home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

CULTUURCENTRUM SCHARPOORD OPENT NIEUW DAKTERRAS.

Begin juli opende het gekende Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist een nieuw dakterras. Wat voorheen een niet toegankelijk dak was, met een lelijke zwarte roofing erop, werd verbouwd tot een aangename buitenruimte om te verpozen met al dan niet een boek bij de hand uit de nabijgelegen bibliotheek die gehuisvest is op dezelfde verdieping.

Jan Deroose, Coördinator Openluchtanimatie van het Cultuurcentrum lichtte ons het volgende toe: “het dakterras is toegankelijk via de centrale bovenhal van het Centrum en we stellen die buitenruimte ter beschikking van de bezoekers van onze bibliotheek. Ook de studenten die in de vakantieperiodes bij ons komen studeren kunnen er gebruik van maken om eens te verpozen in open lucht. Zelf zullen wij het dakterras gebruiken ter gelegenheid van evenementen en recepties die bvb. doorgaan bij de opening van tentoonstellingen in de bovenhal

 

Home & Trends: Wat heeft u geïnspireerd bij de keuze van het terrasmeubilair? “We inspireerden ons op het meubilair dat in de Parijse parken ter beschikking wordt gesteld van het publiek, maar wilden dat in een veel kleurrijkere versie. Dat meubilair is zo emotioneel beladen met leuke vakantieherinneringen en een gevoel van zorgeloze verpozing in een omgeving waar kunst en cultuur altijd vlakbij zijn. En dat willen we ook hier bewerkstelligen en onderlijnen.” Home & Trends: lag dat ook aan de basis van de keuze voor de vele kleuren? “We wilden een link met het kunstwerk dat we in 2003 hebben aangeschaft van de Duitse kunstenaar Ingo Maurer. Dat kunstwerk, een interieurverlichting, hangt aan het plafond van de gelijkvloerse cafetaria die onder het terras gelegen is. Het bestaat uit 5 gevlochten matten van elk 4 x 4 neon verlichtingsbuizen in telkens een andere, in die periode nogal gedurfde kleurencombinatie. Voor de uiteindelijke kleurenkeuze hebben we dan een bezoek gebracht aan de toonzaal van Vandella te Lochristi. Ze hebben daar immers ook een fenomenaal groendak met een indrukwekkende bloemenpracht. In hun toonzaal hebben ze tal van buitenmeubilair-collecties die telkens verkrijgbaar zijn in een waaier van kleuren. Zo konden we bogend op hun ervaring een perfecte indruk krijgen van hoe onze keuze voor 10 verschillende kleuren (uit de 23 mogelijke) zou ogen. En ik moet zeggen dat ik het resultaat zeer mooi vind. Voor de eettafels en bijhorende stoelen hebben we gekozen voor het in Knokke “obligate katoenwit”. En dat hebben we dan gebalanceerd met 9 andere kleuren voor de lounge zetels en de banken. Elk van die 9 andere zorgvuldig geselecteerde kleuren is zéér stijlvol en kunstzinnig, zoals het de sfeer in ons Cultuurcentrum past. Met metaalgrijs, carbon en het ingetogen chilirood heb je een eigentijdse link naar het katoenwit; met rozemarijn, lindegroen, prune en paprika heb je een aantal rustige natuurtinten en dan hebben we nog geopteerd voor honinggeel en lagoonblauw om de sfeer van ongedwongen vakantie aan zee op te roepen.” “Joie de Vivre” van FERMOB op de mooiste dakterrassen in Vlaanderen. Met de keuze voor het meubilair van de Franse fabrikant Fermob vervoegt Cultuurcentrum Scharpoord een aantal andere dakterrassen en publieke plekken in Vlaanderen die opteerden voor het specifieke DNA dat het meubilair van Fermob in zich heeft. Denk maar aan het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne, Museum M in Leuven, … In Oost-Vlaanderen is de meest gekende locatie natuurlijk “De Vooruit” in Gent. Zowel op de luie trap die leidt naar het eigenlijke dakterras als op het dakterras zelf heerst er een sfeer van speelse ongedwongenheid en verfrissende creativiteit. Of zoals ze het bij Fermob het liefst verwoorden: “Joie de Vivre”.

 Deel dit artikel!