home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

De waarde van je huis bepalen, mag geen nattevingerwerk zijn


© Bouw ID

Stel: u wil uw huis verkopen. Omdat de kinderen het nest hebben verlaten. Omdat u verliefd bent geworden op een ander huis. Omdat u denkt: ik ruil de stad in voor de zee. Of gewoon, omdat het kan. Het eerste wat u dan moet doen, is een prijs plakken op uw woning. Maar hoe begint u daaraan? Want iedereen heeft wel een mening: van uw schoonmoeder over die bemoeizieke collega op het werk tot de notaris en de makelaar. Een paar handige tips zijn dus wel welkom, lijkt ons.

Er zijn natuurlijk altijd markttendensen en andere evidente elementen – zoals locatie, leeftijd en staat van de woning, een pas geplaatste nieuwe badkamer met regendouche of de nabijheid van scholen en winkels – die u een indicatie kunnen geven van de waarde van uw vastgoed. Toch kan de prijs tussen twee vergelijkbare huizen in dezelfde straat behoorlijk verschillen. Door pakweg de oriëntatie van het perceel of de energiecoëfficiënt. Of misschien loopt er wel een hoogspanningskabel over uw huis, terwijl dat bij uw overbuur niet zo is. Dat soort verschillen kunnen een grote impact hebben op de prijs. En uiteindelijk is ook de koper een belangrijke factor natuurlijk. Zo niet de belangrijkste. Uw huis is maar waard wat hij er wil voor geven…

Lokale realiteit
Toch is het bepalen van de waarde van uw pand natuurlijk geen kwestie van nattevingerwerk. Onafhankelijke vastgoedexperten en makelaars gebruiken prijsvorken die een redelijk getrouw beeld geven van het prijskaartje dat aan uw woning kan of mag gehangen worden. De ene is onafhankelijk, de andere kent doorgaans heel goed de lokale markt. De markt dus waarin uw huis de concurrentie moet aangaan met andere, gelijkaardige panden. De waarheid – dat wil zeggen de reële waarde van uw huis – ligt ergens tussenin.

Expertise verplicht?
Niettemin zijn heel wat mensen die veel ervaring hebben met immobiliëntransacties het erover eens dat je best kan aankloppen bij een makelaar uit je eigen regio. Omdat hij, alle concurrentie ten spijt, wel de grootste ervaringsdeskundige blijft en de markt als geen ander kent. Pure vastgoedexperten kijken naar cijfers: vierkante meters, coëfficiënten, jaartal, en ga zo maar door. Toch is dat zelden zaligmakend. Omdat die cijfers passen in een context: de regio, de directe omgeving, de al dan niet nabije faciliteiten, de onderhoudsvriendelijkheid van een huis, enzovoort enzoverder.
Weet dat u bij het afsluiten van een hypotheek mogelijk een expertise moet laten uitvoeren. Niet zelden is dat een eis van de bank. Zeker bij de klassieke grootbanken is zo’n schatting eerder regel dan uitzondering. Dat is een gevolg van de wereldwijde bankencrisis van 2008, waarna de grootbanken veel strengere normen – de zogenaamde Basel 3-normen – kregen opgelegd, omdat ze zelf in het verleden te veel risico hadden genomen met rommelkredieten.

Boter bij de vis
Menige bank moest toen een beroep doen op overheidssteun om die crisis te overleven. De logische consequentie was natuurlijk dat overheden de regelgeving verstrengden. Banken hebben die verstrenging vooral geprojecteerd op hun klanten. Het is in die context dat de vraag naar een officiële expertise bij het toekennen van een hypotheeklening moet worden gezien.
U mag nog zo’n trouwe klant zijn, uiteindelijk wil uw bank wel boter bij de vis: ze wil de zekerheid dat ze het pand waarop een hypotheek is genomen ook effectief kan verkopen tegen een bepaalde prijs wanneer u straks uw lening niet meer zou aflossen.

Onze conclusie
Het kan nooit kwaad om verschillende opinies te verzamelen, zolang u maar weet vanuit welke achtergrond iemand spreekt. En die context is verschillend voor de verkoper, de onafhankelijke expert, de vastgoedmakelaar, de koper én de bank(en) die betrokken zijn bij de verkoop van uw woning.
Hoe dan ook zal een lokale vastgoedmakelaar u wel het meest accurate beeld van de waarde van uw woning kunnen geven, omdat hij verder kijkt dan vierkante meters en andere louter objectie parameters. Een huis staat in een omgeving, een straat, een wijk, een dorp, een regio. Het is de plaatselijke immoman –of vrouw die het beste zicht heeft op díe realiteit En geloof ons, die speelt een belangrijke rol in de prijszetting.

 Deel dit artikel!