Gezocht én gevonden: financiële oplossingen

Gezocht én gevonden: financiële oplossingen

Corona of niet: iFinco helpt je aan een haalbaar financieel plan voor je (nieuwbouw)woning!

Waar is de tijd dat de term Corona deed denken aan een zomers terras en een verfrissend Mexicaans biertje? Het lijkt ver weg, sinds Covid19 de wereld in zijn greep heeft. Dat we daar met z’n allen ondertussen de buik van vol hebben, staat buiten alle kijf. Dat het virus zorgt voor financiële onrust helaas ook. Maar… dat wil niet zeggen dat je je vastgoeddroom dan maar voor onbepaalde tijd in de koelkast moet stoppen. ‘Met een solide en goed onderbouwd financieel plan ligt die eigen woning nog altijd binnen handbereik’, weet kredietspecialist Mathias Cooreman van iFinco

De man achter onafhankelijk krediet- en verzekeringsmakelaar iFinco gelooft niet in de aanpak van de angst. Nee, Mathias Cooreman gaat liever aan de slag met oplossingen. En… die zijn er wel degelijk voor mensen die in dat eigen stukje vastgoed willen investeren.

‘Niemand weet hoe lang het coronavirus ons leven nog zal beheersen. We kunnen we alleen maar hopen dat het einde van de tunnel in zicht komt’, zegt Mathias. ‘In ieder geval is er geen reden om je helemaal te laten verlammen door deze vreemde periode. Je kan nog steeds gaan voor je woondroom. Zolang je je maar goed laat bijstaan. En laat net dat onze specialiteit én onze passie zijn.’

Persoonlijke keuze

Het feit is dat hypotheekleningen nog steeds aan bodemtarieven worden aangeboden. Er wordt ook verwacht dat dit nog even zo zal blijven. De vastgoedmarkt is sterk in beweging en draait volop. Ook Mathias ziet geen reden om zomaar je vastgoeddroom uit te stellen. ‘Het is simpel: alles staat of valt met een degelijk financieel plan. Zo’n plan moet rekening houden met je mogelijkheden, maar ook kijken naar de ademruimte die jij als comfortabel ervaart zoals bijvoorbeeld bij een tijdelijke werkloosheid. De ene wil wat meer buffer voor onvoorziene omstandigheden dan de ander en dat is oké. Het is een persoonlijke keuze die iedereen voor zichzelf moet maken en die niets te maken heeft met juist of fout.’

Julie en Alex gáán voor hun droom

Sinds begin dit jaar zijn Julie en Alex, twee late twintigers, op zoek naar een nieuwbouwwoning. Onlangs hebben ze hun oog laten vallen op een project dat helemaal beantwoordt aan hun wensen en verwachtingen. Om het financiële plaatje te leggen, zochten ze hulp bij iFinco. Het koppel wil enerzijds investeren in een eigen woning, maar anderzijds niet met het mes op de keel zitten op het einde van de maand. Bovendien willen ze ook nog wat van hun spaargeld aan de kant zetten, om gewapend te zijn tegen onvoorziene omstandigheden. De aankoopsom van de nieuwbouwwoning die ze in het vizier hebben, bedraagt 340.000 euro. Mathias ging voor hen aan het rekenen. Dit is de basis waarvan hij moest vertrekken:

– Aankoopprijs: 340.000 euro

– Kostprijs inclusief registratierechten, btw en aktekosten: 408.000 euro

– Eigen middelen: 78.000 euro

– Middelen die ze aan kant willen houden: 15.000 euro

– Te financieren bedrag 345.000 euro

Omdat ze kiezen voor een nieuwbouwwoning en een deel van de btw wensen te ontlenen ging Mathias op zoek naar een geschikte kredietmaatschappij.

Ze lenen 345.000 EUR euro voor hun project. Samen verdienen Julie en Alex 3.700 EUR euro per maand, waarvan ze liever niet meer dan 1.300 EUR euro aan de afbetaling van hun hypotheek spenderen. Ze zijn beiden wel zeer ambitieus en verwachten over enkele jaren een promotie aldus ook een loonsverhoging.

Mathias stelde hen verschillende scenario’s voor:

1) Een krediet met vaste rente en vaste mensualiteiten: een vast maandbedrag voor de hele duurtijd van het contract: 1.393,44 euro per maand

2) Een krediet met lineaire kapitaalsaflossingen: De eerste aflossing bedraagt 1.255,34 euro per maand. Elke maand stijgt de aflossing zeer gestaag om na 25 jaar een maximale aflossing van 1502 euro te doen. Pas na 11 jaar zal de maandelijkse aflossing hoger zijn dan de formule met vaste mensualiteiten. Deze aflossing is geeft het jong koppel de eerste jaren wat meer ruimte en speelt in op hun toekomstige loonsverhoging.

3) Een einde-termijn-systeem: 1.112,91 EUR per maand. Deze aflossing heeft een lager maandlast dan de 2 bovenstaande opties omdat er voor 30 % van het kredietbedrag geen kapitaal zal worden terugbetaald. Het opzet is dat deze 30 % over 25 jaar in één keer zal worden terugbetaald. Dit deel kan ook steeds vervroegd worden terugbetaald of worden geherfinancierd.

Julie en Alex kozen finaal voor de 2e optie omdat dit type van krediet mee kon groeien met hun afbetalingsmogelijkheden. Bovendien: zelfs als ze na 11 jaar boven de formule van een vaste mensualiteit zouden stijgen, hebben ze nog steeds de keuze om te herfinancieren en te kijken welk type krediet op dat moment het meest geschikt is. “We merken nog al te vaak dat mensen denken dat een krediet voor het leven is. Niks is minder waar: net zoals inkomsten, gezinssituaties en woonbehoeftes evolueren, kan jouw krediet dat ook. Het is en blijft de moeite om op re-gelmatige basis (en zeker nu met de scherpe rentevoeten !!) je financiële situatie te (laten) herbekijken en de overweging te maken of die kan geoptimaliseerd worden. iFinco maakt volledig vrijblijvend de oefening voor mensen die hun voordeel willen laten berekenen !”

Een extra troef van iFinco is dat zij BTW (deels) mee kan laten financieren, iets wat grootbanken niet doen. Hoe dan ook kijken Mathias en zijn collega’s naar álle opties: van klassieke financieringstechnieken tot out-of-the-box op-lossingen. Ze werken op maat van elke unieke klant, die aan het einde van de rit zélf kiest waar hij zich het beste bij voelt.

Binnenkort extra btw-voordeel !

Er is trouwens goed nieuws voor een aantal vastgoedkopers die in aanmerking kunnen komen: de federale regering heeft voor de afbraak en heropbouw van een woning immers een tijdelijke btw-verlaging voorzien van 6%. De regel zal in voege zijn in 2021-2022. Deze verlaging is wel gebonden aan een aantal voorwaarden. Voor natuurlijke personen – met andere woorden particuliere kopers van een woning – geldt dat ze zelf de woning moeten betrekken als enige en eigen woning. Je moet er dus je domicilie vestigen en dat voor ten minste 5 jaar. Er is ook een beperking in grootte: de heropgebouwde woning mag niet groter zijn 200 m².

Neem de proef op de som

Nieuwsgierig geworden? Geïnteresseerd in een (her)berekening of een voorstel op maat? Aarzel niet om contact op te nemen:


iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart