Vastgoed heeft de beste zomer ooit achter de rug

Vastgoed heeft de beste zomer ooit achter de rug

De voorbije maanden voorspelden sommige experten dat de coronacrisis een negatieve impact zou hebben op de vastgoedmarkt. De zomermaanden hebben echter het tegendeel bewezen, want nog nooit konden de notarissen zoveel transacties noteren dan in juli en augustus.

De cijfers waren meer dan spectaculair, zeker omdat in de zomer van 2019 ook reeds recordcijfers werden opgetekend als aanloop voor het verdwijnen van de woonbonus op het einde van dat jaar. Buiten de gestegen interesse van particuliere kopers is er in 2020 een nieuwe trend waarbij de vastgoedmarkt voor een groot deel gedirigeerd wordt door privé-investeerders op zoek naar rendement.

Meer dan zomaar een inhaalbeweging

Na de lockdown periode was het niet geheel onverwacht dat de verkoop van woningen en appartementen in juni terug een inhaalbeweging zou maken. Door de strenge coronamaatregelen mochten in de maanden maart, april en mei gedurende elf weken lang geen huisbezoeken plaatsvinden. De meeste vastgoedkantoren konden in juni dan ook dubbele groeicijfers voorleggen. Na die sterke inhaalbeweging in juni was het voor velen wat onzeker afwachten hoe de zomerverkoop zou verlopen. Algemeen was de teneur positief waarbij de meeste makelaars met een zeker vertrouwen uitkeken naar juli en augustus. Weinigen hadden echter de ware stormloop zien aankomen. Afgaande op de cijfers van de notarissen telden we in Vlaanderen in juni 6,8 procent en in juli 5 procent meer transacties tegenover vorig jaar. Augustus verbrak echter alle records met een toename van maar liefst 15 procent. Hiermee behoort de zomer van 2020 volgens de notarisbarometer tot de drukste ooit gemeten sinds 2007.

Vooral de investeerder op zoek naar een opbrengsteigendom vuurt de vastgoedmarkt aan

Waar de verkoop in de maand juni nog grotendeels ondersteund werd door traditionele kopers op zoek naar een eigen woning werd in juli en vooral in augustus de vastgoedmarkt overspoeld door investeerders naarstig op zoek naar een opbrengsteigendom om te verhuren. Hierbij kwamen vooral de nieuwbouwappartementen in het vizier te liggen. Initieel namen deze investeerders voor de zomer nog een afwachtende houding aan met het idee dat de vastgoedprijzen door de coronacrisis gingen dalen. Als snel kwamen begin juli echter de eerste signalen dat de woningprijzen alles behalve gingen dalen wat voor veel vastgoedinvesteerders het feitelijke startschot was om in de zomermaanden snel te handelen.


Tijdens de lockdown periode zijn veel mensen hun huidige woning kieskeuriger gaan bekijken. Het gemis van een eigen tuin, een groter terras en wat meer wooncomfort is voor veel eigenaars een breekpunt geworden.”


Kopers zijn vooral op zoek naar nieuwe panden die coronaproof zijn met een tuin of groot terras

Bovenop op de golf van vastgoedinvesteerders werd de vastgoedmarkt ook geconfronteerd met een nieuw fenomeen dat is ontstaan vanuit de corona lockdown. Tijdens de lockdown periode zijn veel mensen hun huidige woning of appartement immers kieskeuriger gaan bekijken. Het gemis van een eigen tuin, een groter terras en wat meer wooncomfort is voor veel eigenaars een breekpunt geworden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat na de lockdown heel wat mensen ook op zoek gingen naar een iets ruimere woning met tuin. Ook nieuwbouwappartementen met een groot buitenterras en nieuwbouwprojecten die beschikken over een eigen aangelegde binnentuin zijn bijzonder populair. De vraag naar dergelijke panden is zelfs zo groot dat er in bepaalde regio’s sprake is van een tekort. Hierdoor hebben sommige panden soms tientallen geïnteresseerde kopers die tegen elkaar opbieden waarbij meerprijzen van 10.000 à 20.000 euro geen uitzondering zijn. Dit opbieden is enerzijds te verklaren door het beperkte aanbod van coronaproof nieuwbouwpanden in bepaalde regio’s, maar anderzijds wordt het ook sterk aangewakkerd door de historisch lage rente waardoor heel wat kandidaat kopers uiteindelijk beslissen om een grotere som te ontlenen bij de bank.

Blijven de prijzen verder stijgen ?

Dat meer en meer kopers tegen elkaar opbieden bewijst dat in bepaalde regio’s het marktevenwicht tussen de vraag en het aanbod een stuk verstoord is. Dat vooral oudere panden het onderspit moeten delven voor moderne nieuwbouwpanden is ook een evolutie die de komende jaren enkel nog zal toenemen. De coronacrisis heeft dus vooral als gevolg dat een groeiend aantal mensen bewust terug op zoek gaat naar meer levenskwaliteit en comfort. Hierbij krijgt vastgoed in eigen land opnieuw de absolute voorkeur. Zeker de markt van de tweede verblijven aan de Belgische kust kon in de zomermaanden zeer sterke verkoopcijfers voorleggen. De grote vraag blijft: zal vastgoed ook dit najaar verder blijven stijgen? De algemene verwachting is dat de vastgoedmarkt na de hete zomer dit najaar opnieuw een stuk zal stabiliseren. Weinigen geloven echter in een daling van de vastgoedprijzen want met de huidige lage rentevoet en de groeiende vraag zal er ook in de nabije maanden ongetwijfeld een opwaartse prijsdruk blijven bestaan.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart