Koop ik beter een woning om af te breken of een bouwgrond?

Koop ik beter een woning om af te breken of een bouwgrond?

Ik las over het nieuwe verlaagde btw-tarief voor de afbraak en heropbouw van woningen. Koop ik dus beter een woning om af te breken dan een bouwgrond?

Eerst dit: voor woningen bestaat geen supermarkt. U hebt in een bepaalde streek of gemeente niet altijd de keuze. De keuze tussen een mooi stuk bouwgrond of een oud huis of bedrijfsgebouw dat te koop staat, en waar u een nieuw huis op kunt zetten. Maar als u wél de keuze hebt en u twijfelt, dan is het duidelijk voordeliger om gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van woningen. Dat blijkt uit het volgende (fictieve) rekenvoorbeeld.

• We gaan uit van een gelijkaardige aankoopprijs, omdat een af te breken woning meestal niets meer waard is.

• Bovendien moet u er extra afbraakkosten voor neertellen, die weliswaar belast worden tegen amper 6%. Maar ook al bedragen de extra afbraakkosten 7.950 euro, dat bedrag compenseert u ruimschoots dankzij het verminderd btw-tarief.

• Voor een gemiddelde woning van € 300.000 bespaart u liefst € 45.000 aan btw door het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%!

• Rekening houdend met de extra afbraakkosten levert u dat een totale besparing van 37.050 euro op. De regeling geldt tot en met 31 december 2022 en is geldig in heel België.

Berekend: af te breken woning interessanter dan nieuwbouwgrond

Verlaagd btw-tarief: vergeet de belangrijkste voorwaarden niet Als bouwheer moet u een verklaring indienen waarin u verklaart dat:

• u de heropgebouwde woning als uw enige en hoofdzakelijk als eigen woning gebruikt, dus als privéwoning • u er zonder uitstel uw domicilie zal vestigen

• de totale bewoonbare oppervlakte van de heropgebouwde oppervlakte niet groter is dan 200m² • als bouwheer moet u de heropgebouwde woning minimaal voor een periode van vijf jaar bewonen als enige en eigen woning

Multum-expert Danny De Winter


Nog meer info nodig? De specialisten van Multum Accountants geven u de juiste raad bij elke beslissing die u neemt over uw privéof bedrijfsvermogen. Contacteer ons via info@multum.be of telefonisch via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart