5 Gouden tips wanneer u wilt investeren in vastgoed

5 Gouden tips wanneer u wilt investeren in vastgoed

In deze tijden van historisch lage rentes voelen heel wat mensen het kriebelen om in vastgoed te investeren. De hypothecaire rente staat gemiddeld met 1,5 procent zeer laag en de centen op uw spaarboek brengen amper nog iets op. Gooi daar jaarlijks nog 1,5 à 2 procent inflatie bij en uw spaargeld is letterlijk aan het verdampen zonder dat u het beseft.

De aandelenbeurzen kunnen een alternatief zijn om het rendement van uw centen terug te reanimeren, maar beleggen in aandelen vergt wel stalen zenuwen. Aandelen hebben soms een grillig karakter met zowel hoge toppen als diepe dalen. Niet iedereen kan om met zo’n risicovolle manier van beleggen. Dat vastgoed met zijn meer stabiele lange termijn vooruitzichten de geliefkoosde beleggingsvorm is voor een groeiend aantal Belgen hoeft niet te verwonderen. Toch is ook voor vastgoed niet iedereen in de wieg gelegd om een succesvolle belegger te worden. Heel wat investeerders maken immers beginnersfouten die later soms zuur kunnen opbreken. Daarom overlopen we vijf cruciale tips die zeker van pas zullen komen als u overweegt om in residentieel vastgoed te investeren.

1. Locatie, Locatie en Locatie

Als u op een succesvolle manier wil investeren in vastgoed moet u altijd focussen op de befaamde drie L-en. Locatie, locatie en locatie. Veel startende vastgoedbeleggers gaan soms overhaast te werk of doen onvoldoende hun huiswerk. Het is uiteraard een beetje afhankelijk welk vastgoed u koopt en waar. Maar voor een algemeen huurappartement blijven de klassiekers altijd gelden. Koop bij voorkeur in een levendige centrumstad of een verstedelijkte randgemeente. Een appartement in een aangename buurt met winkels, scholen en openbaar vervoer zijn belangrijke voorwaarden voor heel wat potentiële huurders. Vastgoedinvesteringen in kleine en soms afgelegen dorpen zijn te vermijden.

2. Reken uzelf niet rijk

U hoeft voor alle duidelijkheid geen boekhouder te zijn om in vastgoed te investeren, maar een beetje kennis van cijfers is wel een must. Sommige beleggers hebben de neiging om hun vastgoedinvestering te rooskleurig in te schatten. Ze gaan ervan uit dat hun pand onmiddellijk vanaf dag één verhuurd zal zijn en ze nooit problemen zullen ondervinden met achterstallige huurinkomsten. Om dit te vermijden moet u op voorhand een goede realistische inschatting maken van de kosten en de verwachte huurinkomsten. Naast de effectieve aankoop van het pand zal u ook BTW of registratierechten moeten betalen. Ook de notaris en de bank zullen kosten aanrekenen. Hou er ook rekening mee dat uw pand misschien opfriswerken nodig heeft. Voor de huurinkomsten maakt u best een simulatie met tien in plaats van twaalf maanden zodat u de bijkomende kosten en risico’s kan opvangen.

3. Koop een klassiek doorsnee appartement

Afhankelijk van de regio en het soort vastgoed koopt u best een klassiek appartement met twee slaapkamers dat kwalitatief afgewerkt is met neutrale materialen. Zowel recente appartementen als nieuwbouwappartementen zijn populair op de huurmarkt. Deze moderne panden beschikken immers over een beter wooncomfort met een doordachte woonindeling en een buitenterras.

4. Ga op zoek naar een betrouwbare en correcte huurder

Een succesvolle vastgoedinvestering kan enkel bestaan als u een goede huurder hebt. Alleen een betrouwbare en correcte huurder garandeert u een vaste maandelijkse huurinkomst. Ga dus altijd na of uw potentiële huurder in staat is om elke maand klokvast zijn huur te betalen. Vraag recente en authentieke loonfiches op en ga na of uw huurder over een vaste job beschikt. Probeer ook op voorhand in te schatten of de huurder uw pand goed zal onderhouden en geen schade zal aanrichten. Weet ook dat huurders die als koppel starten na verloop van tijd misschien uit elkaar gaan. In deze context is het niet onbelangrijk om op voorhand één en ander goed in te schatten zodat u bij dergelijk scenario eventuele wanbetalingen kan vermijden.

5. Voordat u de sleutel overhandigt moet de huurwaarborg en de plaatsbeschrijving geregeld zijn

De huurwaarborg en de plaatsbeschrijving zijn twee elementen die de verhuurder beschermen als er problemen ontstaan met de huurder. Laat de plaatsbeschrijving steeds uitvoeren door een expert want bij een eventuele discussie met de huurder zal de vrederechter bijna altijd het oordeel van de expert volgen. De huurwaarborg zorgt ervoor dat er een bepaald bedrag ter beschikking is als de huurder een huurachterstand heeft of aangerichte schade moet vergoeden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart