Ontdek de (groene) rand van Gent

Ontdek de (groene) rand van Gent

Gent is een stad met een rebels kantje, een stad voor levensgenieters en voor velen vooral een stad op mensenmaat.

De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is met als kers op de taart de jaarlijkse “Gentse Feesten” als één van de grootste culturele festivals in Europa. Het grote publiek is échter minder vertrouwd met de bloeiende Gentse stadsrand die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Meer en meer mensen worden aangetrokken door het uitgesproken groene karakter in de randgemeenten rond Gent. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat heel wat van die lokale dorpskernen de voorbije jaren in snel tempo vernieuwen en bouwpromotoren naast hun ontwikkelingen in de stad Gent ook de populaire stadsrand hebben herontdekt. Hoog tijd om dus ook eens de unieke rand van Gent diepgaander onder de loep te nemen. Lees mee en ontdek waarom de rand van Gent de nieuwe “place-tobe” wordt…

Groene long

Langs de rand van Gent vindt u enkele unieke natuurgebieden zoals het stedelijk natuurreservaat “Bourgoyen-Ossemeersen” maar ook enkele minder bekende kleinere natuurreservaten zoals “de Keuzemeersen” in Drongen of “de Latemse Meersen” in Sint-Martens-Latem. Ten zuiden van Gent werd voorbije jaren dan weer hard gewerkt aan de aanleg van de multifunctionele groenpool “Parkbos”. Deze groene uitgestrekte long van Gent betreft een gebied van bijna 1200 ha, gelegen tussen de Ringvaart, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en de woonkernen van De Pinte en Zwijnaarde. Van oudsher zijn in dit gebied talrijke kasteelparken aanwezig die ook geïntegreerd zullen worden in het Parkbos. Deze vele historische kasteelparken rond Gent zorgen voor een heel eigentijds natuurlandschap met een unieke mix van statige kastelen, prachtige parken en uitgestrekte weilanden en bossen. Centraal doorheen het “Parkbos” loopt de “Oude Spoorwegverbinding”, een spoorlijn die vroeger tussen De Pinte en Gent Zuid liep. Deze verbinding was in onbruik geraakt, maar werd nu binnen het project Parkbos ingericht als een volwaardige recreatieve verkeersas, waarin wandelaars, fietsers en ruiters zich welkom voelen. Om vlot van en naar het Parkbos te geraken werden er twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen over de E40 en de Ringvaart/R4 aangelegd. Door deze verbinding krijgen de bewoners in de regio ten Zuiden van Gent een veilige, rechtstreekse en snelle toegang tot het centrum van de stad.

© Axel Lenaerts makelaars – Klossebos zie P28 en P29 editie nr 68

Economie en werkgelegenheid

De Gentse haven in het Noorden van de stad zorgt voor meer dan 8 miljard euro toegevoegde waarde en geeft rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan bijna 70.000 mensen. Naast de haven is het vooral de Gentse biotechvallei in Zwijnaarde die de voorbije jaren uitgegroeid is tot een enorme katalysator voor de streek. Het bekende “Technologiepark” in Zwijnaarde dat gevoed wordt door het bruisende ecosysteem van de Universiteit Gent, is ondertussen een mondiale referentie voor biotech en huisvest meer dan 60 groeibedrijven en zowat 30 labo’s. De campus van 52 hectare is de thuishaven voor meer dan 3.500 hooggeschoolde werknemers. Mede door deze nieuwe interessante en hooggeschoolde job opportuniteiten kregen heel wat randgemeenten in en rond Gent een bijkomende boost. Nieuwe inwoners vonden hierdoor de weg naar de groene randgemeenten waardoor ook de lokale dorpskernen aan een ware revival zijn begonnen met in hun kielzog de komst van heel wat nieuwe trendy handelszaken. Door de toenemende vraag is dan ook het aanbod van nieuwe kwalitatieve woonprojecten in de Gentse rand sterk toegenomen. Verscheidene gerenommeerde bouwpromotoren ontwikkelde voorbije jaren reeds een ruim aanbod van nieuwbouw woningen en appartementen op diverse premium locaties in deze Gentse deelgemeenten. Ook voor de nabije toekomst zitten er voor deze deelgemeenten nog heel wat nieuwe woonprojecten in de pijplijn.

© Landbergh – vastgoed project Parkbos zie P12 en P13 editie nr 68

Mobiliteit in de gentse rand

Mobiliteit is en blijft een woord dat bij veel mensen gemengde gevoelens oproept. Vlaanderen staat immers voor enorme uitdagingen qua mobiliteit en zonder een doortastend beleid staan we binnen enkele jaren altijd en overal in de file. De stad Gent is zich al vele jaren bewust van deze problematiek en trekt daarom een belangrijke voortrekkersrol in deze mobiliteitsdiscussie. Ondanks de algemeen toenemende verkeersdrukte slaagt de stad erin om het tij te keren via een doordacht verkeersbeleid dat vooral inzet op een goed uitgewerkt openbaar vervoer en de massale aanleg van nieuwe fietspaden. De stad en vooral de deelgemeenten groeien snel waardoor ook het aantal fietsers jaarlijks spectaculair blijft stijgen. Dankzij de elektrische fiets of step kunnen inwoners bovendien nu grotere afstanden afleggen. Om deze groei te faciliteren wordt een uitgebreid regionaal fietsnetwerk uitgebouwd zowel in de Gentse binnenstad als de deelgemeenten. Buiten het gebruik van de fiets blijven Gent en zijn randgemeenten ook met de auto zeer vlot bereikbaar door het belangrijke knooppunt van de E40 en E17. Dit Europese knooppunt zorgt ervoor dat de regio niet alleen een snelle en vlotte verbinding heeft met de andere grote centrumsteden in België maar ook met onze buurlanden. De omsluiting met de ringweg R4 en gewestwegen N60 en N43 zorgen ervoor dat ook alle buurtgemeenten zelf vlot met elkaar verbonden zijn.

© Realisatie Urbanlink – Project Bourgoyen zie P6 editie nr 68

Conclusie

De groene rand van gent: “the new place-to-be”

Historisch is de stad Gent ontstaan in een gebied waar de Leie en de Schelde samenvloeide waardoor in de middeleeuwen Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uitgroeide tot één van de meest welvarende steden van Europa.

Engel & Völkers Gent-Centrum

Voorbije jaren maakten vooral de deelgemeenten in en rond Gent een spectaculaire groei door. De aanleg van uitgebreide groenzones en het voorzien van een doordachte fietsinfrastructuur die de rand en het centrum van de stad snel en efficiënt met elkaar verbinden heeft alles nog in een stroomversnelling gebracht. Vandaag staan de Gentse randgemeenten dan ook synoniem voor een hoge levenskwaliteit met als kernwaarde ‘onthaasten’ in een veelal uitgesproken groene omgeving.

Door het groeiend aantal inwoners zijn de gemeentelijke dorpskernen uitgegroeid tot volwaardige handelscentra met hun eigen sterk florerende lokale economie. Ook het succes van de haven en vooral het innovatieve biotech technologiepark in Zwijnaarde zijn een enorme toegevoegde waarde voor de ganse regio. In deze context herontdekken zowel jong als oud het aantrekkelijke potentieel van de Gentse rand als één van de meest boeiende locaties in België om te wonen, te werken en te leven.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart