home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

DE REVIVAL VAN ZONNEPANELEN

 
Het wegvallen van de belastingaftrek voor zonnepanelen vanwege de oversubsidiëring, gevolgd door de introductie van het prosumententarief (belasting voor consumenten met een decentrale productie-installatie ≤ 10 kW én een terugdraaiende teller), heeft de markt van zonnepanelen de laatste jaren sterk doen inkrimpen.

De recente oproep van kersvers Vlaams energieminister Bart Tommelein om in grote getalen fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen in een poging om de klimaat- en energiedoelstellingen van 2020 alsnog te halen, vindt gehoor. Installateurs verklaren klaar te staan om in te spelen op een groeiende vraag en hebben dit de laatste weken reeds vastgesteld in een noemenswaardige stijging van het aantal prijsoffertes.

 

INTERESSANTE INVESTERING

De technologische evolutie op het vlak van energie-efficientie en levensduurte in combinatie met de sterk gedaalde kostprijs van zonnepanelen, hebben ertoe geleid dat de terugverdientijd werd gereduceerd tot 6 à 7 jaar. Over de volledige levensduurte van uw zonnepanelen mag u rekenen op een rendement dat vele malen hoger is dan een traditioneel spaarboekje. En dit ondanks het wegvallen van de belastingaftrek en de invoering van het prosumententarief. Rekening houdend met de gefaseerde sluiting van de kerncentrales stellen experts bovendien dat de particuliere markt zich in de komende jaren aan een forse prijsstijging van netstroom zal mogen verwachten. Een privatieve, lokale stroomproductie gekoppeld aan een huisbatterij, bvb. de Tesla Powerwall, ontlast niet alleen het decentrale net tijdens de piekmomenten, maar garandeert u van een constante, betaalbare en bovenal onafhankelijke stroomvoorziening. De nieuwe, milieuvriendelijke “ecowijken” van morgen worden reeds uitgerust met microgrids, i.e. lokale elektriciteitsnetwerken met slechts een beperkt transportverlies, die zowel gezinnen als bedrijven van lokale elektriciteit voorzien. Hierbij wordt de geproduceerde stroom niet op het hoogspanningsnet geplaatst en hoeft men bijgevolg ook geen prosumententarief te betalen.

 

WAT BETEKENT DIT NU VOOR EEN GEMIDDELD GEZIN?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin met dubbele meter bedraagt ca. 3.500 kWh, dit indien men geen gebruik maakt van elektrische verwarming. Om aan die behoefte te voldoen moet men rekenen op 12 optimaal georiënteerde zonnepanelen. Dit komt neer op een investering ca. 5.000,00 euro, exclusief BTW. Het BTW-tarief hangt af van de leeftijd van de woning. Is uw woning ouder dan 10 jaar, dan betaalt u slechts 6% BTW ipv 21%.Deze investering omvat de panelen zelf, de plaatsing, de bekabeling, de omvormers (van gelijkstroom naar wisselstroom), eventuele dakdichtingen en de elektrische keuring van de installatie. Bovendien kan je deelnemen aan een groepsaankoop om de prijs nog verder te drukken. De terugverdientijd van zonnepanelen kan u op maat berekenen op de website van het Vlaams Energieagentschap.

 

AANDACHTSPUNTEN BIJ AANKOOP

Het rendement van zonnepanelen hangt af van talloze factoren. Het type zonnepaneel, het vermogen (Wattpiek), de kwaliteit van de plaatsing, de beschikbare ruimte op het dak, de opbrengstgarantie na 25 jaar, etc. Op de markt zijn de twee meest voorkomende types de monokristallijn panelen (zwart paneel) en de polykristallijn panelen (blauw paneel). Een monokristallijn paneel is iets duurder, maar is efficiënter waardoor het op een beperkt dakoppervlakte het hoogste vermogen produceert. Vervolgens kijkt u best naar de kwaliteit van de panelen. Gezien het om een investering op lange termijn gaat, koopt u beter meteen kwalitatieve, vaak iets duurdere panelen die binnen 25 jaar slechts een beperkt rendementsverlies vertonen. Vergelijken kan u makkelijk online via de talloze review-websites (www.zonnepanelen.net). We zien vandaag al behoorlijk wat Tesla’s op de baan. Vermoedelijk rijdt een groot deel van ons binnen dit en 10 jaar met een elektrische wagen rond. Het in huis opladen van uw gezinswagens wordt dan ook de toekomst waarop we beter tijdig inspelen.

 

CONCLUSIE

Landbergh is overtuigd van het potentieel van zonnepanelen en maakt ook zelf de beweging naar zonnepanelen op het dak van haar kantoor en een elektrisch wagenpark. Om de juiste keuze te maken, informeert u zich best bij een ervaren installateur omtrent de verschillende merken, voorwaarden en prijzen.

 Deel dit artikel!