home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

VLAMING WIL NOG STEEDS OPEN EN LANDELIJK WONEN

bijna vier op de tien Vlamingen woont in een open bebouwing. En als budgettaire redenen niet in de weg zouden staan, kozen nog veel meer Vlamingen met bouwplannen voor een openstaande woning. Het is lang niet het enige wooncliché dat de Vlamingen bevestigen. We blijven vasthouden aan de klassieke woondroom. Dat blijkt uit een bevraging van woningbouwer Bostoen bij bijna duizend Vlamingen die recent bouwden of met concrete bouwplannen zitten. Dit zijn de zes meest opmerkelijke trends over de Vlaming en zijn woning.

 

1. De lokroep naar het platteland blijft sterk aanwezig bij de Vlamingen. Liefst 53 procent van de bevraagde bouwlustigen wil landelijk wonen, nog drie procent meer dan vorig jaar. Een woning in de rand van de stad, daar kiest 37 procent voor. In de stad wonen geniet slechts echt de voorkeur bij 6 procent van de Vlamingen.

2. Het aantal slaapkamers blijft een belangrijk aankoopcriterium. 47 procent van de bevraagde Vlamingen zegt zo meer te willen betalen voor zijn woning als ze groter zou zijn. Meer nog: bijna twee op de drie (64%) zoekt een woning met minstens drie slaapkamers. 44 procent zou het niet overwegen om de kinderen een slaapkamer te laten delen.

3. Personen die in een open bebouwing wonen, zijn nog altijd het meest te spreken over hun woonplaats. Van zij die in een openstaand huis wonen, zegt liefst 86 procent bijzonder tevreden te zijn. Dat steekt fel af tegen de rest: slechts 46 procent van zij die in een halfopen bebouwing wonen zijn tevreden,

4. De klassieke fermette is passé. We gaan volop voor een moderne, hedendaagse stijl (63%), een rustieke woning behaagt slechts 18 procent van de kopers en de pastoriewoning is voor 11 procent weggelegd. Een industriële look interesseert drie procent van de kopers of bouwers.

5. 37 procent van de bevraagde Vlamingen geeft aan dat ze dit jaar graag zouden verhuizen, wat vier procent meer is dan vorig jaar. Voor 23 procent mag dat naar een sleutel-opdeur woning zijn (+5% t.o.v. 2015). Ook het aantal mensen dat met een eigen aannemer wil bouwen steeg dit jaar tot 23 procent (+4% t.o.v. 2015).

6. Als het over energie gaat, is er langzaam maar zeker sprake van een trendbreuk bij de Vlaming. Zo wil al bijna de helft van de Vlamingen met bouwplannen méér betalen voor een betere energieprestatie van de woning. In 2015 dacht 42 procent er zo over, vandaag is dat al 46 procent.

 

 

 Deel dit artikel!