home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

BELEGGEN IN VASTGOED: EEN RENDABEL ALTERNATIEF VOOR HET SPAARBOEKJE

De rente van het spaarboekje is gezakt tot een absoluut basisminimum. Daarom gaan veel mensen op zoek naar een andere manier om rendement te halen uit hun zuurverdiende spaarcenten. Bart Versluys, CEO van Versluys Bouwgroep, legt uit waarom vastgoed het beste alternatief is voor het spaarboekje.

 

Waarom gaan veel mensen op zoek naar een andere manier om hun spaarcenten te doen opbrengen?

Bart Versluys: “Het spaarboekje bood inderdaad voor veel mensen de voorbije tientallen jaren quasi de enige zekerheid op een vast jaarlijks rendement. De gemiddelde Belg is vrij conservatief, was hiermee tevreden en zocht niet onmiddellijk naar andere alternatieven. Met een huidig spaarrendement van 0,11% en misschien in de nabije toekomst 0% of zelfs een negatieve rente komt heel dit ‘spaarboek-concept’ nu op losse schroeven te staan. Velen hebben de voorbije 3 maanden op de beurs geëxperimenteerd maar zijn gezien de onstabiele economische situatie en de speculatietaks die de regering begin dit jaar heeft opgelegd, teruggekomen van een kale reis. Mensen zoeken zekerheid en komen eigenlijk tot de vaststelling dat er maar één volwaardig alternatief is, namelijk vastgoed!”

 

Waarom is investeren in vastgoed een van de betere alternatieven voor het spaarboekje?

“Er zijn 3 belangrijke reden waarom nu investeren in vastgoed de beste keuze is. Ten eerste, zoals we daarnet aangehaald hebben, verlies je momenteel geld op een spaarboekje, rekening houdend met de inflatie die in veel gevallen groter is dan de spaarrente zelf. Een tweede zeer belangrijke reden: de rente om geld te lenen staat nu historisch laag. Het was nog nooit zo interessant om geld te lenen met de huidige hypothecaire rentevoeten van 2% en lager. De derde reden: vastgoed is en blijft iets tastbaar. Dat is en blijft voor veel mensen een zeer belangrijk gegeven. Studies bewijzen bovendien dat de prijs van vastgoed in België jaar na jaar blijft stijgen en de vraag naar nieuwbouwappartementen de komende jaren enkel nog zal toenemen.”

 

Waarom zal de vraag naar nieuwbouwappartementen blijven toenemen?

“We zitten in België met een zeer verouderd woonpatrimonium. Europees gezien zitten we hier in de staart van het peloton. Door een complexe wetgeving en het uitblijven van een hervorming van de wet op de mede-appartementseigendom hebben we de laatste 20 à 30 jaar een te trage groei van nieuwbouw gekend. Nu zijn we op een punt gekomen dat het voor veel gebouwen te laat is om nog een verantwoordbare renovatiekost te doen. Het verschil met nieuwbouw is in veel gevallen onoverbrugbaar geworden gezien de steeds strengere energie-, toegangs- en veiligheidsnormen. In veel gevallen biedt nieuwbouw de enige logische en rendabele oplossing.”

 

lees meer: http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie27-2016/#92Deel dit artikel!