home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Vastgoednieuws

Betaalbaar wonen in een schilderachtig landschap

De Vlaamse Ardennen, waar niet alleen Flandriens hun hart verloren hebben

 

De moeder der Belgische wielerkoersen en op de Ronde van Frankrijk na misschien zelfs de moeder van álle koersen. Als je dat hoort, dan weet je dat we het alleen maar over de Ronde van Vlaanderen kunnen hebben. Voor wielerliefhebbers is het nog even wachten tot 7 april 2019. Dan kunnen ze deze parel ofwel live volgen op televisie, ofwel een dag voor de professionals zélf rijden als amateur. Een groot stuk van de Ronde loopt door de prachtige Vlaamse Ardennen. Wij gaan op tocht in die heerlijke streek met het parcours van de klassieker als leidraad. Fasten your seatbelt. Of liever: zet je fietshelm op.

 

De wielerkaravaan trekt natuurlijk door heel Vlaanderen, maar de echte kuitenbijters liggen toch vooral in het stukje Oost-Vlaanderen dat we de Vlaamse Ardennen noemen. Het is daar dat monumenten als de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Berendries likkebaardend liggen te wachten tot de Terpstra’s, Gilberts, Van Avermaets en Valverde’s van deze wereld ze onder hun trappers komen vermalen.
We zeiden het al. Wij nemen u mee voor een tripje langs mooie plekjes in deze groene regio en dat doen we aan de hand van iconische ‘landmarks’ en hindernissen die terug te vinden zijn op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Uiteraard gaan bij elke halte ook dieper in op de plaatselijke charme én vastgoedmarkt.
Eerste stop: de Oude Kwaremont De Oude Kwaremont is een begrip, een vaste waarde in de Ronde van Vlaanderen. Deze flinke heuvel ligt in Kluisbergen, een gemeente van hoop en al 6.000 inwoners op de rechteroever van de Schelde. De Oude Kwaremont is erg gelief bij fietsers, maar Kluisbergen heeft meer te bieden dan een heuvel met een mooi panorama op de Vlaamse Ardennen. Je vindt er ook het Kluisbos, een recreatieoord van zo’n 200 hectare groot, én nog een handvol andere, kleinere natuur- en bosgebieden. Het mag duidelijk zijn: wie van rust en groen houdt, is hier aan het juiste adres. De bekendste Kluisbergenaar is wellicht acteur Werther Van Der Sarren, die je misschien nog kent van De Paradijsvogels, waarin hij ‘de champetter’ speelde. In de beginjaren van VTM maakte hij samen met Goedele Liekens en Urbanus het mooie weer in de populaire televisiequiz ‘Wie ben ik?’, maar daarvoor moet je met de teletijdmachine terug naar 1989.
Het is goed en vooral betaalbaar wonen in Kluisbergen. Volgens de meest recente cijfers van Fednot – de Federatie van Belgische Notarissen is dat – kost een huis er gemiddeld genomen net geen 237.000 euro. De dichtstbijzijnde steden zijn Ronse en Oudenaarde, met een breed aanbod aan winkels en faciliteiten. Maar vergis je niet: Kluisbergen mag dan maar een dikke 6.000 inwoners tellen, gebrek aan leven in de brouwerij is er niet. De gemeente heeft een bruisend cultuur- en verenigingsleven. Ook voor de sportievelingen is er genoeg te doen.
O ja, en vanuit wielerperspectief toch nog dit: de Oude Kwaremont heeft een stijgingspercentage van 11%, goed voor een klim van 93 meter. Op het hoogste punt bevind je je 111 meter boven de zeespiegel. Het lijkt iets van niets, maar als je aan de voet van de Oude Kwaremont staat, is de kans groot dat je daar toch anders over denkt.

 

 

Tweede stop:

de Koppenberg Van Kluisbergen gaat het naar Melden, alwaar de roemruchte Koppenberg oprijst, bijgenaamd de bult van Melden. Als je die wil bedwingen, krijg je er gratis een hoop kasseistenen bij (kinderkoppen, in de volksmond). Het is dan ook een van de meest gevreesde kasseiheuvels in het parcours van de Ronde, met een stijgingspercentage van 22% en op het steilste stuk zelfs even 25%.
Melden is een deelgemeente van Oudenaarde, een stad die doordrongen is van haar rijk verleden en vroeger in heel Europa gekend was om haar wandtapijtenproductie. De bloeiperiode van die industrie lag in de zestiende eeuw, maar de nijverheid bleef tot ver in de 18de eeuw ontzettend belangrijk. Je kan er ook niet naast de prachtige architectuur kijken. Het stadhuis toont een prachtig staaltje van Brabantse laat-gotiek en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Alles bij elkaar telt Oudenaarde
overigens meer dan honderd beschermde monumenten. Het stadhuis is er daar maar eentje van. Het zal je dus niet verbazen dat de zowat 31.000 Oudenaardisten nogal fier zijn op hun stad.
Oudenaarde bied je alle voordelen van een provinciestad, maar tegelijk ben je maar een steenworp verwijderd van bossen en velden. De statistieken van Fednot leren ons dat je er een huis op de kop tikt voor gemiddeld zo’n 242.000 euro. Voor een appartement betaal je 215.250 euro. Met de trein ben je snel in Gent en zelfs in Brussel. En zeg nu zelf: het is toch fijn als je kan zeggen dat je in de parel van de Vlaamse Ardennen woont? Want dat is hoe Oudenaarde dus nog bekendstaat. Dorst hoef je er zeker niet te lijden, want de stad heeft een paar mooie plaatselijke bieren en brouwerijen. Denk maar aan Ename, Cnudde en Liefmans, om er slechts enkele te noemen.

 

Derde stop: de Taaienberg

Je hebt het al begrepen: aan ‘bergen’ geen gebrek in de Vlaamse Ardennen en daar maakt de Ronde van Vlaanderen dankbaar gebruik van. De Taaienberg wordt vaak opgenomen
in het parcours en is net als de Koppenberg aangelegd met kasseien. Hij bevindt zich op het grondgebied van Etikhove, een deelgemeente van Maarkedal, die haar naam dankt aan de Maarkebeek. Net als in Kluisbergen leven hier iets meer dan 6.000 zielen, maar er moet wel iets in de grond zitten, want de gemeente heeft nogal wat bekende namen voortgebracht. Oud-mountainbiker Filip Meirhaeghe bijvoorbeeld, die er tegenwoordig schepen van onder meer jeugd en sport is. Maar ook Michael Pas alias Kulderzipke z’n roots liggen hier, net als die van Hein Vanhaezenbrouck, de trainer van eersteklasser Anderlecht. Geen BV naar hedendaagse normen, maar wel een bekende naam in de streek is die van kunstschilder Valerius De Saedeleer. Hij maakte deel uit van de eerste Latemse school.

Maarkedal is overigens een iets duurder stukje Vlaamse Ardennen. Een woning kost hier gemiddeld net geen 338.000 euro, toch een flinke klets meer dan de prijzen die je hier tot nu toe voorgeschoteld kreeg.

 

 

 

Vierde stop: de Berendries Je hoort het wielerjournalist Michel Wuyts zo zeggen: de Berendries. Deze klim heeft dan ook al 33 keer deel uitgemaakt van het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Hij ligt op het grondgebied van Brakel en verbindt de dorpskernen van Michelbeke – je weet wel: al jaar en dag het thuisfront van politieke krokodil Herman De Croo – en Sint-Maria-Oudenhove. Zwalm en de Zwalmvallei liggen op een boogscheut en daar houden we straks ook nog even halt. 

Wie een woning wil kopen in Brakel – dat tussen Oudenaarde en Ninove ligt – betaalt daar vandaag de dag gemiddeld 221.000 euro voor. Qua bereikbaarheid is het zeker niet het meest centrale stukje van de Vlaamse Ardennen: je moet wat steenwegen temmen om er te komen. Maar het is er prachtig wonen, wandelen, fietsen én paardrijden. Vraag dat laatste maar aan Herman De Croo en zijn zoon Alexander. Bij de plaatselijke bakker kan je naast deze twee politici ook kunstenaar Panamarenko en acteur Marijn Devalck alias Balthasar Boma van de Boma Vleesindustrie (F.C. De Kampioenen) tegen het lijf lopen. Al is dat natuurlijk niet waarvoor je het moet doen. Rust, sereniteit en een adembenemend landschap zijn betere motieven om je te vestigen in Brakel of haar deelgemeenten.

 

Vijfde stop: de Molenberg De Molenberg ligt in Sint-Denijs Boekel, een deelgemeente van het prachtige Zwalm en werd al 34 keer opgenomen in de Ronde van Vlaanderen.
Ook de Omloop Het Volk houdt van deze kasseiweg en nam hem al 29 keer op in het parcours.
In Zwalm en haar deelgemeenten wonen opgeteld zo’n 8.000 mensen en die weten heel goed wat ze daar verloren hebben: hun hart. De Zwalmvallei is een feest voor het oog. Bovendien vind je langs de rivier de Zwalm tal van oude molens waar je niet zelden terecht kan om je innerlijke mens te versterken. Dit zijn de Vlaamse Ardennen van de kronkelwegjes, waar achter elke bocht een nieuwe verrassing wacht.
De vastgoedprijzen neigen hier ook naar de bovengrens voor de regio. Een woning kost gemiddeld 239.000 euro. Zottegem is niet ver weg en via Zottegem ben je betrekkelijk snel in Wetteren en dus ook de E40. Zwalm is kortom wat centraler gelegen, zonder dat je moet inboeten op de mooie natuurgezichten die zo typisch zijn voor de Vlaamse Ardennen.

 

 

Zesde stop: de Muur Wie de Muur zegt, zegt natuurlijk Geraardsbergen. De steile klim in hartje Geraardsbergen was decennialang hét hoogtepunt van de Ronde van Vlaanderen en ook al is hij de laatste jaren niet terug te vinden op het parcours, het blíjft een monument. Toen de organisatie van de Ronde de Muur schrapte, volgde daar niet toevallig erg veel protest op. Geraardsbergen ligt aan de Dender en tegen de Oudenberg aan. De Muur leidt helemaal naar de top van die Oudenberg, waar een prachtige kapel staat.
De stad telt 33.000 inwoners, is de bakermat van de mattentaarten en volgens de Geraardsbergenaars de enige echte thuis van Manneke Pis. Ze herbergt ook een eeuwenoud feest dat teruggaat tot 1393: Krakelingen. Hoogtepunt van het feest is de Krakelingenworp op de top van de Oudenberg. Voor de Krakelingenworp begint moeten de deken, de burgemeester, de
schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje opdrinken. Ondanks protest van Gaia werd het feest in 2009 opgenomen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen en ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.
Wonen in Geraadsbergen is betaalbaar: voor een woning leg je er gemiddeld bijna 197.000 euro op tafel. Appartementen zijn duurder: die gaan gemiddeld voor 230.000 euro van de hand. Met de bereikbaarheid valt het ook nogal mee. Via Zottegem kan je makkelijk doorsteken naar Wetteren en Gent. Via Ninove ben je relatief snel in Aalst en zelfs Brussel.

 Deel dit artikel!