Op zoek naar rendement?

Op zoek naar rendement?

Investeer dan in een appartement en niet in uw spaarboekje

Foto Immo Da Vinci, project Menlo Park – Gent

Volgens recente cijfers van de Nationale Bank van België stond er eind augustus bijna 300 miljard euro geparkeerd op spaarboekjes. Voor alle duidelijkheid dat is 300.000.000.000 euro of dus een 3 met 11 nullen.

Nog nooit stond er zoveel geld op de spaarboekjes en nog nooit bracht dit spaargeld met 0,11 procent interest zo weinig op. Dat de Belg een spaarder is, is geen publiek geheim. Al van jongs af aan krijgen we sparen met de paplepel ingegoten.

Op zichzelf is er uiteraard niets verkeerd om te sparen als een appeltje voor de dorst later. Als u echter als trouwe spaarder op het einde van het jaar geconfronteerd wordt met meer kosten dan rendement moet u misschien het roer toch voor een deel omgooien. Een vastgoedinvestering kan in deze context een rendabeler alternatief zijn.


“ Over een lange periode blijven vastgoedprijzen gestaag stijgen meestal gelijklopend met de inflatie. Dat er af en toe eens één of twee jaar kleine correcties gebeuren is in een curve van 10 of 20 jaar slechts een kleine knik in een overwegend stijgende lijn.”


Het advies van de bankier is niet altijd neutraal

Voor veel mensen is hun bankier een vertrouwenspersoon. Op zichzelf is dit logisch want hij of zij beheert immers uw geld en adviseert u te goeder trouw. Toch moet u ook uw bankier kritisch durven benaderen. Een bank is immers geen vzw, maar een commerciële organisatie met de bedoeling de winst voor zijn aandeel-houders te maximaliseren. Met deze kritische gedachte moet u steeds rekening houden als u advies vraagt aan uw bankier. Een bank rekent op bijna alle spaar- en bankproducten vaste kosten aan waarbij het de eigenlijke risico’s grotendeels bij zijn klant legt. Als het goed gaat hebt u een mooi rendement op het aangeboden product, als het minder goed gaat maakt u misschien wel verlies. Voor de bank zelf verandert er weinig want de vaste kosten zal u toch moeten betalen ongeacht of u dat jaar winst of verlies hebt gemaakt.

Bankiers zijn meestal geen grote fans van een vastgoed-investering

Op regelmatige tijdstippen kondigen banken meestal unaniem en in koor aan dat de vastgoedprijzen zullen zakken en de vastgoedmarkt zal afkoelen. Een paar maanden later echter bewijzen de vastgoedcijfers meestal het tegendeel. In deze coronacrisis werd tijdens de eerste lockdown in april een zware vastgoedcorrectie voorspeld. De zomerperiode is echter een absolute ‘grand cru’ geworden voor het vastgoed met recordcijfers en sterk stijgende prijzen. Uiteraard zal er ooit wel eens een periode komen dat de banken en vastgoedexperts gelijk hebben. Iemand die immers elk kwartaal voorspelt dat er een vastgoedcorrectie zal aankomen zal het vroeg of laat ooit wel eens juist hebben. Afgaande op de feiten van de voorbije 20 jaar hoeft een correctie echter niet zo dramatisch te zijn dan het klinkt. Over een lange periode blijven vastgoedprijzen immers gestaag stijgen meestal gelijklopend met de inflatie. Dat er af en toe eens één of twee jaar kleine correcties gebeuren is in een curve van 10 of 20 jaar slechts een kleine knik in een overwegend stijgende lijn.

Waarom is een bankier soms sceptisch als het over een vastgoedinvestering gaat ?

Simpel, omdat de bankier liever zijn eigen vertrouwde spaarproducten verkoopt. Spaar-producten die onder de vleugels van de bank zitten en waarop de bank zonder al teveel risico zijn jaarlijkse winst op voorhand kan bepa-len. Een vastgoedinvestering, zeker als u zelf met een eigen vastgoed investeringsvoorstel komt aandraven, wordt bij uw bank niet altijd met evenveel enthousiasme en tromgeroffel onthaald. Als u een trouwe klant bent en ver-trouwen geniet bij uw bank zal u ongetwijfeld een gunstige financiering krijgen. Maar niet zonder dat uw bankier u eerst op alle risico’s en gevaren zal wijzen. Uiteraard is het de taak van de bankier om u alert te houden. In het geval uw vastgoedinvestering qua risico te groot is, zal de bank sowieso niet meestappen in uw verhaal en de financiering via een hypothecaire lening weigeren.

Conclusie

Is een vastgoedinvestering zonder risico ?

Nee, een vastgoedinvestering is een veilig beleggingsproduct maar niet 100 procent zonder risico. Bij een vastgoedinvestering is het belangrijk om op voorhand goed uw huiswerk te maken. Investeer daarom bij voorkeur in een nieuwbouwappartement met 2 slaapkamers. Een nieuwbouwappartement biedt u de zekerheid dat u de eerste jaren niet geconfronteerd wordt met onverwachte kosten. Hou er bovendien rekening mee als u vastgoed aankoopt in een stad of middelgrote gemeente u ook kan terugvallen op een potentieel grotere huurmarkt. Tot slot, moet u bij een vastgoedinvestering rekening houden met periodes waarin correcties mogelijk zijn. Weet echter dat vastgoed algemeen als één van de veiligste havens wordt beschouwd waarbij over verloop van een lange termijn de prijzen bijna altijd opwaarts evolueren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart