home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

WONEN EN LEVEN AAN DE OEVERS VAN DE LEIE

Ten zuidwesten van Gent ligt de groene Leiestreek met Sint-Martens-Latem als bekendste uithangbord. Er zij nu eenmaal niet veel dorpen die het schoppen tot een heuse kunststroming. En al zeker niet een stroming waar groten als Constant Permeke en Gustave Van de Woestyne toe behoorden. Maar… de Oostvlaamse Leiestreek is veel meer dan het loutere thuisfront van de Latemse school. Gehuchten of gemeenten als Afsnee, Astene, Drongen, Deurle en Bachte moeten in charme niet onderdoen. En dan is er nog de stad Deinze natuurlijk, voor wie liever iets meer leven in de brouwerij heeft. Aan troeven geen gebrek aan en rondom de Leie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de regio zeer in trek is.

 

Wonen en leven in de Leiestreek is een warme aanrader voor wie een iets ruimer budget te besteden heeft.

Het is overigens geen geheim dat de Leiestreek een meer gegoed publiek aantrekt. De prijzen liggen er dan ook hoger dan in de rest van Oost-Vlaanderen. Binnen de Leiestreek zelf kunnen de vastgoedprijzen bovendien nog erg uiteenlopen. Sint-Martems-Latem is het duurst. Dat heeft alles te maken met het residentiële en groene karakter van de gemeente, die heel wat beschermde natuurgebieden telt. Villa’s en huizen die gelegen zijn aan de rivier zijn uiteraard prijziger en die prijs gaat nog eens omhoog naarmate een perceel meer lopende meters heeft langs de Leie. Een onbelemmerd uitzicht en een privé-aanlegsteiger drijven de prijs nog meer op.

 

Stabiele markt

Wat opvalt is dat de vastgoedprijzen aan de Leie de laatste 10 jaar stabiel zijn gebleven. Daar waar elders de prijzen stagneren, blijven ze hier gestaag stijgen. De vastgoedgids van Trends noteerde in Sint-Martens-Latem voor 2016 gemiddelde bedragen van 667.190 euro voor villa’s en landhuizen, en 273.780 euro voor woonhuizen. Let wel: dit zijn dus gemiddelden. Het is evident dat je voor een riante villa op de oever van de Leie meer centen neertelt. Voor dat type vastgoed moet je al snel 750.000 euro en meer op tafel leggen. Bouwgrond is er zeldzaam en gaat voor gemiddeld 327 euro/m² van de hand. Ook hier geldt natuurlijk dat de ligging die prijs nog flink kan opdrijven. Ter vergelijking: in Deinze betaal je voor villa’s en landhuizen gemiddeld 395.000 euro en voor woonhuizen net geen 274.000 euro. Bouwgronden kosten er gemiddeld 235 euro/m².

 

 

Publiek van gelijkgestemde zielen De meeste mensen die vastgoed aan de Leie kopen zijn ondernemers en vrije beroepen uit de leeftijdscategorie 40 tot 45 jaar, niet zelden met een liefde voor boten. De overwegend grotere eigendommen die op de oevers van de rivier liggen, zijn ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Die tref je er dan ook veelvuldig aan. Daarnaast zijn vooral ouderlingen sterk vertegenwoordigd in de regio. Zij komen er de rust zoeken die ze missen in de stad of ze zijn gewoon ‘blijven plakken’, verknocht als ze zijn aan de idyllische omgeving. Mensen die hier komen wonen, doen dat heel bewust. Omwille van het groen en het water, zeer zeker. Maar ook omdat ze hier gelijkgestemde zielen vinden.

 

Cultuur en gastronomie De Oostvlaamse Leistreek is genereus voor levensgenieters. Je vindt er een verzameling gastronomische restaurants – al dan niet aan de oever van de Leie – en pittoreske cafés. Plekjes waar het altijd heerlijk toeven is. Sportievelingen kunnen dan weer terecht op het Latemse golfterrein en ook de wandelaars komen ruimschoots aan hun trekken. Tal van mooie wandelroutes slingeren zich een weg door de regio en het Kasteel van Ooidonk is een bezoekje meer dan waard. De waterburcht staat groots, streng en weelderig in een oude Leiebocht en is omgeven door een prachtig park van 45 hectare. Ooidonk wordt niet voor niets wel eens omschreven als één van de mooiste kastelen van dit land én een schitterend voorbeeld van de Vlaams-Spaanse 16de eeuwse bouwkunst. (www.ooidonk.be) Dat kunstliefhebbers hier verwend worden, is zowat een open deur intrappen. Naast steengoede kunstgaleries telt de regio ook twee gerenommeerde musea. Het Roger Raveelmuseum in Machelen – een dorpje gelegen aan een oude Leiearm – toont een uitgebreide verzameling kunstwerken van één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. (www. rogerraveelmuseum.be) In de dorpskern van Deurle vind je dan weer het museum Dhondt-Dhaenens, met een rijke collectie werken van Vlaamse kunstenaars. Het modernistische gebouw van architect Erik Van Biervliet is op zichzelf al een parel.

 

 

Winkels en invalswegen Niet alleen de rust, het groen en het goede leven maken het gebied tussen Gent en Deinze zo aantrekkelijk. Dankzij grote invalswegen is al die deugddoende stilte en zuurstof toch vlot bereikbaar. En langs die invalswegen vind je tal van winkels, van supermarkten over kleding- en schoenenketens tot interieurzaken zoals Flamant (zie p. en p. ). Je kan er zelfs een Ferrari kopen. Wie toch het rijkere aanbod van een stad mist, weet het historische Gent op een boogscheut, zowel met de auto als het openbaar vervoer vlot bereikbaar. De Leistreek combineert gewoon het beste van twee werelden. De E40, de E17 en de Kortrijksesteenweg.

 

De specialisten aan het woord Wie het na al het voorgaande voelt kriebelen om in de Leistreek te komen wonen, kan met zijn dromen en verlangens aankloppen bij een aantal vastgoedmakelaars die de streek op hun duimpje kennen. De hulp van een vastgoedspecialist is geen overbodige luxe. Het gaat om een micro klimaat met een behoorlijk specifieke eigenheden. ‘Dat klopt,’ zegt Pieter-Jan Demeyere van vastgoedkantoor IRRES. ‘De vraag is hier groter dan het aanbod en dan ben je echt wel gebaat met de ondersteuning van een vastgoedmakelaar die niet alleen sterk vertrouwd is met de streek, maar er ook een sterk netwerk heeft. De Leiestreek is gegeerd bij een gegoed publiek, maar de regio heeft ook een sterk vergrijsde bevolking. Er is schaarste aan kwalitatief aanbod van woningen en mooie bouwgronden. Veel villa’s en woningen werden gebouwd in de jaren zestig en zeventig en voldoen niet meer aan het hedendaags wooncomfort’.

 

 

Een en ander heeft te maken met de geschiedenis van de groene, zuidwestelijke rand rond Gent. ‘Na de tweede wereldoorlog werden hier veel vakantiewoningen opgetrokken door de goed boerende Gentse middenstand. Door de week werd er hard gewerkt in de stad, in het weekend werd rust en verpozing gezocht aan de oevers van de Leie,’ vertelt Pieter-Jan.’ Tegenwoordig zie je meer en meer dat panden worden gesloopt in plaats van gerenoveerd. Je vind hier namelijk nauwelijks aantrekkelijke bouwgronden. De hedendaagse koper is overigens ook kritischer geworden en dus sneller geneigd om een bestaand huis te vervangen door een veel energiezuinigere nieuwbouwwoning die voldoet aan de hedendaagse woonwensen.’

 

Een en ander heeft te maken met de geschiedenis van de groene, zuidwestelijke rand rond Gent. ‘Na de tweede wereldoorlog werden hier veel vakantiewoningen opgetrokken door de goed boerende Gentse middenstand. Door de week werd er hard gewerkt in de stad, in het weekend werd rust en verpozing gezocht aan de oevers van de Leie,’ vertelt Pieter-Jan.’ Tegenwoordig zie je meer en meer dat panden worden gesloopt in plaats van gerenoveerd. Je vind hier namelijk nauwelijks aantrekkelijke bouwgronden. De hedendaagse koper is overigens ook kritischer geworden en dus sneller geneigd om een bestaand huis te vervangen door een veel energiezuinigere nieuwbouwwoning die voldoet aan de hedendaagse woonwensen.’

 

 

Een van de oorzaken van de schaarste aan gronden heeft volgens Pieter-Jan deels te maken met het spanningsveld tussen de lokale en de hogere overheid. ‘De lokale overheden zijn behoudsgezind. Ze laten niet toe dat grote percelen verkaveld worden in meerdere kleinere percelen. Terwijl de hogere overheden net de woondichtheid wil verhogen. Uiteindelijk zullen de lokale overheden wel bijdraaien, denk ik. Maar zoiets heeft tijd nodig. De geesten moeten nog wat rijpen.’

 

Ook vastgoedmakelaar Jan De Wildeman van Infinimo ondervindt dagelijks dat de vraag naar kwalitatief vastgoed in de Leistreek groter is dan het aanbod. ‘Het gevolg is dat we snelle transacties zien. Wij hebben recent een aantal nieuwbouwprojecten met appartementen in de markt gezet. Het is opvallend hoe vlug die appartementen van de hand gaan, zelfs op plan. De regio heeft een erg goede bereikbaarheid. Je vindt er rust, maar bent toch in een mum van tijd in Gent. Dat trekt aan. Ook jongere mensen vinden steeds meer hun weg naar deze streek.’ Eén van Jan z’n favoriete plekjes ligt op grondgebied Drongen, op de grens met Astene. ‘Er is daar een nieuwbouwverkaveling die quasi helemaal omgeven is door de Leie. Het is net geen eiland. Die woningen grenzen natuurlijk niet allemaal aan de rivier, maar het is er zalig wonen, midden in het groen en toch overal dichtbij. Je kan er heerlijk fietsen en wandelen en het is een echte aantrekkingspool voor jonge gezinnen.’ Infinimo heeft een nieuw project in voorbereiding in Astene. De verkoop daarvan moet nog starten. Hou dus zeker de website van het vastgoedkantoor in de gaten: www.infinimo.be. Wie niet zolang wil wachten, moet zeker eens een kijkje gaan nemen in Bachte-Maria-Leerne, waar Jan een nieuwbouwproject aanbiedt met 6 energiezuinige woningen en 3 appartementen, in een strakke, moderne architectuur en grondoppervlaktes van 218 tot 286 m².

 

 

Dirk Van Welden van immokantoor Van Welden Vastgoed is wat de Oostvlaamse Leistreek betreft vooral actief in de regio Drongen. De goede ligging van Drongen en haar deelgemeenten vlakbij de Leie en de natuur, maakt dat ook hier de vraag naar kwalitatief vastgoed groot is. ‘Waar de vastgoedprijzen in het algemeen eigenlijk wat gestagneerd zijn, zien we in de Leiestreek toch nog een stijging. Dat heeft alles te maken met de grote vraag en het beperkte aanbod,’ aldus Dirk. Sint-Martens-Latem steekt er met kop en schouders bovenuit. Die gemeente is niet voor eenieders portemonnee weggelegd. Het gevolg is dat bijvoorbeeld Drongen en omgeving fel aan populariteit gewonnen hebben. De Leie ligt vlakbij en er is volop natuur, maar de prijzen zijn niet die van het exclusievere Latem.’ Dirk heeft recent de verkoop van een aantal panden begeleid en heeft intussen alweer nieuwe projecten in de pijplijn zitten. Zeker iets om in de gaten te houden via www.vanweldenvastgoed.be.

 

Mensen die budget hebben voor een riante villa in het Leigebied zouden wel eens hun meug kunnen vinden bij Unimmo, dat gevestigd is in Sint-Martens-Latem. ‘Wij hebben op dit moment inderdaad een paar prachtige panden in onze portefeuille zitten, onder meer in Astene en Sint-Martens-Latem’ vertelt zaakvoerder Christophe Colpaert (www. unimmo.be). ‘Maar we zijn uiteraard veel actief in de bredere regio, die altijd al gegeerd was, maar inderdaad nog aan succes gewonnen heeft. Het is nu eenmaal een unieke streek, waar veel beschermde natuur is en nauwelijks percelen bijkomen. Vastgoed dat vrijkomt kan dus meteen rekenen op heel wat interesse. Wie hier investeert in onroerend goed, weet dat hij een goede zaak doet. Het is een erg stabiele markt en als ze beweegt dan is het opwaarts.’

 

 

Let wel: huiseigenaars in de Leistreek vergalopperen zich ook wel eens. Door de grote vraag en het beperkte aanbod, zijn ze zelf soms weinig realistisch bij het instellen van de vraagprijs, die ze bijgevolg veel te hoog leggen. Terwijl dat zinloos is, daarover zijn alle vastgoedexperten het eens. ‘Weet je wat het is?’ zegt Pieter-Jan Demeyere van Irres nog. ‘Het publiek dat in Sint-Martens-Latem en omstreken wil kopen, is kapitaalkrachtig, maar weet ook van zaken. Het zijn mensen die de prijzen kennen en die waar willen voor hun geld. Wie een budget in de grootorde van 750.000 à 1 miljoen euro te besteden heeft, wil net zomin teveel betalen als iemand met een kleiner budget. Vooral omdat je met zo’n groot budget ook elders dan in Latem uitzonderlijke panden kan kopen.’

 

Conclusie van dit alles? Wonen en leven in de Leiestreek is een warme aanrader voor wie een iets ruimer budget te besteden heeft. De troeven zijn legio. Maar het mag duidelijk zijn dat kopers hun geluk moet afdwingen in deze regio: met een vraag die het aanbod ruim overstijgt, is dat mooie leven in het groen en aan het water iets voor snelle beslissers. Inspiratie en topadvies vind je alvast volop bij deze betrouwbare vastgoedpartners: Irres (p2 en P3), Infinimo (p18 en p19), Van Welden Vastgoed (p10 en p11), Unimmo (zie pX), Thebae (p9) en Essentimmo (p66).

 

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie39-2017/#4

 

 

 

 

 

 

 

 Deel dit artikel!