeven van een verblijf aan de Leie?

Dan kunt u terecht bij vakantiewoning ’t Leienest (www.tleienest.be) aan de oevers van de Leie in Drongen. De vakantiewoning ligt midden in de groene Keuzemeersen, omgeven door enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes. Vanop het terras heeft u bovendien een zalig zicht op de Leie. Een heerlijk verblijf ver weg van de dagelijkse beslommeringen in een prachtige omgeving. Lees meer op P30 en P31Deel dit artikel!