home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

Steeds meer vraag naar investeringen in residentieel vastgoed

Van investeerders komt er steeds meer vraag naar residentieel vastgoed, zo blijkt uit analyses en praktijkervaring van Dewaele | vastgoed met advies. Daarvoor zijn er verschillende verklaringen. Al jaren blijken financiële markten soms onzeker en blijft de opbrengst van spaarboekjes ondermaats. Vastgoed biedt al die tijd al een veilige en stabiele optie. Dat komt onder meer omdat een pand zekerheid en tastbaarheid biedt. Vastgoed heeft een vaste waarde en een woning kan bovendien ook niet failliet gaan. Dit zorgt voor financiële houvast en dat kenmerkt de vastgoedmarkt in heel Vlaanderen.

 

 

 

De kustregio is bijzonder omdat er ook heel wat tweede verblijven zijn die al dan niet worden verhuurd. Knokke-Heist kenmerkt zich door een groot aantal villa’s en appartementen in de hogere prijscategorie. Ook voor dit segment van de vastgoedmarkt merkt Dewaele | vastgoed met advies een groeiende interesse. rendement mooie perspectieven. “We zien dat mensen vaker gaan huren omdat ze niet altijd de mogelijkheid hebben om te kopen. Dat heeft vooral te maken met de strengere kredietverstrekking van de banken. Er wordt heel wat eigen inbreng verwacht om een eigen woonlening te verkrijgen. Op onze huurmarkt (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Brussel) zien we zowel mensen die het financieel moeilijk hebben, maar ook tweeverdieners die nog even willen sparen vooraleer iets te kopen”, aldus Filip Dewaele, CEO Dewaele Groep. Dewaele Groep is de overkoepelende naam van de verschillende takken: Dewaele | vastgoed met advies, Van der Build (residentieel, hogere prijscategorie), Turner (bedrijfsvastgoed) en De Syndic (beheer).

 

Steeds Meer Huurrendement 

Enkele factoren versterken de huurmarkt nog, waardoor het rendement van de investering toeneemt. De lokale ankerpunten van dewaele | vastgoed met advies merken deze tendens heel goed. Samen vormen ze één van de grootste residentiële vastgoedgroepen in Vlaanderen die zich onder meer toelegt op de private huurmarkt. De lokaal verankerde kantoren houden de vinger aan de pols. Hun bevindingen en studiewerk leiden jaarlijks tot een Huurbarometer, interessant voor investeerders. Opvallend in het laatste rapport: de gemiddelde huurprijs stijgt met vijf procent. In Vlaanderen betaalde je vorig jaar gemiddeld 630 euro per maand voor een flat, nu is dat 660 euro. Twee elementen spelen een rol: er zijn steeds meer huurders en het aanbod volgt de vraag niet. Bovendien neemt de kwaliteit van de huurwoningen toe, wat tot hogere prijzen leidt. Duidelijk is ook dat drie vierde van de huurders kiest voor een appartement. Het is wel zo dat de huurprijs voor woningen stabiel blijft. Momenteel betaal je gemiddeld 765 euro, vorig jaar 752 euro. In vergelijking met 2014 is dit een daling, want toen was de richtprijs 780 euro per maand. De berekening van Dewaele Groep baseert zich op de verhuur van 4.440 verhuringen tussen 2013 en 2016 in alle prijssegmenten.

 

 

Zeekerheid 

Via het product ‘Beheer met betaalzekerheid’ biedt Dewaele groep investeerders een stevige betaalzekerheid. Verhuurders en investeerders hebben zo de garantie op hun inkomsten. “Ruim één op de zes verhuurders kiest voor deze betaalzekerheid”, aldus CEO Filip Dewaele.

 

 

 

 Deel dit artikel!