home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

Een inspirerende vooruitblik op Batibouw 2019


© Santana

Met februari voor de deur dient zich ook een nieuwe editie aan van Batibouw, u weet wel: de hoogmis voor bouwers en verbouwers. De vakbeurs voor zowel vaklui als consumenten loopt van 21 februari tot en met 3 maart én ze mag dit jaar maar liefst 60 kaarsjes uitblazen. Home & Trends dook vooraf al even in de aangekondigde nieuwigheden en stelt op de volgende bladzijden graag een aantal van die primeurs aan u voor.

Batibouw lokt jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers, gespreid over 11 beursdagen.
Dit jaar verwachten de organisatoren al zeker een stevige opkomst gezien de respectabele leeftijd die de beurs bereikt. Zestig kaarsjes, het is niet min.

Drie thema’s
De expo schuift dit jaar drie thema’s naar voor. Met Healthy Indoor Climate wil Batibouw de aandacht vestigen op het belang van een gezond binnenklimaat. Anno 2018 brengen we meer tijd binnen door dan ons lief is, zowel thuis als op het werk. Frisse lucht is dus van groot belang, zeker omdat hedendaagse woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn dat een natuurlijke ventilatiestroom
minder vanzelfsprekend is geworden. Daarvoor moeten dus nieuwe oplossingen
worden gezocht.
Via New Way of Living, het tweede thema, wil Batibouw professionelen en consumenten laten nadenken over één van de hete hangijzers van vandaag: de kleiner wordende ruimte om te bouwen en te leven. We wonen met meer
op minder vierkante meters en dat stelt ons voor uitdagingen, maar zet ons ook aan tot
meer inventiviteit en creativiteit.
Last but not least schenkt de beurs dit jaar meer aandacht aan Smart building, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken,
waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces verzamelen hun informatie in een database die iedereen kan raadplegen. Smart building wil natuurlijk ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier.
De circulaire economie is al een vertrouwd begrip. Batibouw 2019 breekt nu ook een
lans voor circulair bouwen: een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan, zodat de kringloop wordt gesloten. 

 

Nieuwigheden en primeurs troef
Voor bedrijven die actief zijn in de bouwsector is Batibouw het moment bij uitstek om een aantal nieuwigheden, innovaties en primeurs voor te stellen. Dat is dit jaar niet anders. Integendeel: het lijkt alsof de zestigste verjaardag van de beurs heel wat fabrikanten en ontwikkelaars extra heeft gestimuleerd en geïnspireerd. Álle premières hier aan je presenteren zou ons te ver leiden, daar hebben we bij wijze van spreken een héle Home & Trends voor nodig. Maar een eigenzinnige selectie van nieuwigheden
leggen we je natuurlijk wél graag voor. 

 

Klikken met kurk
Eén van de fijnere primeurs komt van natuur-vloeren en -wandenspecialist Santana. Met de Mineral-collectie lanceert Santana de eerste 100% natuurlijke tegelvloer met kliksysteem. De tegels zijn verkrijgbaar in 6 steenlooks en 5 houtlooks. Je legt er een vloer mee die de wa-terbestendigheid en gebruiksvriendelijkheid van tegels combineert met de eenvoudige installatie van klikparket.De tegels bestaan uit steengruis, houtvezels en natuurlijke harsen. Doordat de vloer volle-dig vormvast is, zijn er geen uitzetvoegen en profielen nodig. Het maakt de Mineral-collectie meteen ideaal om te leggen op grote(re) opper-vlaktes zoals winkelruimtes of in verschillende huiskamers waar de vloer dus gewoon kan doorlopen tussen de deuropeningen.Extra interessant is dat je de Mineral-vloeren bovenop een bestaande vloer kan plaatsen, waardoor je tijd en geld uitspaart. Een milieu-vriendelijke hot coating beschermt de tegel-vloer van kurk tegen slijtage. Bovendien maakt ze de tegels krasvast en UV-bestendig. De hoge thermische isolatiecoëfficiënt van Mineral maakt dat de vloer ook geschikt is voor vloer-verwarming. Dankzij hun vochtbestendigheid kunnen ze bovendien perfect geplaatst worden in de badkamer en keuken. De aanbevolen verkoopprijs van de gloed-nieuwe tegelvloercollectie Mineral met Uni-clic®-techniek bedraagt 56,20 €/m², exclusief 6 of 21% btw en plaatsing. De tegels bewonderen kan op Batibouw-stand 6208 van Santana.


© Santana

De trap als eyecatcher
Een trap is een functioneel element in je wo-ning, maar wie zegt dat functioneel niet sexy kan zijn? Het bewijs daarvan wordt geleverd door NEWstairs, dat de trap verheft tot de-signelement en zelfs eyecatcher in je interieur. Op Batibouw 2019 stelt de trappenfabrikant in première nieuwe trapmodellen, stootborden en trapdecors voor. Ook aan trapverlichting wordt ruim aandacht geschonken. Echt een aanrader voor wie in een trap meer ziet dan alleen maar een noodzakelijk kwaad dat je van de ene woonlaag naar de andere brengt.NEWstairs is terug te vinden in hal 3, stand 3305.


© newstairs

Een keuken om in te leven
De keuken is meer dan ooit een plaats waar het hele gezin verzamelen blaast om samen tijd door te brengen. Terugblikken op de voorbije dag, plannen maken voor het weekend, aperitieven, ja zelfs huiswerk maken of telewerken: het gebeurt allemaal aan de keukentafel. En dus mag, nee, móet de keuken naast praktisch en handig ook gezellig zijn. Bulthaup heeft dat als geen ander begrepen en laat dat ook zien op Batibouw, waar het je de vrijstaande bulthaup b Solitaire elementen presenteert. Ze maken van uw keuken een echte leef-keu-ken met persoonlijkheid. De ruime tafel (leng-te 2,5 m) en de bank met lederen zitkussens (lengte 2,5 m) zijn het kloppend hart van de keuken. Hier wordt zowel tijd genomen voor de voorbereiding van maaltijden, als voor gezellig samenzijn.Echt fraai zijn de nieuwe lederen zitschalen: losse zitelementen met een comfortabele rugsteun. Qua afmeting passen ze perfect op de houten zitbanken. Ook op lage kastelemen-ten zijn ze een speels element dat de grens tussen keuken en leefruimte vervaagt. En dan is er nog het presentatierek, ideaal om je heb-bedingen op uit te stallen en je keuken extra persoonlijkheid te geven. De prachtige leef-keukens van Bulthaup zijn te bewonderen in hal 11, stand 11317. Al is een bezoek aan die stand niet geheel zonder ‘ge-vaar’. De kans is groot dat uw er je hart verliest.


© Bulthaup

 

Een milieuvriendelijke haard
Op Batibouw presenteert Stûv in avant-première de Stûv 6 inbouwcassette voor open haarden. Deze cassette maakt van een bestaande open haard een milieuvriendelijke, efficiënte en sfeervolle verwarmingsoplossing. Dankzij het uitzonderlijke ontwerp van de Stûv 6 biedt de cassette maximaal zicht op het vuur. Het is naast een  milieuvriendelijke ook een betaalbare oplossing voor mensen die hun open haard niet
willen wegdoen, maar wél hun beste beentje willen voorzetten voor het klimaat. Tijdens Batibouw wordt het prototype van de Stûv 6 in avant-première getoond. Vanaf juni dit jaar zal deze inbouwcassette verkrijgbaar zijn voor de consument. Stûv presenteert op Batibouw ook een uitbreiding van haar dubbelzijdige haarden, die straks beschikbaar zijn met nieuwe frontpanelen en nieuwe kaders én in 2 nieuwe formaten.
De dubbelzijdige haarden kunnen dienen als scheiding of verbindingselement tussen twee ruimtes. Het vlammenspel is langs beide zijden zichtbaar via de openschuifbare ruit. Gezelligheid troef dus. De richtprijs voor deze haarden ligt rond de 3.700 euro, zonder BTW en plaatsing. Stûv is te vinden aan stand 6325 op Batibouw 2019.


© STûV

FastWall: een nieuwe snelle én duurzame bouwmethode
Het valt niet te ontkennen dat men binnen de Europese bouwmarkt een verschuiving kan waarnemen van traditionele- naar innovatieve bouwmethodes. De tijd waarin alles baksteen per baksteen werd opgebouwd, loopt stilaan op z’n eind. Zowel aannemers als eindklanten voelen de nood om ‘bouwen’ anders aan te pakken, op een snellere, efficiëntere en kost besparende manier. Daarom begon beSteel – al jaren toonaan-gevend inzake prefab oplossingen – vier jaar geleden met de ontwikkeling van de FastWall.
Met behulp van dit prefab staalframe systeem kan nu nog sneller en efficiënter gebouwd worden. De FastWall is een op maat gemaakt product, dat naast gebruiksvriendelijk ook erg duurzaam is.beSteel heeft het zelf overigens liever over ‘off-site construction’ dan over prefab. ‘Die benaming is achterhaald,’ zegt Helene de Troos-tembergh, Zaakvoerder van beSteel. ‘Het is een principe waar men de focus legt op de realisatie van de volledige constructie in atelier of fabriek voorafgaande aan de werken op de werf. De FastWall kent geen beperkingen en is geschikt voor zowel kleine als grote projecten met meerdere niveaus.
’Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor deze revolutionaire bouwmethode, zowel voor de eindklant als de aannemer:
• Just in Time - Het product wordt op maat afgeleverd op het exacte tijdstip dat de klant dit verwacht. Geen tijdverlies dus én meer tijd voor de effectieve opbouw van de eigenlijke constructie.
• Beperkte werftijd - Bouwen wordt steeds duurder waardoor men opzoek gaat naar alternatieven om alsnog sneller aan de slag te kunnen. Het FastWall systeem zorgt voor een snellere oplevering wat een verkorting van de werftijd dus bespa-ring van de werfkosten met zich meebrengt.
• Lichte fundering - In vergelijking met de traditionele methode is het bouwen met staal veel lichter en daar-om ideaal voor het optoppen van bestaande constructies.
• Kwaliteitswaarborg - FastWall is volledig conform de huidige bouw-voorschriften en energienormen.


© beSteel

Tot slot
U merkt het, er valt heel wat te ontdekken op Batibouw. Tijdens deze editie wordt er ook bijzondere aandacht gegeven aan BEN. Dat is geen knappe jongeling, maar de afkor-ting van Bijna-EnergieNeutraal. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht BEN zijn. je leest er alles over op www.iedereen-ben.be, maar zult er dus ook heel wat over horen en zien op Batibouw 2019. Home & Trends wenst je alvast een leerrijk en inspi-rerend bezoek aan de mooiste bouw –en verbouwexpo van het land.Deel dit artikel!