Ontdek de Leiestreek, stijlvol wonen langs de oevers van ‘de Gouden rivier’

Ontdek de Leiestreek, stijlvol wonen langs de oevers van ‘de Gouden rivier’

De Leie is een rivier van meer dan 200 kilometer lang die al eeuwen een landschap domineert gaande van de bron in Noord-Frankrijk tot aan de samenvloeiing met de Schelde in Gent. In België is de Leiestreek die loopt van Kortrijk tot Gent uitgegroeid tot één van de meest populaire regio’s in Vlaanderen. In de vorige eeuw speelde de rivier een belangrijke rol in de vlasindustrie waardoor ze de bijnaam ‘de Gouden rivier’ meekreeg. Die bijnaam doet de Leie ook anno 2021 opnieuw alle eer aan. In heel wat steden en gemeenten zoals Kortrijk, Sint-Martens-Latem, Deinze, Drongen en Gent speelt de Leie immers een cruciale rol in de ontwikkeling van enkele nieuwe trendy stads- of woonwijken. Ook de sportieveling kan langs de oevers van de Leie genieten van nieuw aangelegde parken en prachtige wandel- en fietspromenades die de verschillende dorpen en steden met elkaar verbinden.

We nemen u mee op een tocht van Kortrijk naar Gent zodat u kan ontdekken waar[1]om de Leiestreek één van de meest geliefkoosde gebieden is in Vlaanderen om te wonen en te genieten van het leven.

Eén van de meest welvarende steden in Vlaanderen

Kortrijk is met zijn meer dan 77.000 inwoners de belangrijkste centrumstad in het zuiden van West-Vlaanderen. De stad draagt de titel “Guldensporenstad” door de historische Guldenspo[1]renslag die in 1302 plaatsvond waarbij een leger van Vlaamse boeren het goed bewapende Frans ruiterleger versloeg. Kortrijk heeft een zeer rijke geschiedenis waarbij het reeds in de middeleeuwen onder impuls van een bloeiende vlas- en lakennijverheid uitgroeide tot één van de welvarendste steden van Vlaanderen. Ook vandaag is de streek nog steeds bekend voor zijn befaamde textielindustrie. Daarnaast is Kortrijk ook de belangrijkste West-Vlaamse studenten[1]stad op het vlak van hoger onderwijs. De regio telt verschillende hogescholen en een universi[1]teitscampus van de KU Leuven. Door dit goed uitgebouwd onderwijsnetwerk zijn er opvallend veel hoogtechnologische bedrijven gevestigd waaronder het spraakmakende Barco met zijn gloednieuwe ‘One Campus’ hoofdzetel. Ook internationaal staat Kortrijk op de kaart met het bekende beurzencomplex ‘Kortrijk Xpo’ waar elk jaar tal van gerenommeerde interieurbeurzen worden georganiseerd.

Een historische stad met een rijk cultureel verleden

Ondanks de aanzienlijke verwoestingen tijdens de wereldoorlogen is het historisch centrum opvallend goed bewaard gebleven. Hierdoor telt Kortrijk heel wat beschermde monumenten en gebouwen waarbij het belfort en het begijnhof zelfs de titel van Unesco Werelderfgoed dragen. De stad telt ook diverse musea zoals het nieuwe museum ‘Kortrijk 1302’ het Broelmuseum, het Vlasmuseum, het Bakkerijmuseum en het Begijnhofmuseum. Kortrijk is dus zonder twijfel een historische stad met een rijk cultureel erfgoed. Naast het historische erfgoed zijn er het voorbije decennia ook heel wat beeldbepalende gebouwen verrezen met een moderne hedendaagse architectuur.

Een grotendeels autovrije binnenstad

Kortrijk was in 1962 de eerste stad in België die met de Korte Steenstraat een autovrije winkelstraat aanlegde. Vandaag is ondertussen een deel van de historische binnenstad volledig omgevormd tot een verkeersvrij of autoluw voetgangersgebied. Om het grotendeels verkeersvrije centrum vlotter en beter toegankelijk te maken is er een parkeergeleidingssysteem met digitale infoborden voorzien langs de belangrijkste invalswegen die onder meer het stadsverkeer naar ondergrondse parkeergarages begeleiden. In het centrum gelden strikte snelheidsbeperkingen en zijn de meeste straten voorzien van eenrichtingsverkeer. Op de randparkings kan men gebruik maken van directe en snelle pendelverbindingen naar de binnenstad. Het treinstation ligt in het centrum en biedt courante verbindingen aan met de belangrijkste Belgische steden en de Franse metropool Rijsel. Het station is na dat van Brugge het belangrijkste treinstation in West-Vlaanderen.

Het ultieme shoppingparadijs

Kortrijk heeft samen met Brugge een uitgesproken commerciële voetafdruk. In het centrum bevindt zich een uitgestrekt winkel- en wandelgebied dat bestaat uit een aaneenschakeling van diverse straten en pleinen. De belangrijkste winkelgebieden worden gevormd door twee aaneengesloten ‘winkellussen’. Een eerste lus verbindt de historische Grote Mark via de Korte Steenstraat met de Lange Steen[1]straat om vervolgens via de Doorniksestraat en het Schouwburgplein terug op de Grote Markt uit te komen. De tweede winkellus loopt via de Lange Steenstraat, de Steenpoort, de Sint-Jansstraat, de Kleine Sint-Jansstraat, de Wijngaardstraat en de Lekkerbeetstraat. Langs[1]heen deze winkeltrajecten bevinden zich ook tal van aangename stadspleinen. Midden in het centrum kan u het overdekte moderne shoppingcentrum ‘K in Kortrijk’ terugvinden. Dit meer dan 34.000 m² groot woon- en winkelparadijs is met zijn 80 winkels het grootste binnenstedelijke winkelcentrum in de provincie West-Vlaanderen. Buiten de binnenstad vormen het indoor winkelcentrum ‘Ring Shopping Kortrijk Noord’ met een oppervlakte van 35.000 m² en de steenweg langsheen de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, de Gentse- en Brugsesteenweg en het Handelscentrum Pottelberg de belangrijkste winkelzones met vaak grotere bekende baanwinkels.

Buda-eiland, hotspot voor kunst en cultuur

Tussen de twee armen van de Leie vindt u het ‘Buda-eiland’. Buda is een eeuwenoude wijk die behoort tot de historische binnenstad van Kortrijk. Het voorbije decennia werd het eiland voor een deel omgevormd tot een plaats voor kunst en cultuur met als pronkstuk de Budatoren waar artiesten van diverse pluimage kunnen optreden. In de Budascoop kan u terecht voor de betere film uit het niet-commerciële circuit. BuBox is een locatie voor jong opkomend talent met ruimte voor experiment, creatie en presentatie. Buda Beach is een plek voor jong en oud om te relaxen terwijl men kan genieten van unieke stadsuitzichten. In de zomer wordt dit park omgetoverd tot een strand met grasveld. De Budafabriek is een unieke locatie waar ontwerpers, ondernemers, artiesten, studenten en burgers de krachten kunnen bundelen. Dit oude gerenoveerde gebouw met een oppervlakte van 3.000 m² biedt plaats voor tentoonstellingen, workshops en diverse creatieve studio’s.

Exclusief woonproject in Kortrijk te koop bij Immogra

Kortrijk zet zichzelf op de kaart als een trendy en moderne stad

Door de talrijke stadsvernieuwingsprojecten geniet Kortrijk een grote aantrekkingskracht bij zowel jong als oud. Door de Leiewerken werd de voorbije jaren de Leie verbreed en werden verschillende nieuwe iconische bruggen gebouwd die Kortrijk als een moderne stad de 21ste eeuw inloodsen. Deze werken lagen aan de oorsprong van een nieuwe stadsdynamiek waarbij de oevers van de Leie omgetoverd zijn tot prachtige openbare plaatsen met veel ruim[1]te voor recreatie en ontspanning. Een bekend voorbeeld hiervan is de omgeving rond de historische Broeltorens waar oud en nieuw Kortrijk samen komen op één locatie. Sinds 2018 kan u er genieten van een terras aan de verlaagde oevers, een locatie die ondertussen is uitgegroeid tot een populaire hotspot. Het hoeft niet te verwonderen dat in dit kielzog van stadsvernieuwing op en rond deze vernieuwde oevers heel wat moderne residentiële projecten werden ontwikkeld of in ontwikkeling zijn. Naast de Leiewerken heeft de stad ook geïnvesteerd in de heraanleg van de openbare ruimte zowel in de binnenstad als in diverse stadswijken. Deze heraanleg van straten en pleinen waren voor heel wat wijken een belangrijke drijfveer waarbij vanuit de privémarkt ook vervallen historische panden in snel tempo werden gerenoveerd. Tegelijkertijd nam door de hoge levenskwaliteit ook de vraag naar nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen spectaculair toe. Verschillende bouwpromotoren zijn vandaag de dag dan ook bijzonder actief in de regio. In deze Home en Trends editie kan u alvast enkele toonaangevende nieuwbouwprojecten bewonderen in en rond Kortrijk.

Deinze is centraal gelegen tussen Kortrijk en Gent

De stad Deinze in de provincie Oost-Vlaanderen ligt centraal tussen Kortrijk en Gent. Deinze telt ruim 43.000 inwoners en door de fusie met Nevele is ze qua oppervlakte na Gent de grootste stad van Oost-Vlaanderen. De stad is gelegen langs de Leie en heeft in de categorie van middelgrote steden reeds meermaals de titel ‘fietsstad van het jaar’ weggekaapt. Deinze heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan waarbij het zichzelf transformeerde van een kleurloze doorsnee Vlaamse gemeente naar een jonge dynamische moderne stad. On[1]der de slogan ‘Deinze 2020’ werd de stadskern opgeknapt waarbij ook de Grote Markt volledig werd heraangelegd. De nabijheid van enkele belangrijke snelwegen, verschillende treinstations en een paar grotere industriezones maakt van de streek een ideale plek om te wonen, werken en leven.

Genieten in natuur- en recreatiedomein De Brielmeersen

Vlakbij het stadscentrum van Deinze tussen de Leie en het Schipdonkkanaal ligt het 35 hectare groot natuur- en recreatiedomein De Brielmeersen. Sinds 2015 wordt het park beheerd door de provincie Oost-Vlaanderen. In dit uitgestrekte natuurdomein vindt u een prachtig park, tal van wandelpaden, een grote speeltuin, een dierenpark, een educatief centrum en verschillende sport- en recreatiemogelijkheden. De Brielmeersen wordt bezocht door jong en oud, maar is vooral populair bij gezinnen met jonge kinderen. Op het domein kan u ook de nieuwe accommodatie en het sportstadion terugvinden van eerste klasse B voetbalclub KMSK Deinze.

In Deinze vindt u een ruim aanbod aan betaalbaar en kwalitatief vastgoed

Sinds 2015 kende ook in Deinze de vastgoed[1]prijzen een sterke stijging. De directe nabijheid van de grootstad Gent en recente investeringen om de stad aantrekkelijk te maken hebben hun effect niet gemist. Bovendien swingen in het naburige Gent de vastgoedprijzen langzaam maar zeker de pan uit waarbij Deinze voor veel mensen een volwaardige alternatief is met een uitgebreid aanbod betaalbaar en kwalitatief vastgoed. De toenemende vraag doet uiteraard ook de vastgoedprijzen in Deinze stijgen maar minder uitgesproken dan in Gent. Deinze heeft alle voorzieningen en voordelen van een grootstad maar wel met het karakter van een rustige en groene provinciestad. Qua inwonersaantallen kende de regio de voorbije jaren een sterke groei waardoor heel wat projectontwikkelaars Deinze hebben herontdekt als volwaardig alternatief voor Gent. Om de sterke vraag vanuit de markt te volgen werden heel wat nieuwbouwprojecten ontwikkeld vooral in het centrum en met uitzicht op de prachtige Leie. In dit Home en Trends magazine kan u een ruim aanbod terugvinden van toonaangevende makelaars en ontwikkelaars die actief zijn in de streek.

Drongen, een dorp om van te houden

Drongen is een deelgemeente van de provinciehoofdstad Gent. Gelegen aan de Leie en ten westen van Gent centrum is het qua oppervlakte de grootste deelgemeente van Gent. De geschiedenis van Drongen gaat terug tot de 7de eeuw waarbij het dorp zich ontwikkelde rond het historische complex van de ‘Oude Abdij’ naast de Oude Leie. Drongen is een dorp om van te houden want ondanks de directe nabijheid van de bruisende metropool Gent heeft dit Leiedorp nog steeds haar uitgesproken typische landelijke karakter weten te bewaren.

Een oase van groen omgeven door water en natuur

Liefhebbers van watertoerisme zullen zich in Drongen zeker thuis voelen. Het grillig verloop van de Leie maakt dat het de uitgelezen plek is voor pleziervaart met achter elke rivierbocht een nieuw decor en prachtig uitzicht op het uitgestrekte natuurlandschap. Op verschillende plaatsen liggen aanlegsteigers waar men halt kan houden om de prachtige oevers van de Leie te verkennen. Verschillende jachtclubs bieden faciliteiten voor wie langere tijd wil aanmeren. Naast de pleziervaart kunnen ook dagjesmensen genieten van een tocht op het water waar[1]bij verschillende rondvaarten worden aangeboden. Ondanks de toenemende verstedelijking in en rond Gent kunnen wandelaars en fietsers in Drongen nog steeds genieten van veel open ruimte. De gemeente die voor een groot deel bestaat uit weide- en boslandschappen wordt doorkruist door vele dreven en veldwegels waarbij sommigen nog steeds hun authentiek karakter van kasteeldreef of veldwegel konden bewaren. Met tientallen hectare natuurgebied, tien kilometer Leieoevers en ruim dertig kilometer trage wegen is Drongen zonder enige twijfel een paradijs voor wandelaars en fietsers. De Keuzemeersen is een natuurgebied aan de linkeroever van de Leie dat deel uitmaakt van het natuurpark Levende Leie. Dit natuurreservaat bestaat uit de Noordelijke en de Zuidelijke Keuzemeersen die gesplitst worden door de E40. Historisch gezien waren de Keuzemeersen een afzettingsgebied van de oude Leie. Hierdoor is het typische meersenlandschap bewaard gebleven met kleine weilandpercelen en een fijnmazig netwerk van slootjes met bijhorende fauna en flora.

Moderne instapklare nieuwbouwvilla in Drongen te koop bij Infinimo

Wonen in een landelijke gemeente vlakbij Gent

De beschikbaarheid van voldoende open ruimte in Drongen maakt dat de vraag naar woningen hoog is. Het gemiddeld woonoppervlakte in Drongen ligt dan ook een pak hoger dan de rest van Gent. Door deze grotere woonoppervlaktes behoort Drongen al jaar en dag tot de meest welstellende deelgemeente van Gent. Niettegenstaande de directe nabijheid van de stad zien de meeste inwoners van Drongen hun gemeente als een groot dorp los van de bekende Arteveldestad. Een toenemend aantal mensen wordt gecharmeerd door Drongen als een strategisch goed gelegen en vlot bereikbare groene oase in de Leievallei rond Gent.

Sint-Martens-Latem staat synoniem voor een hoogstaande levenskwaliteit

Sint-Martens-Latem of in de volkstaal ‘Latem’ is een bekende gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. Qua inwonersaantallen behoort het met zijn ruim 8.000 inwoners eerder tot de kleinere gemeenten. Maar in de algemene welvaartsindex voert Latem al vele jaren steevast de lijst aan van rijkste gemeente in België. Latem is bij het grote publiek dan ook vooral bekend voor zijn hoogstaande levenskwaliteit en tot de verbeelding sprekende villa’s. Dat Sint-Martens-Latem gelegen langs de oevers van de Leie ook wel een ‘kunstenaarsgemeente’ genoemd wordt is minder geweten. De reden dat heel wat kunstenaars verliefd zijn geworden op deze streek is te verklaren in de aanwezigheid van de prachtige meanders van de Leie en de bijhorende schilderachtige oeverlandschappen. Als u in Latem en de deelgemeente Deurle wandelt of fiets lijkt het alsof heel wat landschapsdecors weggeplukt zijn van een prentkaart. Dat reeds in het begin van de twintigste eeuw de gemeente een echte kunstenaarskolonie huisveste is dan ook geen verrassing. Latemse kunstenaars brachten tal van prachtige meesterwerken voort waarbij veelal de landschappen in Latem en Deurle de voornaamste inspiratiebron waren. Ook vandaag blijft kunst een belangrijk thema in de gemeente met de aanwezigheid van vele musea, kunstenaarswoningen en unieke galerijen.

Casco driegevelwoning in Deurle te koop bij Landbergh

Ontdek één van de meest gerenommeerde golfclubs in België

Sint-Martens-Latem bestaat eigenlijk uit twee volwaardige deelgemeenten, enerzijds is er Sint-Martens-Latem zelf en anderzijds is er Deurle. Ongeacht dat deze twee zusterdorpen al meer dan honderd jaar een natuurlijke band met elkaar delen zijn ze vooral de laatste jaren door de aangroei van enkele nieuwe residentiële woonwijken ook bijna letterlijk in elkaar gevlochten. Door de lage residentiële bevolkingsdichtheid blijven de landschappen wel nog steeds open en uitgestrekt. Op de grens tussen Sint-Martens-Latem en Deurle ligt de befaamde ‘Royal Latem Golf Club’ die opgericht is in 1909 en hiermee één van de oudste golfclubs in België is. De 18 holes parkbaan is omringd door een groen bosrijk gebied waarbij de oude bomen en prestigieuze landhuizen het gevoel geven van een prachtig Engelse tuin. Ongeacht de baan zelf vrij kort is beschouwen heel wat bezoekers deze golfbaan als vrij technisch met een mooie verscheidenheid aan holes.

De Royal Latem Golf Club is een internationaal gerenommeerde club en verwelkomt jaarlijks bezoekers uit heel Europa. Na het golven kan men rustig nagenieten op het terras van het nostalgische clubhuis dat gebouwd is in een typisch Engelse cottagestijl.

exclusieve project 'Leiekouter’

Gent is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen en telt ruim 260.000 inwoners waarmee het na Antwerpen de op één na grootste stad van België is.

De stad heeft zich de voorbije eeuwen gevormd in een gebied rond de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. Gent wordt ook wel de ‘Fiere Stede’ of ‘de Arteveldestad’ genoemd. Mede door een succesvolle stadsvernieuwing behoort Gent met stip tot één van de snelst groeiende steden in Vlaanderen. Door de populariteit van de stad en de grote vraag naar woningen en appartementen zijn de vastgoed[1]prijzen sterk gestegen. Statistisch scoort Gent ook beter dan Brussel en Antwerpen met een hoger beschikbaar gemiddeld inkomen. Ongeveer 65 procent van de panden worden verhuurd waardoor Gent bijzonder interessant is voor vastgoedbeleggers. Door de ingrijpende stadsvernieuwingen in verschillende wijken zijn er heel wat bouwpromotoren bijzonder actief in de Arteveldestad. In dit magazine vindt u alvast een ruim aanbod terug van nieuwbouw[1]projecten in de Gentse regio. U zal merken dat deze projecten aangeboden worden in diverse prijsklassen en dit voor zowel eigen bewoning als investeringsvastgoed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart