home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Woning-en tuintrends - Nieuws

Sfeer speelt in op inside outside tendens

Een barbecue op een zomerse dag is een vast deel van onze lifestyle geworden. Het is een opvallend element in een algemenere trend waarbij de grenzen tussen interieur en exterieur van langsom meer vervagen. Andere signalen hiervan zijn verwarmingselementen buiten - onder meer op (café)terrassen - waardoor we in feite het hele jaar door buiten kunnen zitten, en zeker niet alleen rokers.

De trend gaat nog enkele stappen verder: de onmiskenbare kookhype spat de laatste jaren niet enkel van het tv-scherm af, maar is ook realiteit in heel veel gezinnen. Als het effe kan, wordt zelfs buiten gekookt. De tijd dat alleen de frietpot buiten gebruikt werd om alle bijgaande rook- en geurhinder binnen te vermijden, heeft plaats gemaakt voor een veel omstandiger uitvoering: de kitchen garden is een feit geworden!

Eten in openlucht schenkt nu eenmaal een extra-dimensie. De maaltijd zelf staat ook al mijlenver van de traditionele braadworst met aardappel in zilverpapier. Het gaat bijgevolg ook niet langer meer om het zich behelpen met een eenvoudig toestelletje. In meerdere gevallen is sprake van semiprofessionele buitenkeukens.

Buiten koken heeft zich dan ook als volwaardige kooktak ontwikkeld. Wie een aantal grote chefs aan het werk wil zien en/of gewoon mee wil zijn en inzicht krijgen in alles wat met deze trend gepaard gaat, zit perfect op Sfeer 2014. Deze beurs in Flanders Expo Gent geldt als jaarlijks topevent voor interieur, tuin en zwembad.

Vermits knabbelen en borrelen in een fraaie omgeving des te beter smaken, gaat minstens even veel aandacht uit naar de tuin zelf. Verlichting, tuinmeubelen en in de eerste plaats de groenaankleding zelf maken daar deel van uit. De Feel Green hal in Sfeer toont alvast de weg. In deze hal zorgt de Beachbar, die op z’n beurt een zachte overgang tussen binnen en buiten predikt, voor een extra gezellig ankerpunt.

Tot de jongste tuintrends behoort zonder twijfel de Offline Garden. Zoals de naam suggereert zijn smartphones, tablets en andere digitale toestanden taboe. Ze worden uit die tuin geweerd, samen met de stress en de haast. Deze tuin impliceert een terug naar de natuur. Dat gebeurt via ervaringen als met blote voeten op het gras lopen en met de handen in moeder aarde wroeten.

Slow Gardening staat dan weer in functie van duurzaam tuinieren en van gezondheid. Daarbij is er ook speciale aandacht voor klassieke tuinbewoners zoals vogels, vlinders, bijen en insecten. Heel verwant is de composthoop, waar afvalresten gerecycleerd worden en misschien ook kippen voor thuis tekenen. Ook de wilde tuin, weliswaar gecontroleerd, winst steeds meer aanhang.

De finaliteit van het buiten koken bestaat uiteindelijk uit een leuke mix tussen authenticiteit en design. Gezamenlijk eten en drinken aan een lange tafel, eventueel in de luwte van een boom – zoals in vrolijke zuiderse films – hoort daarbij, en een afzonderlijk praatje slaan op een spitsvondig ontworpen bank mag vanzelfsprekend ook.

De trend die er bij de interieurinrichting ergens bovenuit steekt, is Wooden Chic. Hout is een tijdloos natuurlijk materiaal, dat bovendien warmte en ambiance uitstraalt. Dat de creativiteit met hout verbazend ver kan leiden, wordt bewezen op de Wood Avenue. Een aantal exposanten demonstreren er hun creatieve visie op de aanwending van hout. Ook hier is een cateringpunt voorzien met The Barn, die überhaupt ook in hout opgetrokken is zoals elke traditionele schuur.

Sfeer geeft voorts ruimte aan de projecten van jong talent inzake tuinarchitectuur en -ontwerp. Het publiek kan de resultaten zien van de wedstrijd die als thema “Integratie in de omgeving” had.

Praktisch: Sfeer loopt nog op vrijdag 21 (met nocturne!), zaterdag 22 en zondag 23 maart in hallen 1, 4 en 5 van Flanders Expo Gent. Openingsuren: van 11 tot 19 uur, bij de nocturne tot 23 uur. Toegangsprijs: 10 euro (begeleide -12-jarigen gratis). Meer info: sfeer.be.Deel dit artikel!