Het Meetjesland, betaalbaar wonen en zalig genieten in een prachtig kreken- en poldergebied.

Het Meetjesland, betaalbaar wonen en zalig genieten in een prachtig kreken- en poldergebied.

In het wondermooie Meetjesland gelegen in het noordwesten van Oost-Vlaanderen lijkt het alsof het water het landschap heeft geboetseerd. In deze landelijke regio tussen de cultuursteden Gent en Brugge kan men te midden van de grenzeloze natuur tot rust komen.

In het Meetjesland stromen rivieren en kanalen naar de zee omringd door een uitgestrekt fietsen wandelnetwerk van meer dan 790 kilometer lang. Sinds 1998 is het Meetjesland erkend als Regionaal Landschap waardoor het in Vlaanderen ook een sterke toeristische aantrekkingskracht heeft. Kilometers lange poëzie langsheen een uitgestrekt krekengebied dat als een moeras eeuwenlang de speelbal was van de natuurelementen. Hier overstroomden vroeger de rivieren het landschap op het tempo van de getijden waardoor ze permanent hun ziel in dit uitzonderlijke gebied kerfde. Het Meetjesland omvat naast enkele verstedelijkte kernen met onder meer Eeklo, Maldegem, Kaprijke-Lembeke, Lievegem en Evergem ook vele tientallen pittoreske dorpjes waar u nog steeds betaalbaar kan wonen in de nabijheid van de natuur. In dit Home en Trends magazine vindt u enkele gerenommeerde makelaars terug met een uitgebreid vastgoedaanbod in deze streek. Ontdek samen met ons het Meetjesland. We nemen u alvast mee op een bijzondere tocht doorheen dit unieke polderlandschap.

Wonen in Eeklo, de onbetwiste hoofdstad van het Meetjesland

We beginnen onze tocht in de centrumstad Eeklo die met zijn ruim 21.000 inwoners in tegenstelling tot de rest van het Meetjesland behoorlijk verstedelijkt is. Via het treinstation van Eeklo kan u snel en eenvoudig naar Gent sporen waar u vervolgens verbindingen hebt met de belangrijkste Belgische steden. Eeklo wordt doorkruist door de gewestweg N9 die onder meer Brugge en Gent verbindt. Ten noorden van de stad loopt de bekende expresweg N49 van Knokke naar Antwerpen. Het is ook ten noorden dat de stad langzaam overgaat in een uitgestrekt poldergebied met waterlopen. Ten westen van Eeklo loopt het Schipdonkkanaal. Tot eind van de 20ste eeuw dankte Eeklo haar welvaart aan een bloeiende textiel- en meubelnijverheid. Het leverde de stad zelfs de bijnaam ‘Le Petit Verviers’ op naar het voorbeeld van de bekende Waalse textielstad Verviers. Anno 2021 is Eeklo uitgegroeid tot een belangrijke economische pool met een stijgende populariteit als woonlocatie. Eeklo is een bloeiende stad met een levendig centrum. Door de toegenomen vraag zitten ook de vastgoedprijzen al enkele jaren in stijgende lijn. Toch blijft Eeklo vergeleken met het naburige Gent nog relatief goedkoop om te wonen.

Bij het binnenrijden van Eeklo valt meteen de neogotische stadskern op

De toren van de historische Sint-Vincentiuskerk is met zijn 99 meter één van de hoogste kerken in Vlaanderen. In 1999 riep Unesco alle Vlaamse belforten uit tot cultureel werelderfgoed waaronder ook het Eeklose belfort. Belforten zijn typisch voor de middeleeuwse macht van onze Vlaamse steden, maar het belfort van Eeklo werd pas in 1932 gebouwd. Het typerende stadhuis in Vlaamse renaissancestijl dateert uit de 17de eeuw. Vlakbij het stadhuis staat de neogotische Paterskerk waar regelmatig evenementen en tentoonstellingen georganiseerd worden. Op de splitsing van de Koning Albertstraat en de Molenstraat in het centrum kan men ook het grote bronzen beeld van Karel Lodewijk Ledeganck bewonderen. In Balgerhoeke, een woonkern net buiten de stad, kan u het sluizencomplex op het Schipdonkkanaal bezichtigen. Hier verwijst een oude tank ook naar de hevige gevechten van de Canadezen met de Duitsers op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Balgerhoeke is ook de plek waar elke dag vele honderden fietsers passeren op weg van Gent naar Knokke-Heist op de fietssnelweg langsheen het kanaal. Af en toe kan u hier op zomerse weekends ook regelmatig een oude stoomtrein zien passeren op de historische spoorwegbrug.

© Halfopen nieuwbouwwoning te koop in Oosteeklo bij vastgoed De Vos

Eeklo is een winkelstad met een warm en volks karakter

Eeklo is een invloedrijke winkelstad met heel wat handelszaken. In het centrum, gelegen op de terreinen van de oude Krügerbrouwerij, vindt u het Krugershoppingcentrum. In dit winkelcentrum zijn vooral de grotere ketens aanwezig. Ook de horeca is goed vertegenwoordigd met tal van stijlvolle restaurants, aangename bistro’s en leuke cafés waar u kan genieten van een overheerlijke pasta, een frisse pint of een lekker kopje koffie op het terras. Eeklo is ook een volkse stad met al eeuwenlang klokvast op donderdagvoormiddag zijn donderdagmarkt. Deze grote markt is bijzonder populair in de streek. Bij goed weer kan u hier over de koppen lopen langsheen een traject van bijna twee kilometer aan marktkraampjes. Ter hoogte van ’t Kaaiken kan u zondag terecht voor een gezellige rommelmarkt op het volkse Gebroeders Van de Woestijneplein. Naast de traditie van de volksmarkten is Eeklo ook de stad van grote wielerhelden zoals Roger De Vlaeminck, Erik De Vlaeminck, Noël Foré en Albert Ramon.

Een stad die bruist van energie

Jaarlijks worden er in en rond Eeklo talloze festivals georganiseerd. Daarnaast heeft Eeklo ook zijn vaste stek veroverd in de veldritkalender waarbij de stad sinds 1996 elk voorjaar het strijdtoneel vormt voor alle toppers binnen het veldrijden. Het cyclocross parcours strekt zich uit over de terreinen van het sportcomplex en het Heldenpark. Telkens is spektakel verzekerd, want de renners krijgen een uitdagend parcours voorgeschoteld met schuine kanten, een zandbak, balkjes en enkele pittige heuvels. Tijdens het eerste weekend van oktober vindt u de grootste rommelmarkt van Vlaanderen in Eeklo. Tijdens deze Kaaifeesten verkopen op zonnige dagen duizend standhouders hun oude spullen aan meer dan 50.000 bezoekers.

Eeklo is verweven met verschillende groene natuurgebieden

Provinciaal Domein ‘Het Leen’ in het zuiden is het groen visitekaartje van de stad waarbij dit voormalige militaire domein door de provincie Oost-Vlaanderen omgetoverd werd tot een echt wandelparadijs. Met een speelbos, speeltuin en enkele natuurlijke visvijvers vormt deze omgeving het ideale decor voor de perfecte uitstap met het ganse gezin. Ten Oosten van de stad liggen de ‘Lembeekse Bossen’. In het noorden ligt het unieke krekengebied van Sint-Laureins en in het westen ligt het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen, het Drongengoed. Het oude industriële hart van de stad is met het Schipdonkkanaal verbonden via de Eeklose Vaart. De kop van de Vaart is een groene long voor de stad waar u ook de Eeklose jachthaven kan terugvinden. Nog twee opvallende groene plekjes in Eeklo zijn het ‘Heldenpark’ en het Provinciaal Streekbezoekerscentrum ‘De Huysmanhoeve’. Het Heldenpark is een authentiek kasteelpark waar u even kan uitblazen, onthaasten en tot rust komen. Een deel van Het Streekbezoekerscentrum ‘De Huysmanhoeve’ met zijn eeuwenoude hoeve wordt momenteel nog gerenoveerd. Na de renovatie zal ‘De Huysmanhoeve’ opnieuw een toeristisch ankerpunt worden ter promotie van het Meetjesland.

Maldegem is een streek zo rustig, mooi en charmant dat u er niet meer wilt vertrekken

Als tweede gemeente op onze tocht door het Meetjesland stoppen we in Maldegem gelegen tussen Eeklo en Brugge. Maldegem met deelgemeenten Adegem en Middelburg telt 24.000 inwoners. Maldegem heeft als bijnaam ‘Die Loyale’ of ‘Het Getrouwe’, een naam die het in de middeleeuwen kreeg van ‘Filips III van Maldegem’. Door Maldegem stroomt de idyllische beekrivier ‘de Ede’ die uitmondt in het Schipdonkkanaal. Ten noorden van de gemeente loopt zowel het Schipdonkkanaal als het Leopoldkanaal. In de regio zijn er enkele grote boscomplexen, zoals het Paddepoelebos in het noordwesten, en het Kallekesbos in het zuidwesten. Maldegem is een aantrekkelijke residentiële gemeente met nog veel groen en open landschappen. De gemeente is ideaal gelegen om per fiets het West-Vlaamse kustgebied, Zeeuws-Vlaanderen of het hinterland te verkennen.

Meereizen op een authentieke stoomtrein tussen Maldegem en Eeklo

Het maakt ondertussen al deel uit van een ver verleden, maar af en toe in oude films ziet u nog eens een authentieke stoomtrein doorheen een landschap denderen. Een stoomtrein ingericht met fluwelen zitbanken, donkerrode gordijntjes, sierlijke lampjes en stijlvolle coupés. Bent u ook een fan van deze magnifieke oude stoomtreinen dan moet u zeker het Stoomtreincentrum in Maldegem bezoeken. Meer dan 100 vrijwilligers allen gepassioneerd door de charme van echte stoomtreinen hebben een werkend exemplaar in oorspronkelijke staat gerestaureerd. Meer nog, af en toe rijdt die gerestaureerde stoomtrein nog op een traject tussen Maldegem en Eeklo. Naast een effectieve rit met een stoomtrein neemt het Stoomtreincentrum u ook mee op reis doorheen een fascinerende wereld van techniek en innovatie. U leert alles over de werking van stoomtreinen en kan er verschillende historische modellen bewonderen.

Genieten in weidse natuurlandschappen langsheen iconische kanalen

Het wondermooie Maldegem ligt in een streek waar het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, met als spottende bijnamen de ‘blinker’ en de ‘stinker’, gestaag door het landschap snijden. Beide iconische kanalen zijn geflankeerd door stijlvolle bomenrijen die de wind breken. Zeker als u dat weidse landschap op twee wielen verkent zou u voor minder poëtisch worden. Elke dag doorkruisen ontelbare fietsers dit unieke decor opzoek naar ontspanning of een sportieve uitdaging door de beenspieren tot het uiterste te testen tegen de wind in. Ook wandelaars zijn gecharmeerd door de omgeving met het rustgevende geluid van kabbelend water, opvliegende vogels en de gezonde lucht. Wandelaars, fietsers en sporters kunnen tientallen kilometers genieten van de paden langsheen de kanalen die enkel en alleen onderbroken worden door mooie hefbruggen die de tand des tijds hebben doorstaan. Beeldbepalende bruggen waarvan sommige ongetwijfeld als inspiratiebron diende voor menig landschapsschilder.

Middelburg, een pittoresk dorpje omringd door een groene oase

Ook al klinkt het als een typisch Nederlands dorpje toch ligt ‘Middelburg’ in Vlaanderen en is het een deelgemeente van Maldegem. Dit pittoreske dorpje heeft enkele onverwachte bezienswaardigheden in petto. Gelegen aan de Middelburgse Kerkstraat ontdekt u een historische schandpaal. Deze natuurstenen schandpaal werd opgericht in 1775. In 1825 werd de schandpaal verwijderd en de brokstukken in een tuin gedeponeerd. In 1985 kwam de paal opnieuw op de huidige plaats terecht en werd boven op de paal een replica van een leeuw geplaatst. Rond het dorp Middelburg kan u genieten in het prachtige natuurgebied Meulekreek.

Adegem, een deelgemeente van Maldegem, is één van de oudste dorpen in Oost-Vlaanderen

Met behulp van uitgebreide luchtfotografie werden er op negentien verschillende plaatsen heel wat prehistorische structuren teruggevonden die aantonen dat Adegem al sinds de bronstijd bewoond was. Enkele jaren geleden werden bij archeologische opgravingen in het dorpscentrum ook sporen gevonden van een Romeinse site. Het dorp is internationaal vooral bekend door het ‘Adegem Canadian War Cemetery’. Deze Britse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog is de laatste rustplaats van 1.155 gesneuvelde soldaten. De begraafplaats ontstond al tijdens de oorlog en werd opgericht op verzoek van Canada. Het doel was om alle inderhaast gedolven soldatengraven samen te brengen op één plaats. De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd. Jaarlijks vindt er, op de tweede zondag van september, een internationale herinneringsplechtigheid plaats.

© Villa te koop in Lembeke bij immo Yves

Betaalbaar wonen te midden een rustig landelijk decor

De fusiegemeente Kaprijke-Lembeke telt ongeveer 6000 inwoners en heeft net zoals Adegem ook een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De gemeente Kaprijke beschikt over een indrukwekkend rechthoekig dorpsplein omringd met een dubbele rij monumentale bomen. Aan dit ‘Plein’ ligt ook het gemeentehuis dat gebouwd werd in 1662 in een sierlijke barokstijl. Gezien zijn opvallende verschijning wordt dit gemeentehuis in de volksmond ook wel eens ‘het stadhuis van Kaprijke’ genoemd. De grootste kern van de fusiegemeente bevindt zich echter in Lembeke. De gemeente is vooral bekend om de Lembeekse bossen die zich uitstrekken over een grondgebied in Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot. Een goede 60 hectare van de bossen is toegankelijk en iets meer dan 80 hectare is bosreservaat. Ten zuiden van Lembeke bevindt zich het Bellebargiebos. Dit unieke bos bestaat grotendeels uit oude eiken waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn. De streek van Kaprijke en Lembeke wordt gekenmerkt door een uitgesproken groen landelijk karakter. De vastgoedprijzen in Kaprijke-Lembeke zijn de voorbije jaren gestegen, net zoals in de rest van Vlaanderen. Traditiegetrouw beschikt een overgrote meerderheid van de woningen in deze streek over een grote tuin en is het vastgoed er verhoudingsgewijs zeker betaalbaar.

Lembeke is het epicentrum van de speculoos

Wie Lembeke zegt, zegt Lotus Bakeries. Deze speculoos-gigant met vertakkingen op elk werelddeel heeft reeds sinds 1932 zijn mondiale hoofdkwartier in het Oost-Vlaamse Lembeke. Het verhaal van Lotus begint in een kleine bakkerij in Lembeke waar met veel zorg en liefde de eerste originele speculoos werd bereid. Vandaag de dag is Lotus Bakeries een familiebedrijf dat uitgegroeid is tot een ware ambassadeur en één van de grootste werkgevers in de streek. Het zal u waarschijnlijk niet verwonderen dat Lembeke jaarlijks tijdens de Speculoosfeesten het wereldwijde epicentrum is van de speculoos. Festiviteiten die in de loop der jaren het dorp zonder enige twijfel op de kaart hebben gezet en waarbij de natuurlijke link met Lotus Bakeries nooit ver weg is.

Evergem is nog grotendeels landelijk georiënteerd

Evergem ligt ten noordwesten van Gent en telt samen met zijn deelgemeenten Evergem, Ertvelde, Sleidinge en Kluizen meer dan 35.000 inwoners. De gemeente grenst aan de belangrijke economische as Gent-Zelzate langsheen het zeekanaal Gent-Terneuzen. Historisch is Evergem als gemeente meegegroeid met de industrialisering van de stad Gent. Wanneer tijdens de vorige eeuw de Ringvaart rond Gent werd aangelegd is een groot stuk ten zuiden van Evergem verkaveld geweest voor residentiële woonwijken. Het noordoostelijke deel van Evergem heeft echter nog steeds zijn uitgesproken landelijke karakter weten te behouden met groene linten van weiden omzoomd door knotwilgen. Evergem is een aangename gemeente om te fietsen en te wandelen met het Kasteeldomein van Wippelgem als een symbolische poort tussen de dichtbebouwde Gentse stadsrand en het groene Meetjesland. Gelegen in het kielzog van de stad Gent kan Evergem het beste van twee werelden combineren. De gemeente beschikt over een vlotte verbinding met het centrum van Gent en bovendien zijn vastgoedprijzen een stuk goedkoper dan in de naburige grootstad.

Genieten van een verse ambachtelijke koffie op het kasteeldomein van Wippelgem

Het kasteeldomein van Wippelgem in hartje Evergem is een bijzonder stukje erfgoed met een aangelegd parkdomein van maar liefst 27 hectare waar u kan fietsen, joggen, wandelen of gewoon genieten van de unieke kasteelsfeer. De eerste vermelding van dit magnifieke kasteeldomein dat ook bekend staat als het ‘Goed Ten Hulle’ is terug te vinden in 1375. Sinds 2008 is het gemeentebestuur van Evergem eigenaar van het kasteel en het uitgestrekte domein rondom. In het hoveniershuis op het domein kan u de verrukkelijke geur van vers gebrande koffie opsnuiven. Troast Coffee baadt hier een trendy koffiebar uit waar zowel jong en oud kunnen genieten van overheerlijke koffies die op een ambachtelijke wijze zijn gebrand.

© Nieuwbouwproject van 9 luxueuze appartementen in Lievegem te koop bij Moyabell

Lievegem is de groene long van het Gentse ommeland

De gemeente Lievegem telt ruim 26.000 inwoners en is recent op 1 januari 2019 ontstaan uit de vrijwillige fusie van de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. De naam van de fusiegemeente Lievegem kwam voort uit ‘De Lieve’, het oudste kanaal van Europa dat als een verbindende slagader zowel door Lovendegem, Waarschoot als Zomergem loopt. Het achtervoegsel ‘gem’ komt van ‘heim’ of ‘heem’, wat huis of woonplaats betekent. Lievegem wordt beschouwd als de groene long van het Gentse ommeland. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de gemeente met zijn weidse landschappen de voorbije jaren een groeiend aantal nieuwe inwoners kon bekoren.

Lievegem is een hype op de immomarkt

Lievegem en zijn deelgemeenten beschikken over heel wat troeven om nieuwe inwoners te verwelkomen. Naast de landelijke rust beschikt de gemeente over goed uitgebouwde faciliteiten met een degelijk onderwijsnetwerk, een zwembad en een uitstekende sportinfrastructuur. Heel wat vastgoedmakelaars actief in en rond de regio bevestigen dat Lievegem is uitgegroeid tot de nieuwe hotspot voor woningen en appartementen. Panden die in Lievegem te koop of te huur staan, blijven dan ook meestal niet lang op de vastgoedmarkt staan. Vooral woningen met een tuin zijn bijzonder gegeerd bij mensen die op zoek zijn naar comfort en rust.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart