home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

Verzekeringen en vastgoed: noodzakelijk kwaad of overbodige luxe?

Of je nu een woning koopt of huurt, je kan je maar beter verzekeren om je te beschermen op het moment dat het even tegenzit. Natuurlijk sluit je als eigenaar andere polissen af dan als huurder. Maar één ding is zeker: met de juiste verzekeringen kan je jezelf een hoop ellende en vooral een financiële kater besparen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er voor eigenaars geen wettelijk verplichte verzekeringen. Een woningverzekering of brandpolis? Hoeft niet. Al loop je natuurlijk wel gigantische risico’s wanneer je zonder die verzekeringen door het leven gaat.

(Ver)huurders zijn wél wettelijk verplicht
Voor verhuurder en huurders liggen de zaken anders. In het Vlaams Gewest zijn sinds 2019 zowel de verhuurder als de huurder wettelijk verplicht om de woning te verzekeren voor brand en waterschade. Die regel geldt voor iedereen die een huurcontract voor een hoofdverblijfplaats heeft getekend na 1 januari 2019.
In het Waals Gewest werd de verplichting voor een woningverzekering al op 1 september van vorige jaar ingevoerd, zij het enkel voor de huurder en niet voor de verhuurder. Alleen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zo’n verplichting voor (ver)huurders nog niet van toepassing.

Eis van de banken
Bij de aankoop van een woning liggen de kaarten anders. Strikt genomen ben je als eigenaar niet verplicht – toch niet door de wet – om ook maar een enkele verzekering af te sluiten. Maar niemand zal ontkennen dat het minstens nuttig en eerder nog noodzakelijk is jezelf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.
De overheid mag dan geen verplichtingen opleggen aangaande de polissen die je moet afsluiten, banken doen dat des te meer. Je kan proberen om aan een hypotheeklening te komen zonder dat je een woningpolis en een schuldsaldoverzekering afsluit, maar je zal van een kale reis terugkomen. Banken zien hun ‘investering’ graag voldoende beschermd. Want als er straks iets gebeurd, willen zij natuurlijk wel zeker zijn dat ze hun geld terugzien. Daarom eisen banken dat je de juiste polissen afsluit.
Sinds 2010 is het overigens wel wettelijk verplicht om verzekerd te zijn tegen lichamelijke schade aan derden door een brand of explosie in je woning. Of je die dekking laat opnemen in je woonverzekering of in je familiale verzekering mag je zelf kiezen.

Laat het volledige geleende kapitaal dekken
De finaliteit van een woningpolis is duidelijk: je eigendom beschermen tegen schade allerhande. Een schuldsaldoverzekering heeft geen betrekking op stenen, maar op mensen. Het is een verzekering die je nabestaanden vrijwaart van het terugbetalen van de schulden die je bent aangegaan om je huis te kopen. Je kunt ervoor kiezen om je te verzekeren voor een bepaald percentage van je lening of voor het totaalbedrag.
Koop je als koppel een woning, dan is de verstandigste optie die waarin de beide echtelieden of partners een dekking nemen voor het volledige geleende kapitaal. Je wenst het niemand toe, maar als één van de twee toch zou overlijden, dan vallen de aflossingen voor de langstlevende partner helemaal weg. Emotioneel lijdt hij of zij dan wel een groot verlies, maar er is tenminste geen financiële kater en dus ook de hoop bijkomende zorgen die daarmee gepaard gaat. Het mag duidelijk zijn dat de juiste verzekeringspolissen allesbehalve een overbodige luxe zijn.

Verzekering Gewaarborgd Wonen
Tot slot nog even dit: wanneer je een hypothecaire lening aangaat, kan je bij de Vlaamse overheid een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen (VGW) afsluiten. Daarmee verzeker je je tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of door arbeidsongeschiktheid. De Vlaamse overheid helpt je dan om je lening af te betalen als je tijdelijk niet kunt werken.
Wil je er meer over weten? Surf dan zeker eens naar de website www.wonenvlaanderen.be en klik door naar het luik ‘Premies’.

 Deel dit artikel!