home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

WONEN IN 2017: DE TRENDS VOOR BINNEN

één ding staat nu al als een paal boven water: wonen zal in 2017 bovenal gezellig zijn. Cocoonen is weer helemaal terug: het huis als warme tweede huid waar je je lekker kan terugtrekken van de boze wereld daarbuiten. Dat laatste speelt een belangrijke rol, volgens trendwatchers: mensen willen na alle onheilspellende (terreur)berichten van het afgelopen jaar een nest waar het fijn thuiskomen is. Een plek waar gezelligheid en geborgenheid voorop staan. Ofwel: waar warme kleuren en natuurlijke materialen de dienst uitmaken.

 

Naast die hang naar cocooning is er nog een ander aspect dat volgend jaar in de verf wordt gezet: dat van de duurzaamheid. De klimaatopwarming is niet uit het nieuws geweest en ook dat zien we vertaald in de woningtrends, zowel op het vlak van interieurinrichting als in technisch opzicht (en dan vooral als het gaat over het duurzaam inzetten van energiebronnen).

 

 

Ga voor een groen iQ We zeiden het al: duurzaamheid wordt meer dan ooit troef in 2017 en dus zetten producenten volop in op intelligent energiegebruik. Zo voert Vaillant, bekend van onder meer condensatiewandketels en warmtepompen, het Green iQ-label in voor haar toestellen. Dat label garandeert onder meer dat de bewuste toestellen zijn vervaardigd uit duurzame materialen met een hoge graad van recycleerbaarheid. De productie gebeurt aan lage energiekosten en op maatschappelijk verantwoorde wijze. Strenge kwaliteitsnormen garanderen bovendien de energie-efficiëntie van Vaillants Green iQ-toestellen, van bij de productie tot aan de prestatie. Ze zijn dé toekomst wat klimaatvriendelijk verwarmen betreft. Wat deze toestellen helemaal bijzonder maakt, is hun connectiviteit. Een afspraak buitenshuis die minder lang duurde dan verwacht of op reis vertrokken zonder de verwarming bij te regelen? Dat vormt niet langer een probleem. Intuïtieve afstandsbediening via smartphone of tablet maakt het perfect mogelijk om de gewenste temperatuur onderweg of vanuit het buitenland aan te passen. Very 21st century!

 

 

Natuurlijke materialen Puurheid voor alles, dat is duidelijk de rode draad in de interieurcollecties voor 2017. En dus zijn vooral natuurlijke materialen hot: aardewerk, mooie natuursteen, keramiek en, jawel, kurk. Die natuurlijke materialen krijgen vaak een verweerde touch. Geborsteld staal is straks helemaal in. Bling bling ruimt plaats voor matte accenten. Dat zien we ook terug in het meubilair. Neem nu de prachtige tafels van Nuance: stuk voor stuk eye catchers die je herkent aan hun zelfde stalen frame, maar afgewerkt worden met natuurlijke materialen, van marmer over natuursteen tot hout.

 

  Schapenvachten Helemaal in de sfeer van gezelligheid, warmte en cocooning zouden schapenvachten wel eens een hype kunnen worden in 2017. Ze worden in ieder geval getipt door zowat alle trendwatchers. Wat textiel betreft, wordt het een fluwelen jaar. Letterlijk dan. Fluweel is ook weer zo’n stof die je als het ware omhult en omringt met warmte. Een stof ook, die heerlijk aanvoelt wanneer je ze aanraakt.

 

‘Imperfect’ tafelen Dat meer organische gevoel is ook terug te vinden in de tableware trouwens: daar worden perfecte ronde vormen ingeruild voor de schoonheid van de imperfectie. Dat vertaalt zich onder meer in grilliger vormen. Het is een trend die komt overgewaaid uit Japan, waar imperfectie onder de noemer wabi sabi tot kunstvorm wordt verheven.

 

Donkere kleuren versus nude tinten Wat de kleuren betreft, zien we veel zwart, donkergrijs en vooral donkerbruin opduiken. Als contrasttinten voeren pastelkleuren en nudetinten het hoge woord. Toch zijn de fellere kleuren niet wég. Gele en blauwtinten blijven trendy en de hang naar meer natuur vertaalt zich ook in prachtige groentinten. Breng de natuur naar binnen Tot slot nog dit: niet alleen in de keuze van materialen en kleuren is de natuur de leidraad in 2017. Die natuur wordt ook massaal naar binnen gebracht door veel planten aan te brengen in je interieur. Geef toe: er zijn slechtere trends.

 

 

 

bron: http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie36-2016/#60

 Deel dit artikel!