home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

Langere bedenktijd bij bemiddelingopdracht makelaar

Sinds 31 mei geldt een langere bedenktijd voor wie een bemiddelingsopdracht afsluit met een vastgoedmakelaar. Daarmee wordt – voor alle duidelijkheid – de verkoper of de verhuurder bedoeld, nièt de koper of huurder.

Er bestaat voortaan een onderscheid tussen wanneer de bemiddelingsopdracht binnen of buiten het makelaarskantoor gegeven wordt. Binnen het kantoor blijft de termijn tot mogelijke herroeping voor de consument 7 werkdagen. Is de opdracht buiten het kantoor van de makelaar gegeven, dan kan de verkoper/verhuurder zich tot 14 kalenderdagen dagen lang bedenken.

We kunnen geredelijk aannemen dat het gebruik maken van deze clausule in de praktijk alleen uitzondering, geen regel is. Ingeval van mogelijke betwisting ligt de bewijslast bij de consument. Aan de andere kant heeft de nieuwe maatregel als consequentie dat verschillende modelformulieren dienen ingevuld bij de bemiddelingsopdracht naargelang de plaats waar de deal gesloten wordt. Ook dient de vastgoedmakelaar voorafgaand aan het contract informatie te verstrekken. De administratieve molen werd dus eens te meer bezwaard.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie6-juni-2014/#16/zDeel dit artikel!