Hanteer deze drie basisregels als u een woning of appartement wilt kopen

Hanteer deze drie basisregels als u een woning of appartement wilt kopen

Met een boomende vastgoedmarkt laten kopers zich soms teveel leiden enkel en alleen door hun emotie. Zeker bij de aankoop van een nieuwbouw woning of appartement waar er meerdere kandidaat kopers zijn moet er soms snel beslist worden. Hierdoor worden bepaalde cruciale zaken af en toe onbewust uit het oog verloren.

We overlopen samen met u drie belangrijke basisregels die u als een soort van zelfreflectie kan gebruiken tijdens de zoektocht naar het ideale pand.

Locatie, locatie, locatie

Tijdens de zoektocht naar het ideale pand kunnen mensen soms halsoverkop verliefd worden op die ene ideale woning of dat schijnbaar perfecte appartement. Het gevaar bestaat echter dat de focus in deze context enkel en alleen op het pand komt te liggen. De omgevingsfactoren en locatie worden dan zonder het te beseffen een deel uit het oog verloren. Het pand kan immers bijzonder afgelegen zijn waardoor de dagelijkse trip naar het werk veel langer duurt dan voorzien. Er zijn geen of te weinig scholen in de buurt waardoor de kinderen niet meer met de fiets naar school kunnen. Het dorp heeft geen supermarkt waardoor u steeds met de wagen naar de naastgelegen stad moet rijden. Voor veel mensen is tijd een kostbaar gegeven. Om niet voor voldongen feiten te staan maakt u op voorhand dus best een lijst met uw persoonlijke prioriteiten. Als ‘tijd’ daarin hoog op uw lijst staat, verken dan op voorhand uitvoerig de regio rond uw toekomstige woning of appartement. Doe ook eens gedurende een weekdag ’s morgens en ’s avonds de trip naar uw werk heen en terug. Op die manier krijgt u een totaalbeeld en kan u vervolgens de voor en nadelen van het pand veel beter inschatten.


“ Bekijk het totaalplaatje. Een lage rente die gekoppeld wordt aan een dure verzekering en hoge bijkomende bankkosten kan u op het einde van de rit meer geld kosten.”


Bepaal uw budget

Soms start de zoektocht naar een pand zonder een duidelijk zicht op de financiële mogelijkheden. Mensen vinden dan een pand, maken pas daarna een afspraak met hun bankier en komen vervolgens terug thuis van een koude douche. Maak daarom steeds vooraf een afspraak met uw bankier of uw kredietmakelaar. Op die manier krijgt u op voorhand een duidelijk zicht op uw financiële speelruimte en het bedrag dat u kan lenen bij de bank. Bezoek ook eens meerdere banken. De concurrentie tussen de banken onderling is groot, durf hier als consument handig gebruik van te maken door de beste voorwaarden te onderhandelen. Bekijk ook steeds het totaalplaatje. Een lage rente die vervolgens gekoppeld wordt aan een dure verzekering en hoge bijkomende bankkosten kan u op het einde van de rit meer geld kosten. Vraag daarom steeds aflossingstabellen en haal uw eigen rekeningmachine van onder het stof. Een hypothecair krediet aangaan voor een gemiddelde looptijd van 20 jaar heeft een belangrijke impact op uw leven. Doe daarom voldoende onderzoek en vraag indien nodig raad en daad aan een gespecialiseerd kredietmakelaar.

Wat voor vastgoed wilt u?

Vandaag de dag bestaan er heel wat soorten vastgoed. Vroeger had u in grote lijnen de keuze tussen een traditionele woning of een appartement. Anno 2020 bestaan er echter tientallen subcategorieën. Om te beginnen is door de bijzonder strenge energienormen en hogere veiligheidseisen het verschil tussen een nieuwbouw en ouder pand de voorbije jaren enkel maar groter geworden. Nieuwbouw is traditioneel iets duurder maar omvat geen verborgen en dure onderhoudskosten en staat garant voor een hoger wooncomfort. Oudere panden zijn bij aankoop meestal iets goedkoper maar zijn soms wel onderhevig aan dure en verborgen onderhoudskosten. Ook al dromen veel mensen nog steeds van een huis met een tuin, toch zitten de laatste jaren vooral nieuwbouwappartementen enorm in de lift. De huidige generatie nieuwbouwappartementen zijn immers naadloos verweven in een stedelijke omgeving en genieten hierdoor van heel wat voordelen door de onmiddellijke nabijheid van winkels, cultuur, scholen en openbaar vervoer. Bovendien worden deze nieuwbouwprojecten meer en meer ontwikkeld als een totaalproject met eigen groene binnentuinen, een gezamenlijke fitnessruimte en meer plaats voor ontspanning en recreatie. Hierdoor combineren deze moderne nieuwbouwprojecten, heel wat voordelen waar vooral jonge startende koppels op zoek naar zijn. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat meer en meer mensen kiezen voor deze nieuwe betaalbare formules in plaats van een traditionele woning op het platteland.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart