Een huis kopen in je eentje hoeft geen luchtkasteel te zijn!

Een huis kopen in je eentje hoeft geen luchtkasteel te zijn!

Wil dat zeggen dat een alleenstaande niet meer kan of mag dromen van een eigen huis?

Er zijn steeds meer singles in onze samenleving. Een gevolg van het toenemend aantal echtscheidingen, zeer zeker. Maar: alleen blijven, is ook steeds vaker een bewuste keuze bij jongeren. Goedkoop is al die ‘vrijgezelligheid’ alvast niet, want de rekeningen worden niet door twee gedeeld terwijl het leven alleen maar duurder wordt. Wil dat zeggen dat een alleenstaande niet meer kan of mag dromen van een eigen huis? Niet noodzakelijk, zegt Mathias Cooreman van iFinco.

De grondprijzen stijgen, de tarieven voor gas en elektriciteit blijven de hoogte in schieten en de prijzen op de huurmarkt zijn ook niet min. Een maandelijkse huur tussen de 650 en 950 euro is eerder regel dan uitzondering. En daar sta je dan, als alleenstaande, met een loon van pakweg 1.700 euro per maand en de wens om nog wat financiële ruimte over te houden voor een sociaal leven. Want jawel, ook dát kost geld.

Utopisch

Dat de grootbanken niet staan te springen om alleenstaanden een woningkrediet te geven, is een open deur intrappen. Banken hebben het niet zo met hypotheken waar maar 1 hoofdelijke ontlener voor is. Vooral niet omdat ze strenge regels moeten volgen op het vlak van het zogenaamde ‘leefoverschot’. Dat is het bedrag dat overblijft van je inkomen na aftrek van de huur –of kredietlast. Bij grootbanken ligt die grens meestal op 1.150 euro. Als je een inkomen van 1.700 à 1.800 euro hebt, wil dat zeggen dat je dus 550 à 650 euro ter beschikking hebt om aan een woningkrediet te spenderen. Voor dat bedrag een appartement of huis vinden, is bijna utopisch, tenzij je in een verre uithoek van pakweg de Ardennen of de Westhoek gaat wonen.

Kleiner maar flexibeler

En toch. Toch hoeft kopen geen onmogelijke opgave te zijn als alleenstaande. Waarom zou je niet investeren in bakstenen voor jezelf, in plaats van bakstenen voor je verhuurder? Er is nu eenmaal meer onder de zon dan alleen de traditionele grootbanken, die sinds de economische crisis in bijzonder strenge regels opgelegd kregen van de overheid. Krediet –en verzekeringsmakelaar iFinco is níet zo’n mastodont en werkt samen met andere niet-mastodonten: kredietmaatschappijen die flexibeler kunnen omspringen met het leefoverschot en waar de grens lager ligt dan bij de doorsnee grootbank.

Hogere maandlast

‘Bij iFinco gaan we samen met jou op zoek naar een krediet dat voor jou perfect betaalbaar is én blijft. Terwijl je ondertussen toch maar mooi je eigen woning afbetaalt,’ zegt Mathias Cooreman. ‘Als je bijvoorbeeld 1.800 euro per maand verdient kan je je maandlast optrekken tot 850 euro per maand, in plaats van de 550 à 650 euro die bij grootbanken geldt. Als je ook maaltijdcheques en kindergeld in de weegschaal kan gooien, kan die maandlast zelfs nog oplopen.’ Voor 850 euro per maand – een bedrag dat je tegenwoordig ook snel kwijt bent aan huur – leen je vlot tussen de 205.000 en 215.000 euro. Daar kan je al iets voor kopen. ‘En dan is de keuze tussen huren of zélf eigenaar worden snel gemaakt,’ aldus Mathias.

Variabel interessanter dan vast

‘Via ons kredietplatform www.ifinco.be krijgen we dagelijks kredietaanvragen binnen,’ vervolgt Mathias. ‘Klanten hebben duidelijk een voorkeur voor een vast tarief, omdat de rente gaat stijgen. Tenminste, die mantra horen we al drie jaar. En wellicht zal ze ooit ook echt stijgen, maar wanneer? De glazen bol met het antwoord op die vraag hebben we bij iFinco ook niet, maar we durven wel te stellen dat variabel lenen interessanter kan zijn dan vast. Ik zal je twee voorbeelden geven die dat bewijzen.’

We gaan uit van een scenario waarin de klant 200.000 euro ontleent op 240 maanden (20 jaar).

Voor 200 000€ met een vaste rentevoet van 2,08% op 20 jaar betaalt u dus in totaal 258. 061,89 euro terug. Nu maken we diezelfde oefening met een variabele rentevoet:

Volgens Mathias valt er heel wat te zeggen voor een variabele rentevoet. ‘Wanneer de rente niet stijgt, wint de klant in het scenario van een variabele rentevoet maar liefst 15.036 euro! Wanneer de rente meteen zou stijgen naar haar maximum – wat weinig waarschijnlijk is, maar niet uitgesloten – betaalt de klant 4.767,80 euro meer over de gehele looptijd van 20 jaar, ofwel 19 euro per maand. De kans op aanzienlijke winst ligt duidelijk hoger dan de kans op een beperkt verlies.’ Bovendien: een krediet dat je op vandaag afsluit past niet per sé nog bij je situatie binnen 10 jaar: net zoals bij andere keuzes in het leven, veranderen je noden en behoeften doorheen de jaren. Waarom zou je krediet dan per sé vast moeten zijn ?


iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen:

Mathias Cooreman 0476/42.76.78 – Elke De Vos 0477/ 76.97.23 – Heidi Carette 0472/69.33.51 – Morgan Keukelier 09/224.22.22

iFinco krediet & verzekeringsmakelaars – fsma 115954 A – ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem – Klossestraat 1a – De Pinte

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart