Nog gauw een woning aankopen voor 31 december 2021? Ja!

Nog gauw een woning aankopen voor 31 december 2021? Ja!

In haar zoektocht het jongeren gemakkelijker te maken om een eerste en enige gezinswoning te kopen, kondigde de Vlaamse Regering onlangs in haar Septemberverklaring een grondige hervorming aan van de woonfi scaliteit. Het gaat dan concreet om het tarief van de registratierechten die verschuldigd zijn bij de aankoop van een onroerend goed, en dit vanaf 1 januari 2022.

De winnaars

Een (jong) koppeltje dat na 1 januari 2022 een gezinswoning (huis of appartement) koopt, en niet al volle eigenaar is van enig ander onroerend goed, betaalt vanaf dan 3% ipv 6% registratierechten bij de aankoop van die eerste woning.

Wie bovendien een ingrijpende renovatie uitvoert of een sloop gevolgd door heropbouw, betaalt maar 1% tegenover 5% vandaag. Men moet er wel voor zorgen dat de woning dan binnen de 3 jaar betrokken wordt. Ingeval van grondige renovatie moet de woning binnen de 5 jaar betrokken worden.

De verliezers

Omdat de nieuwe maatregel voor Vlaanderen budgetneutraal moest zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Concreet: het tarief voor de registratierechten voor aankoop van een andere dan de enige eigen woning stijgt van 10 naar 12%. Ook de aankoop van een bouwgrond zal vanaf 1 januari 2022 duurder worden en belast worden aan 12% registratierechten.

Opgelet: De Vlaamse regering besliste dat voor de toepassing van de registratierechten niet de aktedatum, maar de compromisdatum telt. Dat wil zeggen dat de aankoop volstaat, en dat de notariële akte niet op een drafje moet afgehandeld worden. De akte moet worden opgesteld binnen vier maanden na het tekenen van een compromis. Zo kunt u de volgende maanden dus tot 31 december nog gerust een tweede verblijf of investeringsgoed aankopen, waarbij de akte pas wordt verleden in april 2022. U betaalt dan 10%.

Wat verandert er verder nog?

• Ook de korting op de registratierechten voor een bescheiden woning wordt verruimd. Wie voortaan in een centrumstad een woning van maximaal 240.000 euro koopt, geniet van een vrijstelling van registratie rechten voor de eerste 93.333 euro. Voor aankopen buiten een centrumstad, wordt het plafond verhoogd tot 220.000 euro.

Vanaf 1 januari 2024 wordt bovendien de ‘meeneembaarheid’ afgeschaft. Dit betekent dat u het verkooprecht (registratiebelasting) ten belope van maximum 13.000 euro, dat u op een vorige woning betaald hebt, kunt aftrekken van het verkooprecht dat u op de volgende woning moet betalen.

Tot 31 december 2023 geldt een overgangsmaatregel waarbij de koper twee keuzes heeft. Ofwel kiest u voor de nieuwe, verminderde tarieven (dus 3% en 1%) zonder meeneembaarheid. Ofwel kiest u voor de oude tarieven (dus 6% en 5%), mét meeneembaarheid.


Maak zélf de juiste keuze

De specialisten van Multum Accountants geven u de juiste raad bij elke beslissing die u neemt over uw privé- of bedrijfsvermogen. Contacteer ons voor een gesprek info@multum.be of telefonisch via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart