Een hypothecaire lening overzetten naar een andere woning

Een hypothecaire lening overzetten naar een andere woning

Sta je op het punt jouw woning te verkopen en heb je je oog laten vallen op een nieuw stekje? Dan vraag je je misschien af hoe het zit met jouw hypothecaire lening. Moet je je woning eerst verkopen om dan met dat geld de hypothecaire lening af te lossen en een nieuwe lening af te sluiten? Of kan je de hypothecaire lening gewoon overzetten naar je nieuwe woonst?

Dat laatste is in vele gevallen mogelijk met een pandwissel of hypotheekoverdracht. Benieuwd wat een pandwissel precies is en of het wel altijd voordelig is? We leggen je alles uit in dit artikel. Lees snel verder!

Een pandwissel of hypotheekoverdracht: wat is dat?

Bij een pandwissel of hypotheekoverdracht blijft je huidige hypothecaire lening doorlopen en wordt het pand gewijzigd in de kredietovereenkomst. Op deze manier vermijd je dat je nieuwe kredietaktekosten moet betalen. De voorwaarden van je oude lening blijven gewoon verder gelden en je blijft ook lenen bij dezelfde bank. Enkel de hypotheek wordt overgezet naar je nieuwe eigendom.


Welke voordelen brengt een pandwissel met zich mee?


Waarom zou je verder blijven lenen aan een hogere rentevoet als de rentevoeten nu historisch laag staan? 

Wel, met een pandwissel spaar je heel wat kosten uit die komen kijken bij een nieuwe lening. We zetten de voordelen even op een rijtje: Je huidige lening blijft gewoon doorlopen, waardoor je geen wederbeleggingsvergoeding hoeft te betalen. Een wederbeleggingsvergoeding is de boete die je aan de bank moet betalen wanneer je je lening vervroegd terug betaalt (maximaal drie maanden intrest op het vervroegd terugbetaalde kapitaal). Bij een pandwissel zijn de dossierkosten lager dan bij het aanvragen van een nieuw krediet. Je oorspronkelijke schuldsaldoverzekering loopt gewoon door. Je hoeft geen hogere premies te betalen omdat je nu wat ouder bent. Je moet geen extra registratierechten betalen. Je betaalt enkel een specifiek registratierecht bij een pandwissel, wat neerkomt op 75 euro. Is de hypothecaire lening afgesloten voor 1 januari 2020? Dan kan je in bepaalde gevallen je woonbonus behouden.

Wat als de nieuwe woning duurder is dan de huidige?

Wanneer je meer betaalt voor je nieuwe woning dan wat je krijgt van de verkoop, dan moet je het verschil kunnen bijleggen. Met andere woorden: je hebt budget nodig om de aankoop te financieren. Heb je te weinig eigen middelen? Dan zal je een nieuw woonkrediet moeten aanvragen, wat extra kosten met zich meebrengt zoals een hypothecaire waarborg. In dit geval is een pandwissel vaak minder interessant omdat je toch nieuwe kredietaktekosten hebt.

Is een pandwissel altijd interessanter?

Nee niet altijd. Vaak blijkt zelfs dat een pandwissel niet interessant is. Uiteraard zal jouw huidige bank er alles aan doen om de lening te kunnen behouden en zal ze vaak een pandwissel aanbevelen. Alles hangt af van je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld bij een nieuwe hypothecaire lening een beduidend lagere rentevoet kunt krijgen, dan is dat mogelijks voordeliger dan een pandwissel. iFinco zoekt het voor je uit! Om te bepalen welke optie het voordeligst is, laat je best wat rekenwerk uitvoeren door een expert. iFinco voert het rekensommetje graag voor je uit. We brengen naar jouw specifieke situatie in kaart en stellen een gedetailleerd overzicht op van de verschillende kostenposten. Maak vandaag nog een afspraak!


iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart