home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

VERSCHEIDENHEID BLIJFT KUSTVASTGOED AANTREKKELIJK MAKEN

De cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat geven aan dat in de meeste kustplaatsen de appartementsprijzen nog wel toenemen, maar dat er in sommige gemeentes ook sprake is van een daling. En ook een locatie op de zeedijk wordt tegenwoordig minder belangrijk geacht dan het comfort van bestaande of nieuwe appartementen.

 

Maar ondanks het feit dat veel kustvastgoed aan renovatie toe is, blijft de vastgoedactiviteit aan de kust sterker dan in het binnenland, omdat wonen aan de kust op jong en oud een grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen, omdat veel mensen er een tweede verblijf willen en omdat mensen met centen meer kunnen verdienen met een vastgoedinvestering aan de kust dan door hun geld op de bank te laten staan. Van de loft van Michel Van den Brande in Blankenberge tot de klassieke villa in De Haan en de nieuwste projecten van bouwpromotoren: aan de kust is er nog altijd voor elk wat wils.

 

woningen aan de kust zijn eigenlijk echt bejaard. En net zoals niemand nog in een auto van zestig of zeventig jaar wil rijden – tenzij die echt als oldtimer is opgeknapt – loopt ook de interesse voor die oude woningen en appartementen terug. Het is ook zo dat meestal niet één eigenaar kan beslissen over de renovatie én dat een goed uitgevoerde renovatie handenvol geld kost.

 

Gemiddelde appartementsprijs steeg vorig jaar met 4,9% De gemiddelde prijs voor appartementen aan de kust steeg in 2015 met 4,9 procent tot 215.000 euro. Dat blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Maar diezelfde cijfers tonen ook grote verschillen tussen de kustgemeenten. Zo is er een prijsdaling van 8,6 procent in De Panne en aan de andere kant van de kustlijn eenzelfde prijsklim in Heist-aan-Zee. De gemeenten die meer in het oosten liggen, presteren beter dan die van de westkust, waar de prijzen iets meer onder druk staan. Opmerkelijk is ook nog dat uit dezelfde cijfers blijkt dat de gemiddelde prijs voor een appartement aan de zeedijk vorig jaar 3,8% lager lag dan in 2014.

 

Bejaard vastgoed Specialisten wijzen erop dat dat dit een vertaling is van wat we meer in het algemeen zien: een hoge verkoopactiviteit die niet gepaard gaat met forse prijsstijgingen, zoals de wet van vraag en aanbod nochtans suggereert. In sommige gemeenten ligt het aanbod hoger dan de vraag. Dat is vooral het geval in De Panne, maar veel belangrijker nog is dat het aanbod, om het op zijn zachtst te zeggen, lang niet altijd meer beantwoordt aan de comforteisen van de consument van vandaag. Heel veel appartementen enComfort is belangrijker geworden dan locatie Locatie, locatie, locatie was vroeger het heilige mantra. Eigenaars waren bereid heel veel te betalen voor een appartement op de zeedijk omdat ze dachten dat die locatie automatisch voor een groot waardebehoud zou zorgen. Maar dat blijkt niet langer het geval te zijn. Terwijl standaardappartementen een tiental jaar geleden vlot van de hand gingen voor 250.000 tot 270.000 euro, wordt er nu maar 220.000 tot 230.000 euro voor betaald. Comfort is een veel belangrijker criterium geworden dan de locatie. Zeker ook voor mensen die vastgoed aan de kust kopen om het te verhuren. Want ook huurders zijn op zoek naar dat comfort. En die vakantiehuurders nemen weer in aantal toe, want er blijken toch nogal wat mensen te zijn die als gevolg van de terreurdreiging liever hun vakantie aan de Belgische kust doorbrengen dan dat ze naar Egypte, Turkije of Tunesië vliegen. Die hang naar comfort vertaalt zich in een grotere belangstelling voor nieuwbouwappartementen.Deel dit artikel!