home&trends - logo
U bevindt zich hier: nl - Nieuws

Gent blijft creatief en inspirerend uitpakken

In deze tijden van bijna tomeloze Brazilië-voetbalhype permitteren we ons twee aanverwante kwisvraagjes te stellen: waar staat veruit het mooiste stadion in ons land, en waar worden deze zomer de allerleukste feestjes gebouwd? Het antwoord is twee keer Gent: de Ghelamco Arena en de Gentse Feesten. Wie hier niet mee akkoord gaat, steke de vinger op.

 

Gent is niet weg te branden uit de actualiteit. Desnoods blijft het verdwenen paneel van het Lams Gods voor beroering zorgen. De stad vanhet Gravensteen, de stadwaarKarel Vgeborenwerd, de stad vande stroppendragers is op geen enkele wijze blijven steken in zijn rijk verleden, staat integendeel aan de spits in de 21ste eeuw.

Getuige onder meer de succesrijke spin-offs die voortkomen uit zijn universiteit. Creativiteit en inspiratie zijn uitstekende eigenschappen op een moment dat men zou geneigd zijn te denken dat expansie niet meer mogelijk is. Getuige ook het nog vrij recent pleidooi van burgemeester Termont voor de Europese Commissie om, vanwege het direct contact met de bevolking, meer bevoegdheden te geven aan de steden in een tijd waarin de Europese bevolking van langsom meer verstedelijkt geraakt is.

Gent zelf is een prima voorbeeld. De cocktail van uniek historisch centrum en bijzonder aangename leef- en woonomgeving, kan bijna niet anders dan aantrekken. Maar kwaliteit heeft zijn prijs. De opwaartse druk op de prijzen van het vastgoed is een onmiskenbaar feit. De waarde van de woonhuizen werd gedurende het jongste decennium gemiddeld met anderhalf vermenigvuldigd. Wie het waagde zijn centen in Gentse bakstenen te stoppen, deed dus een ronduit schitterende investering.

Voor wie vandaag een pand in Gent wil kopen, liggen de kaarten moeilijker. Ook omdat heel veel ten gronde gerenoveerd werd. Zelfs de voormalige 19e eeuwse arbeiderscités werden intussen serieus opgewaardeerd. Vooral voor jonge koppels is het kostenplaatje geen eenvoudige operatie. Heel wat gezinnen hebben dan ook een toevlucht genomen tot een stek in de rand of buiten de stad.

Toch tonen de statistieken onweerlegbaar aan dat de Gentse bevolking blijft aangroeien; zelfs tijdens de jaren van financiële crisis was dat uitgesproken het geval. De reden hiervan kan evenmin losgekoppeld worden van de begrippen creativiteit en inspiratie.

Het is soms dansen op een slappe koord, maar toch brengen bouwpromotors de evenwichtsoefening tussen centrale ligging, comfort, architecturale originaliteit én betaalbaarheid in de meeste gevallen tot een goed einde. Wat kleiner wonen en op lange termijn denken zijn alvast twee plausibele denkpistes. De goede voorbeelden worden aangereikt. Gent en de Gentenaren kunnen er slechts wel bij varen.

http://www.homeentrends.be/uploads/magazines/editie6-juni-2014/#28

 Deel dit artikel!