De Belg is een belangrijke en graag geziene vastgoedinvesteerder in Spanje

De Belg is een belangrijke en graag geziene vastgoedinvesteerder in Spanje

© Emare: state of the art eerstelijns zee penthouses, te koop bij Vamoz Marbella

Vorig jaar tijdens de coronapandemie was Spanje één van de zwaarst getroffen landen. De opgelegde reisbeperkingen en de situatie ter plaatse oogde toen weinig rooskleurig. Even werd er gevreesd dat de Belgen het land qua vastgoed lange tijd links gingen laten liggen. Nu een goed jaar later ligt de vraag van Belgen naar Spaanse casa’s hoger dan ooit. De Spaanse vastgoedmarkt lijkt de coronapandemie dus volledig te hebben verteerd en er zelfs sterker uit te komen.

Opvallend is ook dat naast de sterke interesse in Spaans vastgoed ook meer en meer landgenoten aangeven concrete plannen te hebben om binnen afzienbare termijn permanent naar Spanje te verhuizen. Het staat dus als een paal boven water dat de Belg nog steeds een grote liefde koestert voor de Spaanse zon met vooral de Costa del Sol en de Costa Blanca als favoriete regio’s. Recente cijfers geven zelfs aan dat in de Costa Blanca de Belgische kopers qua investeringsbedrag de Britse kopers hebben voorbij gestoken als nummer één.

Waarom kiezen heel wat Belgen voor Spaans vastgoed?

Uit een recente bevraging is gebleken dat geïnteresseerde kandidaat-kopers nog steeds aangetrokken worden door de Spaanse zon, zee en stranden. De echte doorslaggevende argumenten bevinden zich echter op een ander niveau. Kandidaat-kopers zijn vooral gecharmeerd door de Spaanse manier van leven. Spanje is een land dat garant staat voor rust en ontspanning, een land waar mensen onthaasten en in de eerste plaats vooral genieten van het leven. Dat het dagelijkse leven in Spanje ongeveer 25 à 30 procent goedkoper is dan in België is uiteraard ook een niet te versmaden voordeel. Opvallend is ook dat door de coronapandemie heel wat mensen hun buitenlandse vastgoeddroom nu versnellen. Waar ze oorspronkelijk van plan waren om binnen afzienbare termijn te investeren willen ze nu zo snel mogelijk hun droom realiseren en iets kopen.

Ondanks het minder aantal transacties in 2020 zijn de Spaanse vastgoedprijzen stabiel gebleven

Ook in Spanje werd er algemeen voorspeld dat de coronapandemie een ware ravage zou aanrichten op de vastgoedmarkt aan de kust. De huidige realiteit op de Spaanse vastgoedmarkt is echter dat ondanks een gevoelig aantal minder vastgoedtransacties vorig jaar de eigenlijke prijzen grotendeels stabiel zijn gebleven. De coronapandemie heeft dus weinig tot geen invloed gehad op de vastgoedprijzen. De verklaring hiervoor is tweezijdig. Enerzijds staat ook in Spanje de rente historisch laag en anderzijds zijn de vastgoedprijzen sinds de financiële crisis van 2008 nog altijd relatief goedkoop vergeleken met de rest van Europa.

Belgen investeren gemiddeld meer in Spaans vastgoed vergeleken met andere buitenlanders

De Belg is een graag geziene vastgoedinvesteerder in Spanje. Belgen hechten immers veel belang aan comfort, kwaliteit en afwerking. Hierdoor zijn onze landgenoten vooral op zoek naar ruimere panden op goed gelegen locaties dichtbij de zee, een rustig pittoresk dorp of een golfterrein. Daarnaast valt het ook op dat Belgen een uitgesproken voorkeur hebben voor duurzame nieuwbouwpanden. Een segment dat traditioneel iets duurder ligt maar meestal wel een hoogstaande kwaliteit geniet en voldoet aan de strengste veiligheids- en energienormen.

In dit Home en Trends magazine vindt u enkele Vlaamse makelaars terug die al vele jaren actief zijn in Spanje. Deze makelaars beschikken over een sterke lokale expertise, kennis en ervaring. Neem vrijblijvend contact op met deze gerenommeerde makelaars zodat uw Spaanse vastgoeddroom in goede handen is en u op beide oren kan slapen.

4 Redenen waarom u het best samenwerkt met een professionele Vlaamse makelaar in Spanje

1. Vastgoed kopen in Spanje gebeurt niet op dezelfde manier dan in België. Laat u goed begeleiden door een vertrouwensvolle makelaar met voldoende kennis van zaken en een fiscale expertise.

2. Doe beroep op een makelaar die ook uw taal spreekt. Deze makelaar is uw vertrouwenspersoon en de ideale bemiddelaar tussen u als koper, de verkoper en eventueel andere betrokken partijen.

3. Ga niet zomaar zelf op zoek naar panden zodat u onaangename verrassingen kan vermijden met panden die niet over de juiste bouwvergunning beschikken of verborgen mankementen vertonen. Een pand aangeboden via een professionele makelaar beschikt over de juiste keuringen en vergunningen.

4. Bezoek bij voorkeur meerdere panden met uw makelaar zodat u de situatie ter plaatse perfect kan inschatten met alle zichtbare voor- en nadelen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart