home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

GROEN ÉN BETAALBAAR WONEN ALS GOD IN DE VLAAMSE ARDENNEN

Wat hebben geraardsbergse mattentaarten, de kwaremont en de pottelberg, idyllische watermolens, glooiende heuvels en de legendarische ronde van vlaanderen gemeen? Wie zijn vaderlandse aardrijkskunde nog fris in het hoofd heeft zitten, kent het antwoord: allemaal zijn ze onlosmakelijk verbonden met de vlaamse ardennen, een schitterende groene long in het zuiden van de provincie oost-vlaanderen. En… in diezelfde vlaamse ardennen kan je nog betaalbaar wonen ook!

 

De streek ligt ver van die andere Ardennen, over de taalgrens, maar ze doet er met haar rijke bossen en glooiende heuvels wel een beetje aan denken. Dat vond ook streekauteur Omer Wattez, en het is hij die de regio in 1899 tot de Vlaamse Ardennen doopte. De man schreef vurig over zijn geliefde streek, zo vurig dat hij in zijn eentje een ware toeristische boost ontketende, een boost die tot op de dag van vandaag standhoudt. Deze lofzang van zijn hand is daar ongetwijfeld niet vreemd aan geweest: “O, mijn schoon land, met uw wijde horizonten; land van heuvels en dalen, waar ge tien, twaalf dorpen in één dag te voet kunt bezoeken, van het ene naar het andere gaan langs veldwegeltjes die klimmen en dalen; waar ge vanop een hoogte wel twintig dorpen ziet liggen, met hun kerktorens en huizen en hofsteden en boomgaarden. O, mijn schoon land met uw wijde en brede vergezichten, ... machtig veel groen, bossen, lange bomenrijen die men op de hoogten van verre ziet staan ...” Je zou voor minder in je auto stappen om al dat fraais met eigen ogen te gaan bewonderen. De Vlaamse Ardennen zijn dan ook erg geliefd bij wielertoeristen – die er zich in het diepst van hun gedachten graag komen meten met beroemde Flandriens – én ruiters.

 

Kuitenbijters De Vlaamse Ardennen heeft een prachtige heuvelrij aan haar zuidelijke grens: de Kluisberg in het westen en de Pottelberg in het Oosten, met daartussenin andere stugge bulten die klinkende namen hebben als de Knokteberg, de Hotond, de Kruisberg, de Muziekberg, de Hoppeberg, de Pottelberg, de Berendries en de Parikeberg. Het zijn natuurlijk die kuitenbijters die zo tot de verbeelding spreken van fietsers. Niet toevallig is een aantal van die stevige jongens opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ook wandelaars komen ruimschoots aan hun trekken in de Vlaamse Ardennen. Het is er heerlijk struinen tussen de velden of in de bossen. Beekjes die door het landschap slingeren en bekoorlijke holle wegen maken het plaatje compleet. En wie moe is van al dat fietsen en wandelen, kan altijd terecht in één van de vele pittoreske cafés of watermolens, waar vaak een heerlijk streekbier uit de tapkraan stroomt.

 

Rijk historisch verleden Het zal niemand verbazen dat deze nog erg groene, ietwat woeste regio ook menig kunstenaar wist én weet te inspireren. De bekendste onder hen is wellicht Valerius De Saedeleer, die lange tijd in de streek van Oudenaarde gewoond heeft en naam maakte als landschapsschilder. Zijn werk is te bezichtigen in tal van musea en erg geliefd bij kunstverzamelaars, ook van koninklijken bloede, want Albert I kocht destijds één van De Saedeleers werken. Dankzij de talrijke musea, monumenten en recreatiegebieden beleef je trouwens ‘never a dull moment’ in deze streek. Er is genoeg te doen en nog meer te zien, niet alleen ‘op de boerenbuiten’, maar ook in de centrumsteden Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen, die elk een rijk historisch verleden meedragen. De échte Manneken Pis bijvoorbeeld, die komt van Geraardsbergen en van nergens anders.

 

Wonen als God in Frankrijk Natuur, cultuur, geschiedenis en een aantal goeie verbindingsassen: het zijn sterke troeven die van de Vlaamse Ardennen een erg leuke plek om te wonen maken. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat niet elke uithoek in de streek even vlot aansluit op de rest van Vlaanderen. Maar Gent en Aalst, en zelfs Brussel zijn vanuit heel wat gemeenten vlot te bereiken. Voor wie in de streek werk vindt, is het helemaal heerlijk wonen. Niet in het minst omdat de prijzen van gezinswoningen en bouwgronden er nog erg schappelijk zijn in vergelijking met veel andere Vlaamse regio’s. (zie ook kaderstuk met vastgoedprijzen) Wie zijn kinderen graag ziet opgroeien in het groen, vindt hier voor een eerlijk budget nog een (h)eerlijke thuis. Meer nog: wonen in de Ardennen is toch een beetje wonen zoals God in Frankrijk. Een aanrader, dus.

 

Gemiddelde woningprijzen in de Vlaamse Ardennen De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op de vastgoedverkopen van de eerste helft van 2016 en geven per gemeente een idee van de gemiddelde prijs van een woning. (Bron: Vastgoedgids De Tijd)

Brakel 210.450 euro

Gavere 241.941 euro

Geraardsbergen 173.869 euro

Horebeke 211.880 euro

Herzele 215.586 euro

Kluisbergen 245.893 euro

Kruishoutem 296.917 euro

Lierde 225.646 euro

Maarkedal 275.133 euro

Oosterzele 281.563 euro

Oudenaarde 252.383 euro

Ronse 153.306 euro

Sint-Lievens-Houtem 302.800 euro

Wortegem-Petegem 330.847 euro

Zingem 268.405 euro

Zottegem 211.655 euro

Zwalm 241.222 euro

 

Gemiddelde prijzen van appartementen in de Vlaamse Ardennen De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op de vastgoedverkopen van de eerste helft van 2016 en geven per gemeente een idee van de gemiddelde prijs van een appartement. (Bron: Vastgoedgids De Tijd)

Brakel 175.787 euro

Gavere 206.484 euro

Geraardsbergen 179.760 euro

Horebeke Geen recente cijfers beschikbaar

Herzele 185.000 euro

Kluisbergen Geen recente cijfers beschikbaar

Kruishoutem Geen recente cijfers beschikbaar

Lierde Geen recente cijfers beschikbaar

Maarkedal Geen recente cijfers beschikbaar

Oosterzele Geen recente cijfers beschikbaar

Oudenaarde 202.962 euro

Ronse 162.375 euro

Sint-Lievens-Houtem Geen recente cijfers beschikbaar

Wortegem-Petegem Geen recente cijfers beschikbaar

Zingem Geen recente cijfers beschikbaar

Zottegem 205.090 euro

Zwalm Geen recente cijfers beschikbaar

 

Op stap in de Vlaamse Ardennen De groene vlaamse ardennen hebben u veel te bieden, zoveel mag duidelijk zijn. De regio is een toeristische aantrekkingspool en dat is niet toevallig. Of je nu van sport, cultuur of natuur houdt, er is voor elk wat wils. Een overzicht… Natuur De Vlaamse Ardennen zijn een feest voor wie van wandelen houdt. Je kan er tal van prachtige wandelroutes volgen, met tot de verbeelding sprekende namen als de Muziekbosroute, de Slag bij Gavereroute en de Panoramaroute. Alles samen heb je de keuze uit 32 wandelroutes, gaande van een paar kilometer tot stevigere tochten boven de 10 kilometer. Van die 32 routes liggen er 5 in vlak gebied. De andere routes lopen door glooiend en soms zelfs steil landschap. Maar… al die inspanning levert je wel prachtige vergezichten op. De Vlaamse-Ardeense bossen zijn uiteraard ook zeer de moeite waard.

 

Sport Dat de fietser ruimschoots aan zijn trekken komt in de Vlaamse Ardennen is een open deur intrappen. Het traject van de Ronde van Vlaanderen loopt niet voor niks grotendeels door dit gebied. De doorwinterde wielertoeristen kunnen hier in de wielsporen treden van hun grote helden. De meer recreatieve fietser wordt ook uitstekend bediend, met zo’n 30 routes, die variëren in moeilijkheidsgraad. Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in de bossen en holle wegen van de Vlaamse Ardennen. Naast al die prachtige natuur, zijn er ook een aantal erg leuke recreatiedomeinen, zoals de Gavers in Geraargsbergen – waar je een zee aan waterpret vindt – en het avonturenpark The Seven Summits in Oudenaarde. Cultuur Cultuurliefhebbers kunnen terecht in tal van musea en monumenten. De webstek www.toerismevlaamseardennen.be heeft maar liefst 67 suggesties, gaande van kleine musea rond bijvoorbeeld ambachten van weleer, tot het Centrum Ronde Van Vlaanderen, waar de geschiedenis van de Ronde je uit de doeken wordt gedaan. Tal van tijdelijke tentoonstellingen en expo’s – zie voornoemde website voor het actuele aanbod – vullen de waaier aan mogelijkheden aan. Op diezelfde site vind je trouwens ook alle info over de fiets- en wandelroutes in de streek.

 Deel dit artikel!