home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

“Investeren in bakstenen is veilig”

Je wil voor het eerst gaan samenwonen of verlaat het ouderlijke nest nadat je bent afgestudeerd? Dan is de kans groot dat je denkt: ik ga iets huren. Maar waarom zou je niet meteen iets kopen? Toegegeven, daar komt in eerste instantie iets meer bij kijken. Op langere termijn is het evenwel de betere keuze. Zeker nu de rentevoeten voor hypotheekleningen bijzonder laag staan.

 

We kunnen je iets vertellen dat je natuurlijk al langer wist: de Vlamingen hebben een baksteen in de maag. Dat is meer dan een populaire volkswijsheid. De cijfers bewijzen dat die stelling klopt. Want: liefs 70 % van de Vlamingen is eigenaar van de eigen woning. Daartegenover staat een veel kleinere groep van 30 % huurders.Vandaag staan de rentevoeten voor woningleningen bijzonder laag. Reden te meer dus om ernstig na te denken over de aankoop van vastgoed. Huurders hebben dan wel minder zorgen – ze hoeven zelf niet in te staan voor het on-derhoud van hun woning – maar aan het einde van de rit wonen ze in andermans huis en niet in hun eigen nest. Ze spijzen met hun huishuur andermans spaarpot af en niet die van zichzelf. En er zijn nog meer rationele argumenten om kopen te verkiezen boven huren.

Meerwaarde
Dat zegt ook vastgoed- en hypotheekexpert Mathias Cooreman van iFinco. Mathias is jaren actief geweest in de vastgoedverkoop, maar heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in vast-goedfinanciering.‘Er gaat geen dag voorbij of je hoort in het nieuws wel iets over het lage tot bijna onbestaande rendement op spaarboekjes,’ zegt Ma-thias.‘Geld op een rekening brengt nauwelijks nog iets op. Daarom is investeren in vastgoed van-daag interessanter dan ooit. Je stopt je centen in een duurzaam ‘product’ dat door onze grote bevolkingsdichtheid steeds schaarser wordt: een woning. Veel mensen zien het ook als een appel voor de dorst. Wie een huis koopt, doet dat meestal in de fleur van zijn leven en is dus klaar met afbetalen tegen de tijd dat de pensioenleeftijd zich aandient. Het is een moment waarop mensen hun inkomen toch drastisch zien terugvallen. Eigenaars hebben dan alvast geen maandelijkse kost meer in de vorm van huishuur. Bovendien kunnen ze in geval van een verkoop meestal op een mooie meerwaarde rekenen.’

Onafhankelijk
Er zijn ook nadelen verbonden aan de aankoop van een huis, maar die wegen voor Mathias niet op tegen de voordelen. ‘Ja, het klopt dat een hypotheekaflossing meestal hoger ligt dan een maandhuur, maar de huurprijzen zijn de laatste jaren zodanig gestegen dat het verschil klein is geworden. Locatie is zeker ook iets om over na te denken. Op de ene locatie zal je makkelijker een meerwaarde realiseren dan op een andere. En dan zijn er nog een aantal kosten die je als huurder niet hebt, zoals de onroerende voorheffing. Maar eigenaar zijn, geeft je meer zekerheid. Investeren in bakstenen is veilig, omdat de woning als waarborg dient wanneer je een hypotheek neemt. De nadelen verzinken wat mij betreft in het niets naast de (woon)zekerheid die je hebt én de gemoedsrust waarmee je later aan je pensioen kan beginnen. Als huurder blijf je overigens altijd afhankelijk van de eigenaar. Niet jij, maar hij heeft de touwtjes in handen. Als eigenaar ben je gewoon zelf de baas. Je bent onafhankelijk.’

Goed voor je zielenrust
Het mag duidelijk zijn: eigenaar worden van een woning, geeft je heel wat financiële zekerheid, ook al ligt het prijskaartje wat hoger dan dat van een huurwoning. Maar zeg nu zelf: je ziet je centen toch liever naar een afbetaling gaan van iets dat van jezelf is, dan dat het opgaat in de vastgoeddroom van iemand anders? De grotere kost van een aankoop wordt bovendien een stuk ondervangen door tal van voordelen: fiscaal, bijvoorbeeld, maar ook in de vorm van premies voor de aankoop of renovatie van een woning. Het advies van Home & Trends is duidelijk: een baksteen hoeft niet zwaar op je maag te liggen. Wel integendeel, hij is goed voor je zielenrust én je gezondheid.

 

 Deel dit artikel!