home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

Tips en trends voor nieuwbouwwoningen anno 2019

Eerst nadenken, dan bouwen

Een nieuwbouwwoning realiseren kan op verschillende manieren. Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor een samenwerking met een sleutel-op-de-deurbedrijf.
Voor tweeverdieners met kinderen en een carrière is zo’n partner de snelste en meest zorgenvrije weg naar een nieuwe woning. Dat heeft alles te maken met de ervaren professionals die er werken en die de bouwheer een hoop werk uit handen nemen. Om het bouwproces nóg vlotter te laten verlopen, kan je het lot ook zelf een handje helpen, bijvoorbeeld door goed voorbereid aan de start te komen.

De meeste bouwbedrijven bieden projecten aan van bouwgrond tot afgewerkt huis.
Mensen dan kiezen uit een aantal bouwstijlen en huizentypes, afhankelijk van de
geldende verkavelingsvoorschriften. Wat de afwerking betreft, heeft de opdrachtgever
alle vrijheid, al zal zijn budget natuurlijk wel in belangrijke mate de afwerkingsgraad bepalen.
Hoe dan ook is bouwen met een bouwbedrijf erg comfortabel. Het maakt dat je als bouwheer weinig zorgen hebt: je kan bijna alles uit handen geven. De dingen die je wél zelf doet, hebben te maken met de kers op de taart. De afwerking, met andere woorden. En dat is altijd leuk. Welke badkamer en keuken wil je? Ga je voor parket, een tegelvloer of iets speciaals, zoals een gietvloer of kurk? Wil je vloerverwarming of geef je de voorkeur aan radiatoren? Wil je domotica in huis en zo ja, hoe ver wil je daarin gaan? Het zijn allemaal dingen die bepalen hoe knus en comfortabel je straks zal wonen.

Goed bezonnen, half gewonnen
Een huis bouwen, is niet niks en dus is vooraf nadenken over wat je precies wil erg belangrijk. Spreek er samen over en denk daarbij niet alleen aan de korte maar ook aan de langere termijn. Eens de kinderen het huis uit zijn, wil je bepaalde ruimtes misschien een nieuwe bestemming geven. Het is nuttig daar al rekening mee te houden in het concept van je huis. Let goed op de bouwvoorschriften wanneer je zelf een bouwgrond koopt. Die bepalen immers in belangrijke mate de stijl van je nieuwbouwwoning. Er zijn plaatsen in Vlaanderen waar je bij wijze van spreken
gebonden bent aan een fermettestijl. Als je zelf houdt van strak en modern zit je met een probleem dan. Maak dus goed je huiswerk.

It’s all about the money
Bouwen kost geld. Bouwen is ook bij uitstek een activiteit waarbij het budget onderweg weleens wil ontsporen. Daarom is het erg belangrijk vooraf heel goed naar het financiële plaatje te kijken. Vertrek daarbij van het bedrag dat je kan en wil afbetalen. Dat bedrag bepaalt immers je leencapaciteit en dus het totale budget dat je te besteden hebt. In functie daarvan kan je keuzes beginnen maken.Ben jij BEN?
Er is in deze zorgelijke klimaattijden terecht veel te doen rond energie en de regelgeving daar-over wordt almaar strenger. Het energiebeleid van je huis verdient dan ook een aparte denkoefening. Vanaf 2021 worden de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en bij uitbreiding heel Europa. BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. Het bijzonde-re aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Wie vandaag bouwplannen heeft, kan maar beter al rekening houden met de BEN-normen, want wie voorloopt op de standaard, wordt extra beloond. Voor BEN-woningen bestaan stevige premies, een korting op de onroerende voor-heffing en bij sommige banken een extra voor-delig BEN-krediet. Wil je er meer over weten? Dan kan je een handige gids downloaden op www.energiesparen.be/BEN! Dé trend voor 2019: smart buildingTrends die in 2018 al de kop opstaken, zullen zich ook dit jaar doorzetten. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve manieren van wonen: naast de klassieke eengezinswoning zit ook het co-wo-nen en kangoeroe-wonen in de lift. Een andere trend die alleen maar aan belang zal winnen, is die van het duurzaam bouwen natuurlijk. De BEN-woningen leveren daar het beste bewijs van.
Nieuw in 2019 is de aandacht voor smart buil-ding, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken, waarbij efficiëntie het code-woord is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces verzamelen hun informatie in een database die iedereen kan raadplegen. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn.

Bio-bouwen

Smart building betekent ook dat we gaan bou-wen op een meer bewuste – lees: milieuvrien-delijke –manier. Circulair bouwen zal in dat kader steeds meer de norm worden. Net zoals in de circulaire economie wordt daarbij uitge-gaan van het principe van de korte keten: lokale producten en materialen krijgen de voorkeur, omdat ze slechts een beperkte transportimpact hebben op het milieu. Daarnaast is het be-langrijk dat materialen gemakkelijk hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Zoals bio als volop is ingeburgerd in onze voedselketen, zo zal het ook steeds meer deel gaan uitmaken van onze manier van bouwen.

Nog  3 gouden tips... lees hier.

 

 Deel dit artikel!