home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

EEN HUIS KOPEN IN JE EENTJE HOEFT GEEN LUCHTKASTEEL TE ZIJN!

Er zijn steeds meer singles in onze samenleving. Een gevolg van het toenemend aantal echtscheidingen, zeer zeker. Maar: alleen blijven, is ook steeds vaker een bewuste keuze bij jongeren. Goedkoop is al die ‘vrijgezelligheid’ alvast niet, want de rekeningen worden niet door twee gedeeld terwijl het leven alleen maar duurder wordt. Wil dat zeggen dat een alleenstaande niet meer kan of mag dromen van een eigen huis? Niet noodzakelijk, zegt Mathias Cooreman van iFinco.

 

De grondprijzen stijgen, de tarieven voor gas en elektriciteit blijven de hoogte in schieten en de prijzen op de huurmarkt zijn ook niet min. Een maandelijkse huur tussen de 650 en 950 euro is eerder regel dan uitzondering. En daar sta je dan, als alleenstaande, met een loon van pakweg 1.700 euro per maand en de wens om nog wat financiële ruimte over te houden voor een sociaal leven. Want jawel, ook dát kost geld.

Utopisch Dat de grootbanken niet staan te springen om alleenstaanden een woningkrediet te geven, is een open deur intrappen. Banken hebben het niet zo met hypotheken waar maar 1 hoofdelijke ontlener voor is. Vooral niet omdat ze strenge regels moeten volgen op het vlak van het zogenaamde ‘leefoverschot’. Dat is het bedrag dat overblijft van je inkomen na aftrek van de huur –of kredietlast. Bij grootbanken ligt die grens meestal op 1.150 euro. Als je een inkomen van 1.700 à 1.800 euro hebt, wil dat zeggen dat je dus 550 à 650 euro ter beschikking hebt om aan een woningkrediet te spenderen. Voor dat bedrag een appartement of huis vinden, is bijna utopisch, tenzij je in een verre uithoek van pakweg de Ardennen of de Westhoek gaat wonen.

 

 

Lees meer: http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie44-2017/#4

 Deel dit artikel!