‘Het geheim van ons succes? Simpel: Tevreden klanten zijn onze beste reclame!’

‘Het geheim van ons succes? Simpel: Tevreden klanten zijn onze beste reclame!’

Vlaming en Levensgenieter Bert helpt Vlamingen aan hun droomhuis aan de Costa del Sol

Landgenoten die vastgoed willen kopen aan de Costa del Sol, kunnen daarvoor terecht bij Vamoz. Bezieler van Vamoz is Vlaming en levensgenieter Bert Tock. Hij en zijn echtgenote Inge wonen al jaar en dag in Spanje en hun vastgoedbedrijf is intussen uitgegroeid tot een vaste en vooral betrouwbare waarde in Marbella én wijde omgeving. Home & Trends sprak Bert – conform de coronamaatregelen – virtueel en vroeg hem naar het wel en wee aan de Costa del Sol.

Bert heeft geen zittend gat, zoals dat heet, maar ook voor hem geldt dat de coronacrisis best wel wat roet in het eten heeft gegooid. De voorbije weken waren rustiger dan hij gewend is en dat heeft natuurlijk alles te maken met het reisverbod dat is ingesteld, zowel in België als in Spanje. ‘De voorbije maanden is alles zo goed als stilgevallen,’ bevestigt Bert. ‘Kandidaat-kopers uit Vlaanderen kunnen niet afreizen naar Spanje voor bezichtigingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikanen – die bij wijze van spreken iets durven kopen op basis van een foto – zien Vlamingen wél graag waarin ze straks hun spaarcenten investeren. Ik kan hen alleen maar gelijk geven. Vastgoed, dat moet je met eigen ogen zien. Niet in het minst om ook de omgeving van je toekomstige tweede verblijf te evalueren. Ligging is alles.’ Of Bert dan echt niets meer om handen heeft, willen we weten. ‘Nee, zo erg is het gelukkig niet. We hebben kopers die net voor de lock down in de finale fase zaten van hun aankoop. Die dossiers liggen dus klaar om afgerond te worden van zodra ze zich weer naar Spanje mogen verplaatsen. Daarnaast melden zich nog altijd nieuwe kandidaat-kopers aan, die we uiteraard uitgebreid informeren. Ook binnen die groep zijn er best wel wat mensen die, wanneer het weer is toegelaten, naar de Costa del Sol zullen afreizen om concrete projecten te bezichtigen.’

Totaalplaatje

Heel wat Spaanse promotoren jagen vandaag op kopers via virtuele rondleidingen. Zij stellen zich een stuk flexibeler op dan voorheen, bijvoorbeeld door op afstand te reservaties toe te laten. Ze nemen dan vrede met de helft van het gebruikelijke voorschot en voorzien een terugbetalingsformule wanneer het project ter plaatse tegen zou vallen voor de koper. Bert zelf is niet zo’n voorstander van virtuele huizenhandel. ‘Ik doe het wel eens hoor, zo’n virtueel bezoek organiseren. Het kan een goeie eerste stap zijn. Maar het geeft vaak geen realistisch beeld van het totaalplaatje. En laat dat nu net iets zijn dat de Vlaming erg belangrijk vindt. Hoe dicht zitten de buren? Hoe ziet de omgeving eruit? Loopt er geen drukke weg voor de deur? Hangen er geen hoogspanningskabels boven het huis? Dat soort dingen kan je virtueel perfect verbergen als je wil. Daarom vind ik het persoonlijk geen volwaardig alternatief voor een live bezoek. Ik wil dat mensen met hun eigen ogen zien waarin ze hun centen stoppen.’

Waardebonnen

Wat de prijzen betreft, laat de coronacrisis zich nog niet voelen, althans niet aan de populaire Costa del Sol, met als parel aan de kroon Marbella. ‘Echte prijsdalingen voor nieuwbouwprojecten heb ik hier aan de Costa del Sol inderdaad nog niet gezien,’ vertelt Bert. ‘De promotoren van nieuwbouwprojecten die het wat moeilijker hebben met de verkoop durven wél al eens grijpen naar een kortingformule met bijvoorbeeld een meubelcheque. Hierbij wordt dan een bepaald percentage van het aankoopbedrag teruggegeven aan de koper onder de vorm van een waardebon die hij kan gebruiken in een specifieke meubelwinkel. Onnodig te zeggen dat zij heel vaak speciale condities hebben bij deze of gene meubelzaak en bovendien de btw kunnen recupereren. De korting die ze kopers aanbieden kost hen in wezen dus veel minder. Nu, verder dan dat gaat het voorlopig ook niet. Toch niet hier bij ons.’

Koopjes?

Niet aan de Costa del Sol dus, maar de verkooptactieken kunnen nogal verschillen van costa tot costa, weet Bert. ‘Er zijn enorme verschillen qua aanpak en promoties en vooral qua commissies voor de makelaars. De Costa del Sol is wat dat betreft de meest stabiele markt. En ja, er zijn plekken aan andere costa’s en zelfs hier aan de Costa del Sol, waar je meer bakstenen krijgt voor je geld. Alleen is dat niet noodzakelijk een goede zaak. Meer nog: het is maar zelden een goede zaak. Eens voorbij Estepona, richting Sotogrande of Gibraltar, kun je van die ‘koopjes’ doen, maar de bouwskeletten die nog dateren van de crisis in 2008 moet je er wel bijnemen dan. Die zijn – om het zacht uit te drukken – niet bepaald leuk om op te kijken. Wat ben je dan met meer bakstenen? En dan heb ik het nog niet over de verkoopwaarde van dat soort panden. Die is, zoals je wel kan vermoeden, niet om over naar huis te schrijven.’

Wat na een nieuwe reisstop?

Wanneer we Bert vragen of we ons ten gevolge van de coronacrisis binnenkort aan forse prijsverminderingen mogen verwachten, is zijn antwoord niet eenduidig ja of nee. ‘Het hangt er een beetje van af op welk project je je oog laat vallen. De grote jongens – dat zijn de promotoren die voor volume gaan – zullen denk ik eerder grijpen naar prijsverminderingen dan kleinere promotoren. Daarom niet onmiddellijk, maar als er straks een tweede golf van corona-besmettingen zou komen en er volgt opnieuw een forse rem op reizen, dan zou het wel eens kunnen dat we hier en daar prijsdalingen gaan krijgen. Dat is ook logisch: die grote spelers, dat zijn echt ‘bouwmachines’ zijn en dat willen vooruitgaan. Bouwen, verkopen, bouwen, verkopen,… en dat aan een hoog tempo. Het is hun rendementsmodel. Als de verkoop nog eens stilvalt door een nieuwe reisstop op bezichtigingen, tja, dan kan daar wel eens een vorm van ‘braderen’ van komen. Maar bij echt goed gelegen projecten waar veel internationale interesse voor is, verwacht ik niet direct spectaculaire prijsdalingen.’

Herverkoopbaarheid

Bert zelf zweert bij zijn gouden regel: locatie, locatie en nog eens locatie. Want: ‘Het is altijd al zo geweest dat je buiten de top-regio’s meer bakstenen kreeg voor je geld, maar wat ben je met een heel mooi appartement ‘in the middle of nowhere’? Dat lijkt allemaal wel mooi en idyllisch de eerste vijf keren dat je neerstrijkt in je buitenverblijf, maar geloof me: als je telkens een helse rit moet maken om te winkelen of op restaurant te gaan, denk je binnen de kortste keren anders over die idylle.’ Nee, dan geef je beter wat meer uit voor een betere ligging én – niet onbelangrijk – méér waardevastheid van een pand, vindt Bert. ‘Bovendien moet je ook denken aan de herverkoopbaarheid van je woning. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Op een dag moet of wil je dat tweede verblijf door omstandigheden misschien weer verkopen. Dan zit je maar beter in een regio waar iets te beleven valt en daardoor gegeerd is bij een internationaal publiek. Niet in het Spaanse hol van Pluto of op een plek waar nog duizenden andere goedkopere panden in aanbouw zijn.’

Tevreden klanten

Vamoz heeft intussen een reputatie als een huis en dat is niet toevallig, volgens Bert. ‘Weet je, mijn echtgenote en ik wonen hier zelf. De Costa del Sol is al jaren onze thuis. We kennen deze regio van binnen en van buiten. Wij gaan nooit voor de grotere makelaarscommissies. Wij willen onze klanten recht in de ogen kunnen kijken, ook lang na hun aankoop. We zullen mensen ook altijd een waaier aan vastgoed tonen. Wij willen de perfecte match tussen koper en woning. De beste reclame is nog altijd een tevreden klant. Het is ook vaak hoe nieuwe klanten ons vinden: via tevreden bestaande klanten die we aan hun droomverblijf geholpen hebben. Daarnaast is ook onze website en onze aanwezigheid in een magazine zoals Home & Trends voor ons erg belangrijk.’

Vamoz-club

Wat het geheim is van Bert z’n succes vragen we nog ter afronding. ‘Het is geen hocus pocus hoor. Het is vooral een kwestie van datgene wat je doet in alle eerlijkheid te doen, én met passie en plezier. En niet onbelangrijk: voor ons stopt het verhaal niet na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Integendeel, dan begint het pas. Wij onderhouden hechte relaties met onze kopers en organiseren tal van activiteiten voor onze zogenaamde Vamoz-club voor Levensgenieters. Het gaat dan om initiatieven in een ontspannen sfeer, waarop onze klanten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Nieuwe vrienden kunnen maken, dat ook. Als je zou vragen waar ik trots op ben, dan is het misschien nog het meest hierop: dat het merendeel van onze kopers vrienden zijn geworden met wie we ook in onze vrije tijd optrekken. Zoiets kan alleen als je het vertrouwen van mensen niet beschaamt.’

DE GOUDEN TIP VAN BERT

‘Koop nooit zonder ter plaatse te zijn geweest. De foto’s op het internet vertellen niet altijd het hele verhaal en doen de waarheid niet zelden geweld aan. Kies ook voor een betrouwbare lokale makelaar, die leeft en werkt in de regio waar je wil kopen. Zoals wij dus,’ knipoogt Bert.’

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart