Meer en meer Belgen op zoek naar exclusief vastgoed aan zee

Meer en meer Belgen op zoek naar exclusief vastgoed aan zee

Omdat reizen voor een groot deel verboden is tijdens deze corona pandemie herontdekken heel wat Belgen opnieuw de unieke troeven van onze kust. Ook al was de horeca enkele weken gesloten en was een gezellig terrasje nog niet aan de orde, mensen genoten van het strand en de zee.

© Foto Vastgoedgroep Degroote – SKY Towers, de nieuwe referentie in exclusief wonen in Oostende

De zee staat voor velen immers synoniem voor genieten en vakantie. Dat na de eerste lockdown een ware stormloop op vastgoed losbarstte hoeft dan ook niet te verwonderen. Opvallend daarbij is dat vooral het duurdere en exclusieve vastgoed bijzonder geliefd is. Knokke en Oostende namen daarbij het voortouw en konden de voorbije zes maanden absolute recordcijfers noteren.

Vastgoed aan zee komt versterkt uit deze coronacrisis

In sommige sectoren zoals de horeca heeft de coronacrisis ongemeen hard toegeslagen. Maar ook de vele bedrijven actief in de evenementen- en toeristische sector hebben zware klappen gekregen. Voor vastgoed lijkt echter de omgekeerde beweging te zijn gebeurd. Waar de vastgoedmarkt tijdens de eerste lockdown in april ook volledig tot stilstand kwam schoot deze vanaf eind mei als een raket uit de startblokken. De achterstand die vastgoed in het binnenland door de eerste lockdown had opgelopen was eind september bijna volledig ingehaald en aan de kust was er zelfs een meer verkoop van 5 procent. Vooral de maanden augustus en september waren absolute recordmaanden voor vastgoed aan zee.

Grote vraag naar instapklaar luxevastgoed

Corona heeft de Belgen wakker geschud. Enerzijds willen we een hoger wooncomfort en anderzijds willen we meer ruimte. Woningen met een tuin of appartementen met een terras zijn bijzonder populair. In dit Home en Trends magazine zoomen we met ‘Vastgoedtrends voor 2021’ dieper in op deze nieuwe algemene tendens. Aan zee echter is er nog een bijkomende katalysator want ook vermogende Belgen hebben opnieuw de kust herontdekt. Dat hun tweede verblijf of permanente woonst aan zee geld mag kosten is geen probleem. Het zal u dan ook niet verwonderen dat vooral de meest prestigieuze appartementen met zeezicht de voorbije maanden als eerste verkocht werden. Vooral voor instapklare nieuwbouwappartementen in het hoogste prijssegment lijkt er een ware stormloop te zijn losgebarsten. Vermogende Belgen zijn bereid heel wat centen op tafel te leggen voor een goed gelegen luxe nieuwbouwappartement dat snel beschikbaar is. In veel gevallen is de klant bereid de aankoop binnen enkele dagen af te ronden op voorwaarde dat hij snel over het appartement kan beschikken. Meer en meer bouwpromotoren spelen hier handig op in en kiezen bewust om hun exclusieve appartementen dan ook volledig instapklaar en ingericht te verkopen. De klant hoeft dan enkel nog de sleutel van de deur om te draaien en zijn kleren in de dressing te hangen om vervolgens met zijn ‘Espresso Macchiato’ in de hand op de designsofa te genieten van het zeezicht.


“ Naast Oostende en Knokke, spelen ook de andere kustgemeenten hun unieke troeven uit met een uitgesproken focus op rust, natuur en authenticiteit ”


© Foto Triple Living Duinenzee De Panne

Heel de kust is populair, maar Knokke en Oostende spannen de kroon

Overal aan de kust is er veel vraag naar nieuwbouwappartementen. Bijna alle kustgemeenten hebben immers de voorbije jaren hun infrastructuur, pleinen en dijken volledig vernieuwd. Hierdoor is er in heel wat kustgemeenten meer plek voor recreatie en ontspanning. Ook de zeedijk zelf werd op heel wat plaatsen volledig vernieuwd met autovrije zones en meer plaats voor de wandelaar en fietser. Op verschillende plaatsen wordt de zeedijk ook opnieuw verweven met het strand en de duinen. Als we de cijfers er bijhalen zijn het Oostende en vooral Knokke die de kroon spannen. Zeker in Knokke is na de eerste lockdown de luxe vastgoedmarkt de voorbije zomer volledig uit zijn voegen gebarsten. In juli en augustus werden er vele tientallen transacties genoteerd waarbij de ene miljoenendeal na de andere werd afgesloten. Oostende profiteert vooral van zijn vernieuwingsgolf met enkele grote ambitieuze stadsprojecten. De stad wil zichzelf weer Koningin der Badsteden kronen en spaart hiervoor kosten noch moeite. Naast de stationsomgeving die volledig vernieuwd werd verrijzen momenteel enkele nieuwe prestigieuze woontorens. Maar ook ter hoogte van de Oosteroever, in de historische haven van Oostende verrijst het ene luxe project naast het andere. Ook in het stadscentrum zelf zijn er op heel wat plaatsen nieuwe exclusieve projecten ontwikkeld of in voorbereiding. Oostende blijft heel divers en eigenwijs, maar met al deze nieuwe projecten krijgt de stad wel meer en meer een uitgesproken internationale signatuur. Ook de andere kustgemeenten aan de West- en de Oostkust spelen hun unieke troeven uit met elk hun kenmerkend karakter en een focus op rust, natuur en authenticiteit.

© Foto Versluys Groep – One Baelskaai, Oosteroever Oostende

Geen algemene prijsexplosie

Ondanks de grote vraag leren de cijfers ons dat er algemeen geen buitensporige prijsstijging is aan de kust. Van januari tot september stegen de prijzen aan zee gemiddeld met 3,7 procent wat in lijn ligt met de algemene trend in de rest van Vlaanderen. Deze op het eerste gezicht vrij gelijklopende trend met het binnenland moet wel een deel genuanceerd worden. Aan de Belgische kust bevinden zich immers heel wat oudere woningen en appartementen. Vele van deze oudere panden hebben hoge onderhoudskosten waardoor hun verkoopprijzen in het algemeen een dalende lijn vertonen. Die soms lagere verkoopprijzen van deze in hoofdzaak oudere panden kunnen dus onrechtstreeks de algemene vastgoedprijzen aan zee een stukje naar beneden drukken. Badsteden zoals Knokke en Oostende die qua verhouding een groter aandeel nieuwbouwpanden in het luxesegment hebben kennen wel een forse prijsstijging.

CONCLUSIE

Vermogende Belgen kiezen bewust voor onze kust

In de vorige Home en Trends magazines kon u het al enkele keren lezen, vastgoed aan de kust zit in de lift. Waar de kust de voorbije 20 jaar qua vastgoedmarkt heel gediversifieerd was qua aanbod zien we de laatste jaren meer en meer een uitgesproken vraag ontstaan naar nieuwbouwappartementen. Een ontwikkeling die vooral ten koste gaat van de oude soms vervallen panden. Sinds deze zomer, kort na de eerste lockdown hebben ook de kapitaalkrachtige Belgen de kust herontdekt. Een doelgroep die vooral op zoek is naar exclusief luxevastgoed dat bij voorkeur onmiddellijk beschikbaar en dus instapklaar is. De reden hiervoor is tweedelig. Enerzijds brengen spaarcenten niets meer op, dus kiest de vermogende Belg voor vastgoed als een veilige beleggingshaven. Anderzijds plooit ook de vermogende Belg terug op de zekerheid en vele voordelen van lokaal vastgoed aan zee. De onmiddellijke nabijheid van vrienden en familie, de korte afstanden en het hoge levenscomfort aan onze kust zijn hierin doorslaggevende factoren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart